Tóth Benedek

Vezeték nélküli internet lesz a repülőgépeken

A United Airlines, a világ második legnagyobb légitársasága megkapta a hivatalos engedélyt, hogy az Egyesült Államokon belül közlekedő járatain WiFi-s internetelérést nyújthasson az utasoknak.

A cég a Verizonnal együtt fejlesztette ki a rendszert, ami nem zavarná a repülőgép berendezéseit. A technológiát már több mint egy éve bemutatták, de egyelőre csak a légitársaságnál leggyakrabban használt B757-200-as típusnál használhatják, de ez fontos előrelépés lehet a légi internetezés amerikai elfogadtatása felé.

Mielőtt azonban ez megtörténne, még szükséges beszerezni a megfelelő engedélyeket a Szövetségi Kommunikációs Testülettől (FCC) is. Ez még legalább egy évbe fog telni és egyáltalán nem biztos, hogy a testület engedélyezni fogja, hiszen alig egy hete több jelentős vállalkozás is kérvényt nyújtott be a testületnek, hogy az ne engedélyezze a mobiltelefonálást lehetővé tévő tehcnológiákat.


A mobiltelefonálás ellen felsorolt vádak mind igazak a mobil internetre is, hiszen egy VoIP alkalmazással - például az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Skype-al - ugyanúgy lehet telefonálni a világháló segítségével. A leghatásosabb ellenérvek amúgy sem a repülés biztonságával függtek össze, hanem az utasok nyugalmával és nemzetbiztonsági okokkal. Az ellenzők szerint a gépen használható mobiltelefon lehetővé teszi a terroristák közti kapcsolattartást és robbanóeszközök távirányítását is.

A német Lufthansa és a japán Japanese Airlines már régóta kínál internetszolgáltatást gépein kisebb felár (1500-6000 forint a használat függvényében) ellenében és eddig semmi ilyen jellegű probléma nem merült fel. Az új Airbus pedig már beépítve tartalmazza az ún. OnAir rendszert, ami lehetővé teszi a telefonálást és az internetezést a gépen minden biztonsági probléma nélkül. A módszer lényege, hogy az utasfülke el van zárva a külvilágtól és egy kis teljesítményű mobiladó található a gépen, ami a hívásokat egy műholdas rendszerre irányítja át. A rendszer ellen szintén a múlt héten tiltakozott a CTIA amerikai lobbicsoport. Ezzel kapcsolatban azonban többekben felmerült a gyanú, hogy a szövetség nem az utasok biztonsága érdekében tette ezt, hanem attól fél, hogy az amerikai légitársaságoknak nem marad idejük kifejleszteniük saját rendszerüket és kénytelenek lesznek a megoldást Európából megvenni.

Még bizonytalan tehát, mi lesz a repülőgépről történő kommunikáció jövője az Egyesült Államokban, de az már most biztos, hogy a repülőtereken egyre nő az internetelérések száma és a United Airlines szerint ezzel együtt a gépen való kommunikációra való igény is fokozódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #8
    Ennyi hülyét... Többet vitáznak rajta mint ameddig az összeset meg lehetne csinálni... És nem tom elképzelni mi lehet az ami miatt nem lenne jó h legyen net a gépeken, eltérítés.. pff aki akarja anélkül is megcsinálja ez jó nagy hülyeség!
  • Caro #7
    A gépeltérítés lehetetlen, ha autopilóta vezeti a gépet...
    Erről kb ennyit.
  • archkoven #6
    Rossz az idézet kiscsillagom, ugyanis "lefelejtetted" az elejéről azt hogy "felmerült a gyanú", ami azt jelenti, hogy nem biztos, csak van aki így gondolja.

    Idáig hány magyar halt meg gépeltérítés következtében? És hány amerikai?
    Majd ha meg lesz az első halálos áldozat akkor te is másképpen fogod látni ezt a dolgot. Egyébként nem hiszem, hogy ez olyan vicces lenne.
  • Lenny #5
    Tökjó! :)
    Mondjuk az igaz, hogy gépeltérítőknek is a hasznára válna... Bár USA már mindent ezzel az indokkal tesz (lásd hétfői Frei-dosszié)...
  • immovable #4
    "nem az utasok biztonsága érdekében tette ezt, hanem attól fél, hogy az amerikai légitársaságoknak nem marad idejük kifejleszteniük saját rendszerüket és kénytelenek lesznek a megoldást Európából megvenni." tipikus amcsi hozzállás...csak nehogy a terorristák kezébe kerüljön ez is...
  • Kaszi46 #3
    ez a hír tényleg akkor lenne meglepő ha arrol szólna hogy vezetékes internet lesz a gépeken:DD
  • fie #2
    Hülyén is nézne ki egy repülő egy new york - frankfurt hosszú kábellel .
    -Bocs!
  • archkoven #1
    Hova fejlődik a technika!!
    Pár éve mikor még csak vezetékes net volt a gépeken, senki álmában sem gondolta volna, hogy egyszer majd vezeték nélküli kapcsolaton is netezhetünk!