Gyurkity Péter

A Sony ideiglenesen lemond a má­so­lás­vé­delemről

A neves kiadó pénteken bejelentette, hogy ideiglenesen leállítja a másolásvédelmi technológiával ellátott zenei CD-emezek gyártását, amely meglehetősen nagy vihart kavart a vásárlók és biztonsági szakértők körében.

A botrány a hónap első hetében robbant ki, amikor kiderült, hogy a Sony BMG rootkit segítségével próbálta meg elrejteni legújabb másolásvédelmi eljárását a felhasználók elől. Nyilvánvalóvá vált ugyanis, hogy a cég visszaélt a vásárlók bizalmával, sőt, biztonsági veszélynek tette ki a mit sem sejtő számítógép-tulajdonosokat és újabb fegyverrel bővítette a támadók eszköztárát. A vírusírók ezúttal sem késtek a válasszal: a rootkitet felhasználva rövid időn belül megjelent az első támadó, és újabb férgek felbukkanására lehetett számítani.

"A Sony BMG elővigyázatosságból ideiglenesen beszünteti az XCP másolásvédelmi eljárással ellátott CD-emezek sorozatgyártását" - tudósított a Reuters, ami egyértelműen a felhasználók győzelmét jelenti. Erre az első kártevő felbukkanása késztette a vállalatot, de azt a tényt sem lehet elhanyagolni, hogy Kaliforniában pert indítottak a Sony eljárása miatt. Bár a kiadó már megjelentette a hibát kivédő frissítést weboldalán, a kezdeményezés egyértelmű kudarccal zárult.

"Tervezzük továbbá a másolásvédelmi eljárás felülvizsgálatát, annak érdekében, hogy minden téren megfeleljen kitűzött céljainknak és a felhasználhatósági szempontoknak" - áll a sajtóközleményben. Van mit helyrehozniuk, hiszen a biztonsági szakértők után a vásárlók tömegei és több nagyvállalat - így a Microsoft - is aggodalmát fejezte ki az eljárás miatt. A szoftvercég közvetlenül érintett az ügyben, hiszen a rootkit a Windows-rendszereket sodorja veszélybe. A kiadó időközben megjelent frissítése már eltávolította a korábban kifogásolt álcázást, ám magát a másolásvédelmet nem iktatta ki. Arról sem voltak hajlandók pontos adatokat közölni, hogy mely lemezeket látták el a technológiával és milyen mennyiségben bocsátottak ki ilyen kiadványokat.

Időközben több biztonsági cég - Sophos, ZoneAlarm, Check Point - saját eszközt adott ki, amely semlegesíti a technológiát. Ez már önmagában is jelzi, hogy a Sony óriási baklövést követett el - a kiadó részéről azonban nincs lezárva az ügy, ahogy ezt az ideiglenesen szócska is mutatja. Kérdés, újra megkockáztatják-e a technológia alkalmazását, vagy sem.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • aaaaa #32
  Ennyit erről, és nem a Tied az egyetlen...
  Nem fogsz tudni rá egyszerű tekergetéssel több fényt varázsolni. A sötétedés meg természetesen a képcső gyenge minősége miatt következtt be. :(
  Keress egy olyan szervízt ahol még működik az a cucc, amivel álljtani tudják, de nagy csodát ne várj...
 • dez #31
  Nekem meg van egy néhány éves, (és úgy tűnik, már retired) 17"-es (majdnem teljesen síkképernyős) Sonym, ennek is az a baja, hogy eléggé lesötétedett. De sajnos a sorkimenőn - érdekes mód - mindkét poti a fókuszt állítja. És más, fényerőt szabályozó poti nincs is benne. Meg más poti sem nagyon. :) Mit lehet vele csinálni? (Amikor korábban szervízbe akartam vinni, azt mondták, ne vigyem, mert épp rossz a hozzá való gép, amivel automatikusan beállítanák. Egy évvel később még mindíg rossz volt. Ekkor ment a szekrény aljába.)
 • IoIa #30
  Nekem Sony TV-m van, eredeti japán Sony képcső... és nem Kelet-Európában gyártották/szerelték össze. Ezen le is mérhető, hogy milyen a jó minőség. Persze az is igaz, hogy ezt nálunk nem forgalmazták...
 • aaaaa #29
  "Az való igaz, ha TV-t vennék Sony-t vennék."
  És miért ??? Mert sok okos azt mondja, hogy az a jó ?
  Alsó kategóriában semmi köze a régi japán minőséghez, Kelet-Európában gyártott ..... mind. A drágábbaknak is hamrabb megy tönkre a képcsöve mint az egyéb EREDETI japán képcsövel szerelt készülékeknek. ( Pl. Hitachi , Toshiba, stb.)
  A Targádon meg tekerj egyet a sorkimenő legalsó potiján, mindjárt világosabb lesz, és azután megint elmegy még pár évig :)
 • SirMaci #28
  Nekem egy Targa 14" monitorom van. Nem egy csúcs technika de 9 éve használom majdnem minden nap és most kezdem rajta észrevenni hogy nem mutat tökéletes képet(sötétedik vagy mi).
  Azt hozzá teszem, hogy egyszersem volt szervízben.

  Az való igaz, ha TV-t vennék Sony-t vennék.
 • Zsoltika 007 #27
  Ez bármelyik LCD monitorral előfordulhat. Gyártástechnikával jár (nem tudják kizárni).
 • droland #26
  Így van, életemben vettem LCD monitorból sony-t, addig mindíg CTX-em volt, 2 is, először egy 15 aztén egy 17 colos (előbbi MÁR 3, utóbbi 1 éves, EGYIKEN SINCS EGY DARAB HIBA SEM, SEMMI), na mondom veszek egy 19-es sonyt, mert SONY, első hét után EGY NAGY VÖRÖSEN ÉGŐ BUNKÓ PIXELHIBA. Tovább is adtam, most próbálkozom egy Fuj-Sie-vel (19), eddig no gond :)
 • Enkil #25
  a lcd monitorok nagyon jók a sonynak
 • IoIa #24
  A Sony termékek közül nem érdemes bármit megvenni. De amit érdemes, azt a jobb minőség miatt igenis érdemes. Ilyenek pl.:
  - TV (nem a kommersz és a lengyel összeszerelésűek)
  - minidisc
  - walkman (ha még gondolkodik valaki kazettában)
  - videokamera
  - (egyes fényképezőgépek, de nagy a konkurencia, és vannak jobb gépek is)
  - Playstation család
  - videostúdióberendezések

  ezeket különösen nem venném a Sony-tól:
  - VHS videómagnó (drága és van jobb)
  - CD-ROM (nem jó)
  - CD player (nem jó)
  - Hi-Fi berendezések (drága és vannak jobbak)
 • Yfel #23
  Sony-t inkabb video alkalmazasokra vennem. Az audio cuccaik olyanok, mintha fazekbol szolnanak...

  Sony TV-t/projectort viszont vennek kerdes nelkul.

  Y