Berta Sándor

Vírustámadás bénított meg több amerikai repülőteret

A vírustámadás miatt New York, San Fransisco, Miami, Los Angeles, Houston és Dallas repülőterein álltak le az informatikai rendszerek. A fennakadások miatt több ezer utas rekedt a légikikötőkben.

Úgy tűnik, hogy a múlt héten többek között a CNN, az ABC News, a DaimlerChrysler és más cégeket sújtó vírustámadásoknak egyéb intézmények is áldozatul estek. Az első hírek szerint egy vírus támadta meg az amerikai repülőterek számítógépes rendszereit. A szakemberek úgy vélik, hogy ugyanarról a kártevőről van szó, amelyik a múlt héten több nagyvállalat rendszereiben is komoly fennakadásokat okozott.


Az üzemzavarok több órán keresztül tartottak, és az érintett repülőterek többségén csak közel fél nap múlva állt helyre a menetrend szerinti forgalom. A kimaradások főleg az Egyesült Államokba érkező és az induló járatok utasait érintették. Csak Miamiban ötezer ember rekedt a légikikötő tranzitvárójában. A kialakult helyzetet csak súlyosbította, hogy a repülőtéri személyzet és a helyi biztonsági szolgálat nem engedte meg nekik, hogy elhagyják a helyüket.

A szakemberek utólag kiderítették, hogy a hibát egy, a Virginia szövetségi államban található adatbázis-szervert ért vírustámadás okozta. Ezért az összes érintett repülőteret át kellett állítani kézi irányításra. Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma egyelőre nem akarta kommentálni az esetet, ám a szakértők valószínűsítik, hogy a támadás hátterében a Zotob, a Bozori vagy az IRCBot nevű kártevők, illetve azok egyik változata állhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • irkab1rka #39
    Hmmm, én ugy olvastam az EULA utolsó oldalán, hogy mission critical helyzetbe nem rakható (healthcare, repterek...), vagy az xp EULA lehetett? régen volt már, és most nem találom az enyémet...
  • greywolf #38
    Ehh, már megbocsáss, ez az oldal komolytalan (pedig ahogy nézem a Kaspersky a tulaj, hmm)

    Gyakorlatilag az összes Backdoor/Trojan/Rootkit leírásánál az szerepel, hogy "No description available".

    Ilyet én is tudok csináni, mondjuk álíthatnám azt is, hogy létezik 10000 linux vírus, kár, hogy eddig nem találkozott senki sem velük...

    Patchelés: konkrétan mire is gondolsz? (szerintem nem arra, hogy egy vacak 15-20 programot tartalmazó asztali oprendszerhez kiadnak havi 8 frissítést, míg egy 9000 programot taralmazóhot havi 50-et)
  • HuHa #37
    http://www.viruslist.com/en/find?search_mode=virus&words=linux&x=0&y=0

    752 találat:))

    És a Secunia oldalát nézegetve, azét a Linuxokat is foltozgatják szorgalmasan, csak az nem hír az Ubuntu kommanderét mikét lehet kihasználni:))
  • greywolf #36
    Na emberek lehet számolgatni:
    http://www.sophos.com/search/?virus_search=1&terms=linux

    (azt ne kérdezzétek, hogy miért ad 145 találatot, mikor a 3. oldaltól win32 férgek/vírusok vannak).

  • [HUN]PAStheLoD #35
    Ez már szájensz-fiksön .. jah, és a backup hol maradt?
  • whitehawk #34
    Hát az olyanok, hogy az mpg123 nevű program egy adott verziója egy adott gcc verzióval van fordítva, akkor egy speciálisan formázott mp3 fájl segítségével lehet lokálisan root jogot szerezni. Ehhez kell, hogy helyi felhasználóként bent legyél, kell mpg123 kell egy ilyen mp3 stb. Egy jó szerveren nincsenek más felhasználók a rendszergazdán kívül, nem tudsz fordítani mezei userként, nincs mpg123 se mert szerveren nem akarsz mp3-at hallgatni... (és ez a hiba nem kitaláció)
  • Mice #33
    gondolom kézzel és lábujjakkal számolta...
  • HuHa #32
    azért az a 18 párszor duplázható.
  • Benoke #31
    Windows Rula :)
  • daga #30
    Egy valamit szeretnek kerdezni oprendszerrel kapcsolatosan: Hany millio sorbol all szerintetek? legkisebb is 70000 sor...