Berta Sándor

Egyedi másolásvé­delem az Oscarra küldött Disney DVD-knek

Az elmúlt években botrányoktól volt hangos az Oscar-díj átadása, ami annak volt köszönhető, hogy rendre kiszivárogtak az internetre a különböző filmek illegális másolatai. A Walt Disney ezúttal igyekszik biztosra menni és a leghalványabb esélyt sem adni a másolóknak.

A legtöbb esetben az illegális kópiák elkészültében maguk az Oscar-díj odaítéléséért felelős zsűritagok voltak a felelősek, akik így tettek szert némi mellékkeresetre. A filmes szakemberek azonban nagyon remélik, hogy ez a korszak hamarosan lezárul. A Disney évente több millió filmet ad el és ezúttal nem akar semmit sem a véletlenre bízni, ezért a zsűritagoknak szánt DVD-it egy különleges másolásvédelemmel látja el, amelyeket csak speciális DVD-lejátszó készülékeken lehet megtekinteni. A Disney már el is küldte a 12 ezer speciális DVD-lejátszót az Amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia és a Brit Film- és Televíziós művészeti Akadémia által az Oscar-díj zsűrijébe delegált tagoknak.


A Cinea szuperbiztonságos SV300 DVD lejátszója

A vállalat a DVD-ken a Cinea nevű cég digitális másolásvédelmét alkalmazza. Az SV300 tipusú készülék regisztrálását csak egy arra felhatalmazott szakember végezheti el, azaz ahhoz, hogy egy zsűritag ezeket a filmeket megnézhesse, először telefonon vagy az interneten át közölnie kell speciális DVD-lejátszója kódját, és csak ezután küldik neki ki az egyetlen darab DVD-t. Arról, hogy a filmeket valóban csak egyszer lehessen megtekinteni és hogy ne lehessen azokat merevlemezre másolni a Cinea S-View nevű rendszere gondoskodik, ami megakadályozza, hogy a lemezeken tárolt adatokat bárki le tudja menteni.

Ezenkívül - biztos, ami biztos alapon - minden egyes DVD-t vízjeggyel is ellátnak, amelyek lehetővé teszik, hogy ha mégis felkerülne az internetre egy Disney-film, akkor pontosan vissza lehessen követni annak útját és azt, hogy kitől szivárgott ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • uniu #27
    nekem sem volt tul szimpi a nagymellenyes nyitasod, szakerto helyett inkabb Eric Cartmen ugrott be :)
    Nagyon kivancsi vagyok a sajat vizjeledre, de meg mielott a Nobel dijjra gyursz, a kepet amit elattal vele, meretezd at(pl 33% csokkentsd), es tomoritsd(jpg) mondjuk 50% vesztesegel. Ha ez nem szimpi, egyszeruen maszkold felul a keppontok erteket veletlenszeruen +-1 el.(ami nemfog latszodni a kesz kepen)Ha ezt is kibirja, akkor szemelyesenh intezem el neked a tovabbi karriered!:)
  • adam0 #26
    HDTV video tölsd le!
    Saját készítéső HDTV videomat tölsd le.
    1080i szabvány Windows media player kell.
    és minimum 3GHz proceszor.
    www.polar.hu/latvanyterv

    Margitszigeti Hajos Alfréd sportuszodában játszodik. (fedett részén)
    Kiss Ádám
    [email protected]
  • stanci #25
    Éreztem, hogy ilyen stílusú lesz a válasz. Szerintem vedd kicsit lazábbra a figurát. Ha itt valaki beleköt valakibe az te vagy. Awender megjegyzése is teljesen helyénvaló és korrekt. Ezzel szemben, te kapásból sértegetsz.
    / egyébként meg elég ha a válasz linket használod, nem kell külön leírni kinek szól /
  • RealPhoenixx #24
    Awender:

    Szia, ha nem tudsz olvasni, kerlek akkor ne is probalj irni.
    Ha meg megis tudsz, csak eppen siettel, akkor kerlek olvasd el rendesen a forumot, hogy rajohess mennyire jellemez teged a butasag, s hogy a jovoben ennek megjelenesi formajat a leheto legnagyobb odaadassal kerulhesd, nehogy masok megsajnaljanak :)

    -koszonom-
  • faz #23
    "Így tehát, amikor a francia DVD-t nem lehet lejátszani Amerikában, az nem azért van, mert illegális lenne, hanem azért, mert a stúdiók kidolgoztak egy üzleti modellt, majd kitaláltak egy szerzői jogi törvényt, hogy legyen, ami biztosítja ennek a modellnek a működését."

    Egy ismerősöm úgy fogalmazta meg ugyanezt, hogy "egyszerűen arról van szó, hogy tudják hogy lopod a filmeket."
  • awender #22
    Legyen úgy, hogy a tied jobb. Mindenesetre te látatlanban fikázol valamit, amiről olvastál 20 sor SG-s tartalmat. Szerintem ez inkább jellemzi szakmai tapasztalatod, mint bármi más.
  • RealPhoenixx #21
    Stanci:

    En nem tartozom bozonygatni senkinek sem, majd ha el lesz intezve nehany levedes, adatvedelmi jellegu, akkor elofordulhat hogy kiteszem az anyagot netre, s olvasgathatsz, s okoskodhatsz rajta hogy belekoss.
    Mindenesetre amig nincs levedve a cuccom, addig okoskodj bele a temaba nyugodtan, s legyel ........;
    A lenyeg: azzal hogy feluletes vagyok, mert nem vagyok hulye hogy kipakoljak a levedesi procedura elott, az meg nem jogosit fel teged arra sztem, hogy nagy mellenyed legyen a semmire.

    -koszonom-
  • stanci #20
    Azért van önbizalmad.
    Egyet árulj már el!
    "amit viszont en kidolgoztam, abban nem tuntetheto el"
    Ezt szomszéd pistikén és Rajtad kívül más is megerősítette már. Könnyű olyan technikákat leszarozni amit többezren próbálnak feltörni. Lehet, hogy a Te megoldásodat eddig csak olyan emberek látták akik nem teljesen kompetensek a témában. Esetleg a Te tökéletes vízjeledet alkalmaznák egy disney filmre, odaadnák az illetékeseknek, azok meg röhögve fél óra alatt, nyomtalanul kiszednék belőle a vízjelet. Pedig te azt hitted, hogy tökéletes.
  • BiroAndras #19
    Úgy látom, sokaknak nem tűnt fel, hogy ez a védelem csak 1 alkalomra szól, és csak igen korlátozott számban, ismert embereknek kiadott DVD-kre. Szerintem minimális a valószínűsége, hogy egy ilyen lemez profi hacker kezébe kerül.
  • RealPhoenixx #18
    Sziasztok

    Ezek a vizjeles dolgok csak lopasok, legalabbis ha ugy nezem, hogy titkositassal foglalkozok, es tobb mint 5 evvel ezelott ilyesmit mar kidolgoztam doksiban, s nem csak filmekre, de mind1.
    A vizjel amugy ha jol meg van csinalva, akkor nem tuntetheto el, de ezek a ..... nem tudjak ugy megcsinalni tutti, tehat ebben az esetben barmi fele masolas eltuntetheti a vizjelet, illetve az azonositot, sot, egyetlen konvertalasnal is eltunik, amit viszont en kidolgoztam, abban nem tuntetheto el, etc.

    De amugy meg leejtem ezeket a lomha fejlodesu teruleteket, mert siman le lehet pipalni ezeket a gyopar otleteket, nem veletlenul szorja a lovet Disney meg a tobbiek, eves szinten ilyen kutatasok cimen kb 10 milliard dollart szornak el;
    Ha nekem adtak volna csak 1 ev ilyen osszeget, nem kellene mindenfele kulonleges lejatszo meg minden, es a masolas vedelem reg megoldott dolog lenne.

    Csakhogy ezek a szellemileg nem minositheto egyenek ................ -inkabb nem irom tovabb, hagyjuk.
    A lenyeg: az otlet lopott, nem kidolgozott, bena, el van szurva, siman torheto es hamisithato, etc.
    En azokat sajnalom, akiket milliardjaiktol szabaditanak meg dorzsolt de vegtelenul buta emberek, s azokat is, akiktol szerzi az a milliardos a milliardjait ugyanigy.

    Szval nem kell aggodni, ez siman kijatszhato.