Berta Sándor

Jönnek az ékezetes e-mail címek

Pénzkérdés, vagy csak technológiai újítás? Következik az ékezetes e-mail címek kora, csak kérdés, hogy mikor. Az The Internet Engineering Task Force (IETF) nevű szakmai szervezet az Internationalized Emails and Extensions nevű munkacsoport keretében az e-mail címek nemzetközivé tételén dolgozik.

Mindez azt jelenti, hogy amennyiben siker koronázza az IETF és az IEE szakembereinek erőfeszítéseit, akkor hamarosan már umlautos a, ö, ü vagy más helyi magánhangzók is szerepelhetnek majd az e-mail címekben. Az e-mailek nemzetközivé tétele azonban számos probléma ütközik, amelyeket még meg kell oldani. Ezek közé tartozik például, hogy az elektronikus levelezőrendszerek pontosan és jól ismerjék fel az ékezetes betűket, mert különben még a levél fejléce sem érkezik meg a címzetthez. A szakembereknek módosítaniuk kell néhány régebbi szabályozást is, amelyek jelen állapotukban nem teszik lehetővé az ékezetes magánhangzók használatát az elektronikus levelezésben.

A munkacsoport feladata egy SMTP-bővítmény kidolgozása, amely lehetővé teszi, hogy később már az Unicode (UTF-8) rendszert is alkalmazni lehessen. Csak miután kidolgozták a részleteket, kezdődhet meg az új rendszer tesztelése, és akkor kezdődhet meg az átállás, ha egy hagyományos levelezőrendszer is kezelni tudja az ékezetes e-mailt. Hogy valóban mikortól leszünk képesek ékezetes magánhangzókat tartalmazó e-mail címeket használni, és hogy mennyire lesz zökkenőmentes az átállás az a jövő zenéje, hiszen a munka még csak most kezdődőtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #15
    Jaja, tök röhely, pl. az orosz о és a latin o két külön unicode karakter.

    BlackRose, lehetne úgyis, mint a weben, tehát a visszaenkódolásos módszer (ascii7-re húzza vissza, már amelyik böngésző támogatja ezt a feat-et. teszt: rádió.hu) Egyelőre még csak draftoknál tartanak, és az RFC-821-el kompatibilisek akarnak maradni, valószínű ötletelési fázisban tartanak :)
  • pemga #14
    totya4, az unicode önmagában nem jelenti azt, hogy minden karakter 2byte-on lenne tárolva (kivéve az UTF-16, UTF-32 és társai), hanem bitek jelentik azt, hogy ez most 1, 2 vagy 3 byte-on tárolt karakter (gyakoriságtól függően). Ennek megfelelően a sima 7 bites alapkarakterek továbbra is egy byte-ot foglalnak, a magyar ékezetesek már 2-t. A ritkább távolkeletiek 3-t is simán. (Asszem csak 3-ig, megy.) A doksi meg is erősíti: UTF-8 szabványt akarnak alkalmazni (tehát dinamikus hosszúságúak a karakterek.)

    BlackVoid, az nem a szabvány hibája, hanem a feltehetően levelezőkliensé (hazudik az encoding-nál, vagy hibásan van beállítva).
  • BlackVoid #13
    Meg most is rendszeresen ugy jonnek leveleim, hogy az ekezetes betuk helyett mindenfele bena karaktersorozatok jonnek. Elobb oldanak meg ezt.
  • smv #12
    Pontosan.
  • HappyBoy #11
    Mi a francnak kell ez? Így is pocsék ez a technológia, csak tovább ront ezen a helyzeten.
    SPAM ellen küzdjenek inkább.
  • Luise #10
    dettó!
  • Béla bácsi #9
    Ha ez valakinek jó, ám legyen, sok előnyét nem látom.
  • totya4 #8
    Gondolom igen hogy Unicode lesz, nem hiába nőtt duplájára verzióváltáskor a word doksik mérete... 2byte-on tárol egy karaktert...65536 kombináció elég sok jelet lehetővé tesz :)

    Hogy nehéz beírni? Hát, levelezőkben szokott címjegyzék lenni...még webes felületűekben is...
  • BiroAndras #7
    A cikkben épp arról van szó, higy nem így fog működni, hanem valódi unicode címek lesznek.
  • Flashy #6
    ugyanaz lesz a helyzet mint a domain nevekkel. lehet ékezetes, csak nem használja senki. nagyobb levlistákon még most is előjön néha hogy a levéltestbe írt ékezetes szöveg összekavarodik, akkor az ékezetes címzést senki nem fogja megkockáztatni...