Gyurkity Péter

Népszerűek az izraeli szoftvercégek

Az elmúlt egy évben igencsak megnőtt a közel-keleti ország szoftvercégeinek ázsiója. Ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy a külföldi vállalatok egyre többet vásárolnak fel közülük.

Az Izraeli Gyártók Szövetsége (Manufacturers Association, MA) vasárnap közzétett jelentése leszögezi, hogy az elmúlt egy évben nem kevesebb, mint tizenöt szoftvercéget vásároltak fel. Ez mintegy 500 millió dolláros kiadást jelentett, ami jelzi a külföldi vállalatok érdeklődésnek méretét. Az ekkor végrehajtott tranzakciók közül a Tecnomatix Technologies felvásárlása bizonyult a legnagyobb befektetésnek, amelyet 228 millióért vett meg az amerikai UGS.

Saját kimutatásaik szerint a külföldi vállalatok az elmúlt egy évtizedben 30 különböző izraeli szoftvercéget vásároltak fel, ám további ezer nemrég indult vállalkozás tevékenykedik ezen a területen. Bőven van tehát miből válogatni, és a jelek szerint ezt meg is teszik a - főleg tengerentúli - érdeklődők. Igaz, a folyamat kétirányú, hiszen ugyanebben az időszakban a hazai cégek sem tétlenkedtek, és egy év alatt 700 millió invesztáltak amerikai, román és kínai vállalatokba. Nekik sincs tehát szégyenkeznivalójuk, hiszen saját érdekeltségeiket még nagyobb ütemben bővítik.

Az ország népszerűségére jellemző, hogy legutóbb maga az Intel gondolkozott egy újabb üzem felépítésén. Akkor azonban az izraeli kormányzat kissé elsiette a bejelentést, és csakhamar hoppon maradt, mivel a processzorgyártó meggondolta magát. A négymilliárdos projekt - és kétezer munkahely létrehozásának - elmaradása kétségkívül érzékenyen érintette az ország vezetését, ám így sincs okuk panaszkodni, hiszen az Intel továbbra is több telephelyet - processzorgyártó egységet, múzeumot, stb - működtet.

Májusban éppen itt pattant az utóbbi évek egyik legnagyobb kémkedési botránya, amiben több nagyvállalat vezetői is besározódtak. Több cég ugyanis kártékony szoftvert vásárolt egy programozótól, és magánnyomozók segítségével kívánták megfigyelni vetélytársaik lépéseit. Az ügybe mobilszolgáltatók, autócégek, műholdas műsorszolgáltatók is belekeveredtek, de több volt rendőr szerepére is fény derült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuAn82 #3
    helyes
  • pemga #2
    Már az ICQ is izreali fejlesztés volt, az AOL a Mirabilis-el együtt vette meg.
  • Antifasiszta #1
    NAGYON HEJES!!!