Berta Sándor, Gyurkity Péter

Kaliforniai céghez igazol DVD Jon

Úgy tűnik, végre tisztes polgári foglalkozás után néz a DVD Jonként ismertté vált 21 éves hacker. Jon Lech Johansen ugyanis San Diegóba költözik, és ezentúl egy új projekt, az Oboe csapatát erősíti.

A most 21 éves hacker a Wired News beszámolója szerint Michael Robertson, az MP3tunes.com alapítójának meghívására érkezett a kaliforniai San Diegóba, ahol egyelőre egy részleteiben nem ismertetett feladaton dolgozik majd társaival. Ez nem más, mint az MP3tunes új, Oboe névre keresztelt projektje, amely Robertson elmondása szerint a 21. századba röpíti majd a digitális zenét - és minden bizonnyal az ezt övező piacot.

"Fogalmam sincs, hogy pontosan min fogok dolgozni, csak annyit tudok, hogy visszafejtésről van szó, és biztos vagyok abban, hogy érdekes munka lesz" - nyilatkozta Johansen San Franciscóban, útban új munkahelye felé. Robertson kedden este írta meg online naplójában, hogy sikerült alkalmaznia Jon Lech Johansent egy különleges, fontos és új munkára amelynek neve Obeo-projekt. Szerinte képességei révén a hacker remekül illik majd a csapatba. Az oldal párhuzamot von az átigazolás és Norvégia idei lépései között, miszerint az ország adoptálta az illegális másolatok terjesztésére vonatkozó Európai Uniós jogszabályt. "Mióta az amerikai DMCA szerzői jogi törvényre hasonlító jogi irányelvet Norvégiában is elfogadták, gyakorlatilag mindegy, hogy hol dolgozok: Norvégiában vagy az Egyesült Államokban" - nyilatkozta a hacker.

A norvég hatóságok sokáig próbálták felelősségre vonni a fiatalembert, ám végül kudarcot vallottak. A négy évig húzódó pereskedés tavaly januárban zárult le, amikor a norvég rendőrség közölte, hogy nem fellebbezik meg a DVD-feltörési ügyben hozott felmentő ítéletet. Johansen ugyanis évekkel ezelőtt a DeCSS nevű digitális másolásvédelem-feltörő program kifejlesztésével vált ismertté, amelyet társával együtt azért alkotott meg, hogy a Linuxot futtató számítógépén is megnézhesse a DVD-filmjeit. Akkor 90 napos felfüggesztett börtönbüntetést, a számítógép elkobzását, valamint 2940 dolláros (mintegy 600 ezer forintos) pénzbüntetés kiszabását javasolták - ez végül nem következett be, sőt, minden vád alól felmentették.

A fiatalember később sikeresen feltörte az Apple által online értékesített, AAC formátumú zeneszámok digitális másolásvédelmét, majd a Windows Media Player által alkalmazott úgynevezett streaming videókodeket is. Ez utóbbi többek között lehetővé tette, hogy a .wmv fájlokhoz bárki készíthessen megfelelő dekódert. Reményei szerint a titkosítás feltörésével az eddig kizárólag Windows Media Player-en elérhető tartalmak egyéb alkalmazások és operációs rendszerek alatt is elterjedhetnek.

Tervei között szerepel a RealNetworks által használt Helix másolásvédelmi technológia "vizsgálata", amely elmondása szerint ugyanazon audio-formátumot használja, mint az Apple, csak jobb minőségben. Megjegyezte, hogy a Steve Jobs cége azóta sem reagált múltbéli akcióira, illetve kijelentéseire.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • acdc #37
    Nyugodtan elszívhatna egy 100-as szofit a zuhany alatt
  • Antifasiszta #36
    kis zsidó barátom látom keni vágja a dógokat
  • MrTressy #35
    már kopaszodik hehe
  • Jack Bauer ahős #34
    Ő pont a másik csapatban játszik. Csak provokátor. Eljátsza a zsidó antifasisztát, anitszemita jobbos létére.
  • Sámson #33
    Hülyék vagytok! A képen még csak 15 éves, mivel akkor törte fel a dvd-ket

    http://ly.lygo.com/ly/wired/news/images/full/dvdjon_f.jpgA 21 éves Johny boy
  • Mice #32
    bogár, rovar effektus :)
  • mrzed001 #31
    Látom kötekedős hangulatban vagy :)
    Na jó, módosítom a mondatot:
    különben nem lenne másolt gyári DVD film egyáltalán :p
    Így megfelel?

    A Hyppolitot meg sztem ki.... teheted az ablakba :p
  • pemga #30
    Már hogy ne lehetne, neked nincs esküvő meg gyerek első lépései összes kiírva? :). Nem kötelező titkosítani meg régiókódolni (láttam gyári "nullás" régiókódú filmet is, pl. a Hyppolit asszem ilyen, legalábbis amit újságmellékletként terjesztettek)

    Szerintem mondjuk ki rendesen: a DeCCS-t (is) köszönhetjük neki :)
  • mrzed001 #29
    Nem éppen, csak részben :p
    Jól írta MrTressy, neki köszönheted, hogy az eredetit le tudjuk szedni a lemezről, így más fel tudja írni ezért "irt dvd filmet is tudsz nézni a gépeden... nem csak eredeti müsorost"
    (különben nem lenne írt DVD film egyáltalán :p)
    részben igazad van, mert linuxon eredetit hála neki nézhetünk
  • longobard #28
    Perrel nem tudták leállítani, most jó állással, magas fizetéssel sikerül. Neki is van gyenge pontja.