Gyurkity Péter

Perlik a Sonyt a másolásvédelem miatt

Tovább gyűrűzik a zenei CD-knél alkalmazott másolásvédelmi technika körüli botrány: felhasználók egy csoportja pert indított a cég ellen, a forgalmazás beszüntetését és pénzüket követelve.

A felhasználók azzal a váddal indították el a pert a Los Angeles-i legfelsőbb bíróságon, hogy a Sony BMG által alkalmazott másolásvédelmi eljárás kárt tehet az operációs rendszerben. Emellett legalább ilyen fontos, hogy a neves kiadó nem volt hajlandó a nyilvánosság elé tárni a technológia részleteit, pontosabban azt, hogy a technológia részeként használt rootkit éppen a másolásvédelmet volt hivatott elrejteni a zenei CD-ket megvásárlók előtt.

Az ügy egy héttel ezelőtt pattant ki, amikor több biztonsági szakember is veszélyessé nyilvánította Sony zenei CD-inél alkalmazott másolásvédelmi technikát, és a zeneóriás javítás kiadására kényszerült. Egészen pontosan az XCP néven jegyzett digitális jogvédő technológiáról volt szó, amelyet egy Sony által kifejlesztett rootkittel ötvöztek. Ez utóbbi feladata az volt, hogy a digitális jogkezelő technológiát mind a felhasználó, mind a rendszer elől elrejtse. Így szerették volna megakadályozni a jogtalan másolatok készítését, ám közben figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy jókora biztonsági rést hoztak létre. Többen azt sem tartják véletlennek, hogy az MMORPG-piacon konkurens World of Warcraft hackerei a Sony eljárását hasznosították elsőként.

A következő napokban a felhasználók, több biztonsági cég, és maga a Microsoft is aggályosnak nyilvánította a módszert. A szoftvercég szóvivője kijelentette, hogy vizsgálják egy esetleges válaszlépés indokoltságát, mivel a Sony veszélyezteti a felhasználók biztonságát. A most megindult perben viszont a vásárlók szeretnék elérni, hogy a bíróság tiltsa meg az ilyen módszerrel védett lemezek további forgalmazását, és egyben kártérítést követelnek a megvásárolt CD-k után.

Időközben az F-Secure biztonsági cég felfedezte az első olyan kártevőt, amely a Sony másolásvédelmét kihasználva igyekszik elrejtőzni és továbbterjedni. A mindössze 10 KB terjedelmű Breplibot.b ugyanis a Windows System könyvtárba másolja magát, és a Sony által létrehozott regisztrációs bejegyzéseket használja fel. A kártevőbe szerencsére két hiba is csúszott: ha a másolásvédelmi technológia a fertőzés előtt is jelen volt, a kártevő megbénul, illetve ugyanez történik a rendszer újraindításánál.

Első próbálkozásnak azonban nem rossz (fájlok letöltését, végrehajtását és törlését is lehetővé teszi a támadónak), és mindenképpen jelzi, hogy érkezőben vannak a további, ennél jóval profibb megoldások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #33
    Azért még hozzátenném, hogy a többi ismert márkáról kb. ugyanez mondható el. A minőségibb audioról híres márkák (amikkel sokan egy szinten lévőnek hiszik/hitték a Sonyt is) is romlanak. Az emberek túlzottan hozzá vannak szokva az olcsósodáshoz, fel sem fogják, hogy egyszerűen nem lehet feleannyiból ugyanolyan jót csinálni. Egyes gyártók meg szemtelenül, a márkájuk hírét és a csökkent elvárásokat kihasználva gyenge cuccokat a régi árakon adják. Ez azt eredményezte, hogy az igazán jó cuccok meg drágábbak, mint régen. Ezért nem is marad más alternatíva, mint saját kezűleg építeni. (Persze nem lesz minden autómatikusan jó, amit az ember maga csinál.)
  • dez #32
    Jaja. :)
  • Caro #31
    Hiába, a legjobb, ha magad építed. ;)
  • dez #30
    Én csak az audio vonalukról beszélek, a TV vonalukat nem ismerem. Szal, sajna nem marad az. Az 50W-os trafó nem tudja pótolni a 200W-osat (ettől erőtlenek, kitartatlanok lesznek a mélyek: ütésszerű basszushoz még jó [a pufferkondik révén - mellesleg azok is egyre kisebbek], máshoz már nem), az 10Ft-os elkó az 1000Ft-os jófajta tantált, stb. stb. Amúgy vannak plusz alkatrészek is, olcsó alternatívaként olyan dolgokra, amiket jobban is meg lehet oldani, csak némileg drágábban. Hogy ne spórolnának? Dehogynem, minden multi ezt teszi (már csak a mérték a kérdés - a tapasztalatok szerint a Sony némileg a többiek elött jár ebben audio téren), hiszen ez nagyban befolyásolja a profitot.
  • BlackVoid #29
    Reszemrol bojkottalom az 1000 Ft-nal dragabb CD-ket es DVD-ket. Foleg miota volt egy uj CD-m, amit a Sony minitornyom nem jatszott le masolasvedelem miatt. (Mondjuk ugyanezt a CD-t berektam a PC-be es 15 perc alatt lerippeltem a masolasvedelem ellenere, LOL).
    Majd ha elfogadhato aron es masolasvedelem nelkul adjak, akkor veszek. Masolasvedettet akkor se fogom megvenni ha 20Ft-ert aruljak, nem szivatom magam.

    Miert kene errol kussolni? Magancelra annyi masolt zenet tartok amennyit akarok.
  • Dzson #28
    Az, hogy egy TV vagy audio cucc nincs teletömve mindennel, mint 15 évvel ezelőtt a tranzisztor korszakban, az még nem azt jelenti, hogy spórolnak. Mondjuk több chipet integrálnak egybe, multifunkciós cuccokat csinálnak, stb. Amig a kimeneti (hang, kép) minőség az marad, amit megfizettem, addig nincs baj.
  • Dzson #27
    Mert szar a PC. :) Mac-nál miért nincs ilyen hiba?
  • husika #26
    kicsit off.
    Ha sony net-md-t akar bárki használni, készüljön fel, hogy a pc-ről megírt (usb-n) lemezeket CSAK a pc segítségével lehet törölni, azaz ha az md-vel akarod a lemezeidet ujrafelhasználhatóvá tenni (pl mikrofonos felvétel egy elöadáson) akkor védelmi hibára hivatkozva elutasítja a lemez törlését.
    Megkerestem a sony-t ez ügyben, de gondolhatod, le sem xartak. Most gondolkozom a fogyvéd-en, de ott sem fogok más megoldást kapni (feltehetően) mint hagyjak fel a termék használatával. Egy picit "gondatlan" az anyacég, és ez egyre több vonalon derül ki.
  • pemga #25
    Rosszul fogod fel :). Ez egy játék: ha csökken a mundér becsülete, a márka értéke, valamit adni kell cserébe. Folt esett a becsületen, valami jó hírrel vissza kell kompenzálni :). Így már ok?

    Sanyix, ez már egy lefutott thread, keress rá. A cd hibrid, rajta van sima audio-sávokban is. Kizárólag win alatt bekapcsolt autoplay-el telepíti magát, ha tudja.
  • dez #24
    Akkor leírom részletesebben is, amire alább egy sorban utaltam: mint az előző hírnél volt már róla szó, itt (valószínű) hasonló lemezekről van szó, ami már sok helyen kapható: ezeken a CD-ken 2 session van! Az egyik egy hagyományos, de másolásvédett CDDA-s rész (ezt jó esetben lejátszák az asztalik, de PC-ről csak körülményesen lehet hozzáférni), a másik meg egy adat-session, amin direkt PC-s felhasználásra, mp3-ban van fenn még1x az album. Utóbbi a korábbi hasonló megoldásoknál nem volt védett, de itt már ez is az (természetesen máshogy, mint a CDDA-s rész).