Gyurkity Péter

Egyre több munkahelyen korlátozzák a magán­levelezést

A felmérések szerint világszerte egyre több munkahelyen korlátozzák az alkalmazottak magánjellegű levelezését, amely a vállalatok szerint megosztja a dolgozók figyelmét és rontja a teljesítményt.

A Proofpoint legfrissebb tanulmánya arra világít rá, hogy az ezer főnél több dolgozót foglalkoztató amerikai nagyvállalatok 63 százaléka, tahát csaknem kétharmada korlátozza, vagy tervezi a magánjellegű levelezés korlátozását, mégpedig a kimenő üzenetek átvizsgálásával. Az óriáscégek - a 20 ezer főt foglalkoztató vállalatok - esetében még ennél is egyértelműbb a kép: 40 százalékuk jelenleg is alkalmaz valamilyen ellenörző eljárást, további 32 százalék pedig tervezi ennek bevezetését.

A felmérés szerint a vállalatok négy fő ok miatt határozták el magukat a lépésre. A döntő tényező az ipari kémkedéstől való félelem, de ugyanilyen fontos a levelezéssel kapcsolatos szabályok betartása, a pénzügyi információk korlátozása, valamint a belső használatra szánt jelentések bizalmas kezelése. A 332 megkérdezett nagyvállalat tehát érdekes módon nem tart attól, hogy az alkalmazottak privát ügyeik intézésére fordítják a munkaidőt, és kizárólag a bizalmas információk kiszivárgását szeretnék megelőzni. Ezt támasztja alá az a megfigyelés, miszerint a felmérésben részt vett válallatok egyharmada az elmúlt egy évben már kénytelen volt belső vizsgálatot indítani ilyen jellegű információk kiszivárgása miatt, és 27 százalékuk legalább egy alkalmazottat elbocsátott a szabályok megsértése miatt.

A ClearSwift által februárban elkészített felmérés ugyanakkor eltérő indokkal magyarázta a vállalatok szigorúságát: a 4500 alkalmazott megkérdezésével végzett tanulmány megállapította, hogy a magánjellegű levelezés mellőzésével mintegy hét százalékkal növelhetnék a termelékenységet, és a jelenleginél hatékonyabban használhatnák fel a rendelkezésre álló munkaidőt. A háttérben tehát mégiscsak jelen van a munkaidő elherdálásával kapcsolatos félelem, kérdés viszont, hogy a munkáltatók mennyiben tudják ellenőrizni az alkalmazottak levelezését személyi jogaik megsértése nélkül.


A hazai vállalatoknál például különbséget kell - kellene - tenni a munkahelyen használt személyes elektronikus postafiókok, illetve a vállalati ügyintézésnél használt postafiókok között, a kettő ugyanis eltérő elbírálás alá esik. Az adatvédelmi biztos tájékoztatása kihangsúlyozza, hogy "a munkavállaló személyes használatára adott, esetleg a nevét, vagy nevének töredékét is tartalmazó" postafiókon keresztül történő levelezést ugyanúgy kell megítélni, mint a hagyományos személyes jellegű levelezést, míg "a cég ügyeinek intézését" szolgáló postafiókot a munkáltató bármikor, korlátozás nélkül ellenőrizheti, és ezen postafiókok esetében még a magánjellegű levelezésbe is betekinthet.

Elméletben tehát a magyar munkavállalók akár munkaidőben is szabadon levelezgethetnek, az már természetesen más lapra tartozik, hogy az adott vállalat mennyiben teszi ezt lehetővé. A BKV tavalyi tiltakozása is mutatja, hogy kényes témáról van szó, és a jövőben még sok konfliktus forrása lesz a munkahelyen folytatott levelezés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #16
    hogy ne lenne.. bárki aki géppel dolgozik annak óránként 10 perc szünet. munkavédelmi törvény. '97ik évi 50ik tv. talán ? de ez lényegtelen..
  • [HUN]PAStheLoD #15
    igen sajnos a CRTk szabványai tudtommal csak az elején adnak meg határértékeket..
  • [HUN]PAStheLoD #14
    azért a gizike 25 megás jpegjeinek okos értelmes policykkal való korlátozása és az abszolútisztikus eszközök használata között van 1 kis különbség.. szerintem. A spam sokkal több forgalmat generál mint egy-egy nagyobb levél, amúgy én se örülnék neki ha a munkahelyi mélszervert lerohasztaná pár önjelölt ilyen, "nézd ezt a jó kis videót [csatolva 200 mega]" és ehhez hasonló kis viccekkel.. ha ennyitől tényleg behalna, akkor megintcsak nem örülnék, mert egy jobb szerver simán kibírná, már ha nem szakítaná meg a kapcsolatot mondjuk max 10 mega után..
  • SirBubu #13
    akkoriscsak 1 a lényeg: MONNYON LE!!
  • pemga #12
    Az persze már nem megy a munka rovására, hogy a CRT monitorok és a szar neonvilágítás miatt kifolyik az emberek szeme... Nomeg hamár CRT akkor azt tudni kell, hogy valóban, _feléd_ nem sugároz (csak villog), de a másik irányba _hátrafelé_ igen. Csak azért mondom, mert gyakran úgy állítják le az asztalokat, hogy egymással szemben van a két monitor és lövik vele a másik fejét...

    Egyébként semmi meglepő nincs abban, hogy nem a "privát használattól" tartanak, sokkal inkább a szivárogtatástól. US-ben dívnak a Taylor-elvek, máshol rájöttek, hogy a monotónia öl. Sokan egyébként úgy gondolják, hogy a 8 órás munkanap semmivel sem jobb, mint egy 6 órás lenne, időkihasználtságot tekintve. (Az ember napi ciklusa nem erre van beállítva, nomeg mikor intézd az ügyeid?) Próbálkoztak is ilyesmivel régebben, de a szakszervezetek lelőtték.
  • mrzed001 #11
    Persze, 15 perc szünet óránként jár(na), de szerintem a Call Centereken kívül sehol sincs betartva (hülye informatikus csak pötyögjön a masinán)
  • BiroAndras #10
    Nálunk csak 1 dolog számít, hogy kész legyél a munkával. Ha ez megvan, gyakorlatilag bármit megtehetsz. Csak a warezt tiltják egy ideje, mert várható egy BSA ellenőrzés a közeljövőben.
  • fflx #9
    hogyis van az, amit regebben hallottam, hogy a folyamatosan gep elott dolgozoknak orankent 15 perc szunet jar? vagy ilyen nincs (mar)?
  • Gemnon #8
    Én egy liberális rendszergazdi, vagyok mindenki használhat mindent (kivéve P2P mert arra allergiás vagyok), és kifejezetten javalott hivatali e-mail címet használni, mert azon a szerveren van vírusírtó meg spamfilter.
  • mrzed001 #7
    Arra ott vannak a határidők :)