Gyurkity Péter

A HP ellen tüntet a Greenpeace

A Greenpeace környezetvédő szervezet holland csoportja péntek reggelre több ezer kiszolgált HP számítógéppel torlaszolta el a Hewlett-Packard utrechti központjának bejáratát, amivel a vállalat magatartása ellen tiltakoznak.

A szervezet állítása szerint a Hewlett-Packard továbbra is bizonyítottan egészség- és környezetkárosító anyagot használ tűzgátlóként az áramkörök, valamint egyes burkolatok gyártásánál. A szóban forgó anyag a TBBA (tetrabromobisphenol-A), amely gyulladás esetén mérges gázokat bocsát a levegőbe - kevesebbet ugyan, mint más hasonló tűzgátlók, de a Greenpeace szerint a HP nem hajlandó valódi változtatásokra.


A brómtartalmú vegyületek használati tárgyaink jó részében megtalálhatók, úgy mint a televíziókban, a számítógépekben, vagy akár a bútorokban. Az Európai Unióban fontolóra vették betiltásukat, mivel egyes kutatások szerint ezen anyagok növelik a rákos megbetegedések kockázatát. A gyártókat tömörítő szövetség szerint azonban a WWF által októberben közzétett jelentés felesleges aggodalmakat és pánikot kelt. A tűzgátlóként használt anyagok több szervezet szerint neurológiai és egyéb rendellenességeket okozhatnak.

Az Egyesült Államokban némileg komolyabban veszik a kérdést, és egy korábban lefolytatott vizsgálat során három brómtartalmú tűzgátló szert ítéltek veszélyesnek, amelyeket kivétel nélkül személyi számítógépek egyes tartozékaiban mutattak ki. A Greenpeace adatai szerint a Hewlett-Packard által gyártott számítógépek mintegy 20 százalékban tartalmaznak TBBA-t, miközben számos környezetbarát tűzgátló helyettesíthetné a veszélyes anyagot.


Egyes gyártók - mint például a Samsung, a Puma és a H&M - időközben felhagytak a TBBA alkalmazásával, de a Hewlett-Packard képviselőivel folytatott tárgyalások zátonyra futottak, és úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem várható pozitív változás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pepe003 #26
    Rúgd segbe azt mondd neki:
    kuss! inkább húzz a konyhába pitét sütni (by Erik Cartman)
  • Macc #25
    Attol hogy a fejeteket a homokba dugjatok, meg k*rva sok karos anyag vesz benneteket korul! Ha tized annyit foglalkoznatok ezekkel a dolgotokkal mint a vindoz karbantartasaval, mar nem mernetek a tescoban vasarolni gazdasagos elelmiszert...
  • BiroAndras #24
    "A paprikáról én azt hallottam a Kossuth rádióban, hogy 1kg fogyasztása súlyos mérgezést (nem rákot) okoz."
    El tudom képzelni, hogy ha valaki megeszik 1 kg paprikát, attól beteg lesz. Függetlenül attól, hogy mérgezett, vagy sem.
  • Power #23
    Ha senki, semmi ellen nem tüntetne, akkor ma atomhulladék lerakó mellett laknánk és azbezszt port szívnánk be, egykor ezekre is azt mondták, hogy nem ártalmas. Attól, hogy sok ember nem betegszik meg tőle, attól még lehet, hogy pont te igen. Minden rákhoz kell a genetikai faktor is, szóval lehet, hogy csak pár ember hal meg tőle, évente, de ha pont te vagy azok közül vki akit szeretsz akkor máshogy néznéd a problémát.
  • Salty #22
    Igazából valamennyire igazuk is van, ugyanis nem csak a HP által gyártott gépek, hanem maga a káros sugárzásokat kibocsájtó elektromos eszköz növelheti a rák kialakulásának kockázatát. Egy haverom barátja egy középiskolában sz.technika tanár, egész életét a monitor előtt töltöttem, pontosabban sokat ült a gép előtt, és ennek megvoltak a következményei, nem rák alakult ki hanem a káros sugárzások miatt a belső szerveri károsultak, és orvosi vizsgálatokon "sárgát" mutatott a teszt (én nem tudom, hogy ez mit jelent ) de a szervei sokat romlottak, és az átlag teljesítmény alatt vannak, rosszúl működnek, és ez sok rossz tünettel járhat, ellehet képzelni szegényt milyen rosszúl van, és "az egész" szervezete rossz. Tessék kimenni levegőzni, és mozogjatok, az szerintem kimossa a káros anaygokat!
  • SirBubu #21
    szerintem meg környezetvédelmi szempontból szintén nem túl szerencsés, hogy tintapatron fekete+színes nagyságrendileg ugyanannyiba kerül, mint 1 zsír új tintasugaras nyomtató, fekete+szines patronnal együtt. mer a végén fogom magam, és kivágom a nyomtatómat ha kifogyott, és veszek újat.

    szemeteeeek
  • dez #20
    Egyébként én két embert hallottam ilyet (pontosabban nem pont ezt, mert te már kicsit "cifrázod") mondani: egy kezét mosó minisztert, és az egyik beperelt paprikagyártó cég vezetőjét.
  • dez #19
    Mondjuk lelki tényezők is közrejátszanak ebben. (De tudom, te inkább anyagban gondolkodsz. :) )
  • dez #18
    Ja, még annyit, hogy a rengeteg rákos ember nem esély, statiszkika, hanem kőkemény valóság.
  • dez #17
    Értem én, hogy esélyekről van szó. De tudod, sok kicsi sokra, sőt biztosra megy. A szervezet egy bizonyos szintig képes ellenállni, afölött már nem. Ha lehet tenni valamit a problémák csökkentése érdekében, enyhén szólva nem szép dolog nem megtenni, egy jelentéktelen kis spórolás végett. Mellesleg sok anyagról tudományosan bizonyítva van a rákkeltő hatás (a többi vegyszer nagy része meg még nincs alaposabban megvizsgálva).
    A paprikáról már mások írtak, tehát hogy akár kis mennyiségben is májkárosodást és egyéb problémakat okoz (mindezt persze elhallgatták, hogy nehogy "pánik" legyen), de az az x kg-os kijelentés is hülyeség volt: annyi már szinte biztos rákot okoz, de ez nem úgy meg ugye, hogy fél x-szel semmi probléma.