Berta Sándor

Egységes telekommunikációs adattárolást akar az EU

A nemzetközi terrorizmus elleni harc miatt az utóbbi időben előtérbe került, hogy megismerjék a telefonálási szokásokat, rögzítsék a hívófelek adatait. A totális megfigyeléssel a polgári jogi szervezetek nem értenek egyet. Még az sem világos, hogy ki tárolja a telefonhívások adatait.

Az EU tagállamai különböző szabályozásokat vezetnének be ebben a kérdésben, viszont az Európai Unió egységes szabályozást akar. "A telefonálási és az internetezési adatok hosszútávú tárolásának időtartamát nem határozhatják meg a tagországok. Erről a kérdésről az Európai Unió akar dönteni és az illetékes európai biztos egységes szabályozást akar " - jelentette ki Franco Frattini, Európai Igazságügyi Biztos a szóvivője.

Az EU-biztos szerint az egységes szabályozásra azért van szükség, mert már most látszik, hogy az egyes tagállamok kormányai által a jövő héten leadandó anyagokban óriási eltérések mutatkoznak a telekommunikációs és az internetezési adatok tárolásának időtartamát illetően. Frattini első lépésként egy saját javaslatot akar beterjeszteni szeptember 21-én. Az úgynevezett telekommunikációs adattárolás a nemzetközi terrorizmus elleni harcban kap egyre nagyobb szerepet és azóta nőtt a jelentősége, hogy a madridi robbantások után a spanyol rendőrség a mobil adatok alapján tudott a robbantók nyomára bukkanni.

Az idén nyáron bekövetkezett londoni merényletek felgyorsították az előterjesztések kidolgozásának folyamatát. Időközben számos kompromisszumos javaslat is napvilágot látott. Ezek egyike szerint például maguk a távközlési cégek és az internetszolgáltatók szabhatnák meg, hogy mennyi ideig tárolják az előfizetőik telekommunikációs adatait. Az adattárolás minimális időtartama 6 hónap, a maximális időtartama pedig 3 év lehetne.

Az Futurezone osztrák internetes hírportál információi szerint az Európai Bizottság azonban nem támogatja ezt a javaslatot és azt szeretné elérni, hogy egységesen legalább egy esztendőn át tárolják minden uniós állampolgár távközlési adatait. Ezek közé az információ közé tartoznának az előfizető vezetékes és mobiltelefonszáma, a hívó felek számai, a hívások időtartama és időpontja. Az internetezésről szóló naplófájlokat a tervek szerint egységesen hat hónapon át rögzítenék.
A polgári jogi szervezetek azonban azt kifogásolják, hogy szinte az összes javaslat a terrorizmus elleni harcot fontosabbnak tartja a személyes adatok és a magánélethez fűződő jog védelménél.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • rigidus #9
  Te eltel mar valaha demokraciaba??
 • John Wayne #8
  Milyen igazad van. Már csak azt kellene kicsit megkapargatni, kik is ezek a "terroristák".
  CIA? MI6?
 • Fenjoy #7
  "...de Winston Smith szerete a Nagy testvért..."

  :)

  Csak nehogy Orwell írása megvalósuljon, mert nagyon afelé megyünk...
 • Fenjoy #6
  nem tudom, végülis a terroristák elérik a "céljukat", lassan megszűnik a demokrácia... már mindenkit megakarna figyelni, ez a terrorizmus "jól jött" , a nemzetbiztoságiaknak, mindenhol, több jogot kaptak mindenhez, csak egy dolgot érnek el ezzel hogy beszűkül, a demokrácia és egyben az emberi szabadság is, és rombatások már pedig lesznek Lásd London, pedig nagy az 1 főre eső kamerák száma etc, és szart sem értek vele... ergo Nem sok értelmét láttom, de ez az Én véleményem
 • jefferson83 #5
  Spanyolország!
 • Caro #4
  Európának nincs mitől tartani terroristafenyegetés terén...
  ...ha nyugton marad és nem Bush s*ggét nyalja.
  Látszik, hogy csak a Briteket támadták, ő volt a legnagyobb támogató.
  Franciaország, Németország fenyegetést sem kapott.
 • jefferson83 #3
  Az a lényeg, hogy manapság a terrorizmus elleni harcra bármit rá lehet fogni. Egy dologban biztos vagyok, ha bevezetik a megfigyeléseket, akkor egyedül a terroristákat nem fogja ez zavarni. Én személy szerint elítélem az ilyen jellegű megfigyeléseket.
 • Praetor #2
  Egyetértek.
 • Razgon #1
  Pedig a Tetű Politikusok Elleni Harc (Tepeh) sokkal fontosabb lenne.