Berta Sándor

Megvonnák az internetcenzúrával élő országok támogatását

A jövőben a különböző cégek kiemelt figyelmet fognak fordítani arra, hogy a beruházásaik során akarva-akaratlanul se juttassák támogatásokhoz azokat az országokat, ahol cenzúrázzák az internetet.

Erről egyezett meg huszonöt amerikai, ausztrál és európai befektetési társasággal, kutatóintézettel és alapítvánnyal a Riporterek határok nélkül (ROG) nevű polgári jogi szervezet. A különböző cégek és szövetségek hamarosan New Yorkban egy közös nyilatkozatot is ki fognak adni, amelyben kinyilvánítják, hogy olyan projektekben nem vesznek részt, amelyeknek célja bármilyen formában is a világ bármelyik országában a világháló ellenőrzése és cenzúrázása.

"Régóta megpróbálunk kapcsolatba lépni az olyan cégekkel, mint a Cisco Systems, vagy a Yahoo, amelyek rendszeresen tevékenyen részt vesznek az internetcenzúrák kiépítésében vagy fenntartásában, ám ezek a tárgyalásaink eddig nem voltak sikeresek. A legtöbb cég még tárgyalni sem volt hajlandó velünk. Éppen ezért voltunk kénytelenek más módot találni a probléma megoldására, hogy így tudatosítsuk, az ilyen segítség nem csak az imázsukat rombolja, de a jövőben pénzbe is fog kerülni nekik" - nyilatkozta a közös fellépéssel kapcsolatban Julien Pain, a ROG párizsi szervezete internetrészlegének a vezetője.

A Cisco és a Yahoo az elmúlt hónapokban került a támadások kereszttüzébe. A Cisco routerei lehetővé teszik, hogy a kínai hatóságok meg tudják szűrni az internetes tartalmakat, míg a Yahoo nemrég kiadta egy kínai internetdisszidens és újságíró személyes adatait. A megállapodást üdvözölte Thaddeus McCotter, amerikai republikánus képviselő is, aki szerint az emberi jogok sárba tiprása ellen fel kel lépni - attól függetlenül, hogy az a valós életben vagy például a világhálón történik-e. Elmondta, szerették volna elérni, hogy a különböző befektetési cégek kimondják: a jövőben tartózkodnak minden olyan projektben való részvételtől, ami morálisan vagy etikailag megkérdőjelezhető. Ezt ugyan végül nem sikerült elérni, ám az elmúlt évekhez képest a közös fellépés így is óriási eredménynek számít.

A megállapodást megkötő 25 vállalat nevét a következő hetekben fogják nyilvánosságra hozni. Sok szakértő szerint az egyezmény egyfajta precedensértékű befektetési etikai kódexnek is tekinthető. A Riporterek határok nélkül nevű szervezet képviselői annyit azonban elárultak: a cégek együttes befektetéseinek összege eléri a 21 milliárd dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moRtiZ #5
    Hat, ez eleg durva. Kinaiak akkor sem fogjak megszuntetni a netcenzurat, legalabbis addig biztos nem amig kommunizmus van. De kezd beteljesedni a sci-fi joslat, ahol a cegek felveszik a versenyt az orszagokkal, kesobb majd ok kormanyoznak stbstbstb... :) Persze viccesen hangzik, de azert van benne valami.

    A masik meg az idiota amerikai. Kinaiak mostanaban amugy is morculnak USA-ra, (nem is tudom talan 1 honapja olvastam valami ilyesmi hirt) es valamelyik retardalt szenator kiall az ugy mellett. = USA (persze mint egyetlen orszag) mar megint megprobal beleugatni valamelyik mas orszag politikajaba.
  • Pharaoh #4
    Sajnos az olcsó munkaerő nagyom vonzó minden cégnek, szerintem most is csak a kisebb cégek vannak benne ebben a buliban
  • pemga #3
    Hmm, és ezt hogy akarják megvalósítani? :) Vicces. Érdekes lehet az a lista, akik bojkottálni akarják Kínát :).
    Microsoft, és az Intel sem lesznek rajta a listán :). (Az intel szállítja a szűrős netcafe-s gépeket.) Egyébként tényleg nem értem, vajon azért nem sajátmaguk fejlesztik a dolgokat, mert nem bíznak megukban; vagy ennyire jók az amerikaiak sales-esei?
  • B@tk@ #2
    "de azért az nem kellene elfelejteni hogy az internet a szabad böngszésről szóljon"

    csak probalj valami hasonlot beadni a kinai kormanynak :)
  • KIP #1
    az odáig még talán oké lenne, hogy a nagyvállalatoknál proxy serverekkel szűrik az internetes tartalmat, de azért az nem kellene elfelejteni hogy az internet a szabad böngszésről szóljon, amennyiben az saját előfizetésem.
    Munkaidőben meg nem kell feltétlenül tiltott oldalakat nézegetni... :)