Berta Sándor

Használt számítógép-felvásárlási akciót indít az IBM

Az IBM bejelentése értelmében a cég "Asset Recovery Solution" nevű használt számítógép-programja a világ szinte minden országában elérhető lesz. Eddig ez a szolgáltatás csak az amerikai állampolgárok számára volt hozzáférhető.

Az amerikai vállalat az egész világra kiterjeszti használt PC-vásárlási programját. A second hand, vagyis a használt számítógépek felvásárlása és értékesítése jó üzlet. Erre már számos cég rájött az elmúlt években. Ezek után nem csodálkozhatunk azon, hogy az IBM is úgy döntött, kér egy szeletet a piac emetortájából. A "Kék Óriás"-nak (Big Blue) is nevezett társaság projektje a döntés értelmében tehát a jövőben már Afrikában, az ázsiai és csendes-óceániai térség államaiban és ami minket, magyarokat talán a leginkább érdekel, Közép-Kelet-Európában is elérhetővé válik.

Az akció azért is örömteli, mert nem csak a nagy és a közepes vállalatok számára, de a kisvállalatok és akár a betéti társaságok vagy az egy-, kétszemélyes vállalkozások számára is lehetővé teszi, hogy eladhassák, illetve új számítógépekre cserélhessék le elavult PC-iket. Az IBM a felhasználóknak vagy kifizeti a használt számítógépek becsült értékét, vagy a cégek megbízásából értékesíti ezeket a PC-ket. Az amerikai cég kedvezményeket is nyújt a régi gépparkot újra lecserélő, vagy értékesítő vállalatoknak, többek között 25 készüléken felül például a társaságoknak nem kell szállítási díjat fizetniük, mert ezt a költséget az IBM állja.

Az IBM-éhez hasonló programokat korábban már indított a Dell és a Hewlett-Packard is. Az amerikai vállalat úgy tesz eleget az adatvédelmi előírásoknak, hogy minden átvett használt PC merevlemezét többször is leformázza, hogy véletlenül se kerülhessenek illetéktelenek kezébe a winchestereken lévő adatok. Az IBM hasonló akciója 2003-ban meglehetősen sikeres volt, hiszen akkor a vállalat hetente 22 000 használt PC-t értékesített. A cég tavaly összesen 1,5 milliárd dollárt keresett a használt számítógép üzleten.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #10
    Az IBM 50es évek óta forgalmaz komplett gépeket.. töretlenül ;)
  • Raszkolnyikov #9
    Szerintetek kinek adnak el annyi sok elavult gépet? Szerintem egészen másra kell. Majd a kompplett gépekbe rakják bele a még nem túl öreg és használlható cuccokat. Nem lepődnék meg, ha az IBM nem sokára komplett gépeket is forgalmaz (illetve asszem forgalmaz is). például nővérem gépében is használlt vinyó van, de azt kerek perec megmondták a boltban, hogy olyan van benne.
  • Cactus #8
    Sajnos mi a nagyoknak csak "középkeleteuropa" vagyunk. Hiába vagyunk a szívében, jobban tetszünk mi a keletiek mellett....
  • Freddy TNT #7
    Az nem C64 ? Vagy esetleg C +4 ?
  • BiroAndras #6
    És egy C16 mennyit ér?
  • Yossarian #5
    1 centet
  • RoD #4
    Itt porosodik nállam egy jó öreg 20 Mhz 286-os gép 1 Mb memóriával, Hercules monitorral. Vajon mennyit adnának érte?
  • Slartibartfast #3
    Örülök, hogy Közép-Kelet Európában lehet majd a szolgáltatást használni, de mi a helyzet Magyarországgal?
    Kedves cikkíró, óvatosan a földrajzzal.
  • GABOR16 #2
    majd én a 486-osommal.
  • Mice #1
    hehe majd jól legombolom őket a szekrényben raktározott p75ös készletemmel és úgy felvásárolom őket hogy csak na:)