Berta Sándor

Gyorsasági világrekord e-mail írásban

A különös rekordkísérlet során a résztvevőnek egy Treo 650 típusú, Palm OS operációs rendszert futtató okostelefonba kellett a minibillentyűzet segítségével begépelnie egy adott hosszúságú, angol nyelvű szöveget minél kevesebb idő alatt.

Ahogy fejlődik technikai szempontból a világ, az emberek úgy feszegetik újabb és újabb területeken egyre inkább teljesítőképességük határait. Kezdetben a "minibillentyűzetes készülékeken való szöveges üzenet írása" rekordját a finn Arttu Harkki tartotta, aki 2001-ben állította fel a nem mindennapi rekordot egy SMS villámgyors begépelésével egy mobiltelefonba, manapság pedig Kimberly Yeo a terület sztárja, 43 másodperc alatt 160 betűt ütött be.

A mostani rekord egyedülállónak számít abban a tekintetben, hogy először kellett egy e-mailt beírni a készülékekbe. A "minibillentyűzettel rendelkező készülékeken való e-mail írás" rekordját természetesen szintén a finn férfi állította fel. Arttu Harkki 2 perc és 22,9 másodperc alatt gépelte be a Treo 650-esbe a következő angol nyelvű szöveget: "The telephone was invented by Alexander Graham Bell (UK), who filed his patent for the telephone on 14 February 1876 at the New York Patent Office, USA. The first intelligible call occurred in March 1876 in Boston, Massachussets, when Bell phoned his assistant in a nearby room and said 'Come here Watson, I want you."

A Guiness World Records kiadó rekordfeltételei azonban meglehetősen szigorúak, a szöveget ugyanis csak egyetlen ujjal lehet begépelni a készülékbe. Hein Le Roux, a Guiness hivatalos bírója szerint a megkötésre azért van szükség, mert ugyan számos telekommunikációs eszközbe a gyártó QWERTY-billentyűzetet épít be, azonban a rekordnak minden készülékre egyaránt érvényesnek kell lennie.


Persze a finn rekorder elmondta, hogy még gyorsabban is végezhetett volna, ha nem egy olyan eszközt kell kezelnie, mint a Treo 650, amelynél a billentyűk szorosan egymás mellett vannak elhelyezve. Arról nem szól a fáma, hogy a dicsőségen kívül ilyen más elismerésben részesült Arttu Harkki. Mindenesetre van, akit a mai világban ez a teljesítmény is lenyűgöz és egyre többen hódolnak az ilyen furcsa versenyeknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #6
    Hát, számomra az volt a nevetséges, amikor a CS-ra mondják, hogy az sport...
  • jointeer #5
    ismét egy teljesen érdeketelen hír. bravó, csak így tovább.
  • SuperCow #4
    Sz@rság.
    Hamarosan valaki kijelenti, hogy ez sport.

    Utal erre az uriember öltözködése is. A fejpánt az nagyon kell.
    Nevettséges
  • smv #3
    Ez a csigaaaaa ez nagyon lol.
  • asysoft #2
    PalmOne rulez:)
  • galocza #1
    nem sok köze van hozzá, de fun 8):
    http://index.hu/tech/hardver/chiggah/