Gyurkity Péter

Elérhető a Windows OneCare bétája

A Microsoft közzétette átfogó biztonsági szolgáltatásának nyílt előzetesét, amely egyelőre az angol nyelvű Windowsokon elérhető. A végleges változat valamikor a következő évben várható.

A Windows OneCare több megszokott funkciót foglal magában, és a hagyományos víruskeresés, és tűzfalas védelem mellett adatmentést és rendszerünk optimalizálását (töredezettségmentesítés stb.) is elvégezhetjük vele. Eddig a béta változatot kizárólag a tengerentúli érdeklődők vehették igénybe, ám most végre mindenki számára elérhető, feltéve, ha angol nyelvű operációs rendszer használunk.

Dennis Bonsall, a OneCare csoport termékmenedzsere a Ziff Davisnak adott interjúban telitalálatnak nevezte a nyilvános bétát, ami óriási érdeklődést váltott ki az internetezők körében. A Microsoft ugyanis mintegy 15 ezer újabb bétatesztelőre számított, ám ezt a számot igen rövid idő alatt meghaladták, ami véleménye szerint egy korai technikai előzetesnél igen jó eredménynek számít. Az alkalmazást nemrég új funkciókkal bővítették ki, és most már többek között az MSN azonnali üzenetküldőn keresztül érkező fájlok automatikus vizsgálatával, valamint a külső háttértárolókra történő adatmentéssel is megbirkózik. Terveik szerint a végleges, 1.0-s verzió már a kémszoftverek és rootkitek ellen is védelmet nyújt, és akkor megkezdhetik a szolgáltatás értékesítését.

A teljes Windows OneCare ugyanis a korábban elhangzott nyilatkozatoknak megfelelően előfizetéses alapon működik, a Windows Live részeként. Amint arról korábban beszámoltunk, a kémszoftverek ellenőrzését a szolgáltatás részévé váló Microsoft Defender végzi majd, amelyet Microsoft Antispyware néven ismerhettünk meg. Az új verzió már már magában foglalja az illesztőprogramoknál megszokott digitális aláírást, és a cég állítása szerint felismerő technológiája is sokat javult a korábbiakhoz képest. Ennek köszönhetően ezentúl a rootkitek és a billentyűleütéseket naplózó kémszoftverek ellen is védelmet nyújt - azt még nem tudjuk, hogy önálló alkalmazásként mikor lesz elérhető.

A jelenlegi béta mindenki számára ingyenes, és a terhelési vizsgálat szerepét tölti be, hiszen ilyen nagy számban még nem vették igénybe a különböző funkciókat. Tekintve, hogy számos feladat végrehajtása szerveroldalon történik, fontos, hogy a rendszer megfeleljen a tömeges igényeknek. A tesztelés lezárultával a vállalat invitációt küld ki, amelyben közlik a végleges verzió díjait, így a tesztelők lehetnek a szolgáltatás első előfizetői.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #12
    Nagyon szépen megköszöntem a kimerítő választ :)
  • droland #11
    Mousee
    ------

    A probléma az ott kezdődik, hogy az úgynevezett töredezettséget több féle képpen lehet felfogni. Mgpróbálom röviden kifejteni. Tételezzük fel, hogy 1 megás vincsin van 2x 2byte-os file.

    Ha ezt én töredezettségmentesítem, akkor annyi a dolgom, hogy a 2 byte-os fájlnál a 2db byte egymás után következzen, hogy a fejnek egy file kiolvasásakor ne kelljen ugrálni. Még 1x mondom !1! fájl kiolvasásánál.

    Ha ezt a két fájlt én elhelyezem a vinyó különböző pontján, de mentesítve, akkor az az egyik program szerint 0%-os lesz, a másik program szerint meg 100%-ban töredezett, mivel mondjuk az egyik fájl a vinyó 1/3-án található a másik meg mondjuk a végén. De voltaképpen a két fájl mentesítve van.

    Remélem érted mit akarok mondani.

    Én azért nem tartom értelmét a FULL ÉRTELEMBEN VETT töredezettségmentesítésnek, mert mondjuk egy adott esetben egy 6 órás munka a rendszermeghajtón egy pillanat alatt kárbavész azzal a mozdulattal, hogy újraindítom a gépet, mivel bejegyzések módosítása, létrehozása, törlése történik meg minden OS-nél bootolás közben (hdd-re telepített, onnan futtatott OS esetében).

    Szóval érted mit akarok mondani...

    Viszont, ha kisebb rétegek megmaradnak a fájlok között, akkor a fájlok mentesített állapotára nagyobb esély van, hogy megmarad.

    Most nincs kedvem rajzolni, tedd azt, hogy egymás mellé teszel 3 db 1byte-os állományt, ez a full mentesítés, a 2.-at törlöd, és a helyébe tegyél be egy 2 byte-osat. MÁRIS TÖREDEZETT mert nem volt annyi rés!

    Nem tudom, érhető e :)

    Szóval én jobban kitaláltnak találam a "réshagyó" tömörítést az előbb említett példa miatt, mint a FULLT.
  • mousee #10
    Én abból vettem, hogy szarok, hogy amíg win 98on végignyomtam 1 defragot, és utána megnéztem 1 defrag progival is, utána azt írta, hogy kb 1-2% a töredezettség....
    Utána az xp-s defraggal (ami ugyebár ugyanaz, mint a 2000es) megcsináltam 1 defragot, aztán megnéztem defrag progival, és a töredezettség 90% körüli volt... szal utána defrag progival külön átmentem rajta, az levitte 2-3%ra...

    Szal saját tapasztalat alapján mondom ezt, de lehet, hogy csak én voltam szerencsétlem :P
  • droland #9
    "ugyanis a wines defragok a win 98 óta jóformán
    szart nem érnek"

    1/ Nekem pl. marhára semmi bajom a 2000 vagy xp alatti defraggal.
    2/ Ha adatbázis kezelő programot futtatsz, amit nagyüzemben "látogatnak", akkor meg úgy is futtathatnád 5 percenként...
    3/ Honnan jött, hogy pont a 98 óta? A 95-ben jobb volt? :) Ez azért vicces, mert a kettőben ua van, mint a 2000 és xp-ben is (milleniumról nem írok, mert 5 percig volt fenn még anno, azt meg nem néztem meg!)
    4/ A legvicesebb, hogy ebbe az új dologba, ugyanaz a defrag lesz, csak egy csomagba gyűjtik az ilyen "okos" dolgokat, hogy könnyebben elérhesd. Tehát ne számíts SZÁMODRA új defragra
  • Gemnon #8
    Biztos, hogy csak angol Windows kell hozzá?
    Ki akartam próbálni, de a OneCare beta siteon még ott virít:


    At this time, participation in the Windows OneCare Live Beta is open to U.S. residents only.
  • FTeR #7
    nem értem, az mér fáj, ha ms kiad egy ilyet és még p pénzt is kér érte.
    ha annyi alternatíva van, akkor lehet azt használni. aki meg fizetni akar érte, az legyen az ő baja.
    egyébként valszeg otthoni felhasználóknak ingyen vagy valamilyen egyéb live szolgáltatáson keresztül lesz elérhető.
  • mousee #6
    nem azért írtam, hogy beleköss... csak azt akartam mondani, hogy arra is van alternatíva és nem kevés...
  • EvilDevil #5
    "Tűzfal szintén van... a választék szinte végtelen."

    Ez igaz, de ami tényleg véd is az maximum 5 van...
  • Darth Sith #4
    ha ingyér beletolnák a Vista-ba tuti hogy használnám. De így, marad a NIS, System Mechanic stb..
  • mousee #3
    Hát... Töredezettségmentesítés (de szép szó) nem árt bele, ugyanis a wines defragok a win 98 óta jóformán szart nem érnek... Meg szerintem az se egy előny, hogy előfizetős a dolog, ugyanis szinte mindent meg lehet csinálni ingyenes, vagy egyszerfizetős, esetleg krekkelt progikkal...pl:

    víruskereső van rengeteg, méghozzá van ami ingyér, vagy minimál pénzért, esetleg törve (de azt ugyebár senki nem használja ;))
    Tűzfal szintén van... a választék szinte végtelen.
    Adatmentésre ottvan pl a norton ghost... én pl most húztam újra az ikszpét ghostal, ugyanis ittjárt kedvenc "értekawindózhoz" unokaöcsém...
    Optimalizálásra, regisztritakarításra, helyfelszabadításra szintén milliónyi program van... Szóval nemtudom, talán ha nem lenne előfizetéses, akkor egész sok hasznosat foglalna magába, de így, hogy fizetni kell érte, szerintem jobban megérik az alternatív progik...