Gyurkity Péter

Vírusos merevlemezeken adott túl egy japán gyártó

Igencsak kényelmetlen helyzetbe került a japán I-O Data Device, miután korábban értékesített cserélhető merevlemezeiről kiderült, hogy korántsem üresen, hanem trójai vírussal együtt kerültek forgalomba.

Arról nem esett szó, hogy pontosan mennyit adtak el a vírusos tárolókból. Eddig annyi derült ki, hogy bizonyos szállítmányok (egész sorozatok) megfertőződtek a Tompai-A névre keresztelt trójai vírussal, amelynek terjedéséről a Sophos tavaly nyáron számolt be. Túl nagy visszhangot akkor nem váltott ki az ügy, mivel a Tompai nem emelkedett ki a tucatvírusok közül, ám a gyártó baklövése már igencsak érdekes fejlemény.



A biztonsági cég jelentése szerint a trójai kollégáihoz hasonlóan hátsó kaput nyit a Windows-alapú számítógépen, lehetőséget adva a távoli támadóknak az irányítás megkaparintására. A hálózaton keresztül terjedő kártevőt a legtöbb vírusirtó felismeri, ám nagy meglepetést okozhat, hogy a gyártótól érkező merevlemez alapesetben tartalmazza azt. A cég időközben közzétette az ügyben valószínűleg érintett sorozatszámokat, és egyben ingyenes cserelehetőséget ajánlott fel vásárlóinak.

Arról már nem szól a fáma, hogy a trójai milyen úton-módon kerülhetett fel a cserélhető merevlemezekre. Az I-O Data, amely nevének megfelelően főleg perifériákat gyárt, erről nem árult el bővebb információt, de nem kell hozzá nagy fantázia, hogy kitaláljuk, valamelyik fejlesztő rendszere lehetett vírusos, ahonnan azután a kártevő átterjedhetett a tesztelt példányokra. Az már egy más történet, hogy egy perifériákat gyártó cég fejlesztőjének számítógépe miként fertőződhetett meg egy tavaly felbukkant, nem túl veszélyes trójaival.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Farseer #19
    Bakker.. pedig jól né ki.. adják nekem az összeset.. majd csak a suliban használom.. azoknak mind1 :-)
  • BiroAndras #18
    "Hmm, nekem az tűnt fel, hogy egyetlen usb kábelen megy. A mostani megoldások alapján _két_ usb kabel kell ezekhez is"

    Nem mindhez kell kettő. Az újabbak már mennek eggyel is.
  • puntocsento #17
    pemga: bocs. igazad van akartam is írni, hocs biztos volt rajta, de nem zavart. nekem kábel net van.
  • pemga #16
    Ez nem jelenti azt, hogy nem is volt rajta :). Pl. ha zombisították akkor azt nem veszed észre, max a forgalom ugrik egy kicsit, de ki veszi azt észre adsl-nél.
  • puntocsento #15
    hát nem tudom. én tavaly karácsonykor telepítettem a wint,és nem volt rajta semmi vírus védelem! pedig egésznap netezek. és csak most kellet újra telepíteni, de most se vírus miat.
  • pemga #14
    Hmm, nekem az tűnt fel, hogy egyetlen usb kábelen megy. A mostani megoldások alapján _két_ usb kabel kell ezekhez is (2.5"-s winyókkal). Szóval hogy is van ez? Az eredeti termék oldala csak azt mondja, hogy nem kell hozzá tápkábel. Valamit tudnak, vagy valamit elrejt a marketing-gépezet? :)
  • IoIa #13
    Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? Drivereket egyébként külön szokás adni egy eszközhöz.
  • kbupdate #12
    jah, engem nem/sem nagyon izgatnak.
  • mousee #11
    Nekem is első, hogyha veszek valamit, akkor format... de sztem ez minimum... Mellesleg kit érdekelnek a vírusok????
  • item #10
    Ideje lenne kicsit kivallatni az ott dolgozó technikusokat!