Tóth Benedek

Nem lesz hardveres másolásvédelem a Pentium D-ben

Az Intel cáfolta azt az értesülést, miszerint a készülő új kétmagos processzora hardveresen támogatna DRM-megoldásokat.

A cég már korábban bejelentette, hogy tervezi hardveres másolásvédelem beépítését termékeibe, valószínűleg ez volt az oka annak, hogy sokan feltételezték, hogy a technológia már az új Intel Pentium D processzorban és az ahhoz tartozó 945-ös chipsetben is megtalálható. Az Intel itteni idő szerint tegnap éjjel hivatalos közleményben tudatta, hogy az ilyen jellegű megoldások csak a cég hosszú távú fejlesztési terveiben szerepelnek, így a Pentium D-ben nem.

Az Intel elgondolása egy olyan komplett rendszer, amely a processzor és a lapkészlet mellett a hálózati meghajtókban is szerepelne. Az ebbe beépített DTCP-over-IP (védett tartalmak digitális hálózati átvitelének szabályozására IP-alapú hálózatokon) megakadályozná a védett fájlok helyi hálózaton vagy interneten keresztüli másolását. Ezt a technológiát még évekkel ezelőtt fejlesztette ki több cég (Intel, Toshiba, Hitachi és Panasonic), de gyakorlati beépítésére eddig még nem került sor.


Az ilyen jellegű megoldások alapelgondolása szerint a kompatibilis formátumok és lejátszók tudatják a hardverrel, hogy az adaton milyen utasításokat lehet végrehajtani, így bizonyos műveleteket - például a hordozható adathordozóra való kiírást, az átkonvertálást vagy a hálózati átvitelt - hardveresen le lehet tiltani ezeknél az adatoknál.

Az ilyen jellegű megoldások feladata amúgy nem az internetes terjedés megakadályozása, hanem a különösen védett, például még stúdióban lévő anyagok védelme és az ún. otthoni kalózkodás elleni harc, azaz az egyszerű, bárki számára elérhető felszereléssel és tudással, eredeti anyagról történő terjesztés. Magyarul a "másolok egy példányt a szomszédnak is" felkiáltással készített kópiákat szüntetnék meg vele.

A cég ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a 2005 második felében megjelenő grafikus meghajtója már támogatni fog ilyen megoldásokat, többek közt a COPP, a HDCP és a CGMS-A másolásvédelmi eljárásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #57
    Rosszul közelítitek a problémát. A DRM-ben az a lényeg, hogy _nincs_ nálad a kulcs - ha jogosulatlan felhasználó vagy. Tehát letöltesz egy drm-es filmet, és b..hatod. Jelenleg így néz ki a dolog. Ha valaki tudja, hogyan lehet feltörni egy ilyet, ne fojtsa magába a _konkrét_ infót...
  • Yv@n #56
    Én a második pontban nem bízom nagyon :)
    Illetve mondjuk úgy hogy ebben a formában igaz. Feltételes módban ;)
  • Hierogli #55
    " kellene cserélnie olyanra ami támgatja az adott drm technológiát méghozzá önként, csak azért hogy gátolva legyen valamiben, tehát semmi érdeke ezt megtenni"

    Ez pontosan igy van.
    1, Valahol el kell kezdeni :)
    2, A hatranyokat eddig nem tapasztalt szolgaltas infrastruktura ellensulyozhatja.

    Majd az ido eldonti, mi lesz. En nem bannam, ha lehetne ilyen is.
  • Yv@n #54
    "Igy van, amennyiben a DRM kiengedi spidf-re..."

    jelenleg ugyan nem veszélyeztet, hogy belefulladok a pénzbe, és efféle eszközökkel rendelkezzek, de nem nagyon tudom elképzelni, hogy azt a terméket, ami nem engedi, hogy a zenémet, a digitális erősítőmön lejátszam, ne b@sznám ki az ablakon...
  • Yv@n #53
    Amúgy vágo mit mondassz, de ahhoz, hogy ez életképes legyen, a felhasználónak az összes olyna eszközét, ami az adott adathoz(film/zene/akármi) való hozzáférést biztosítja le kellene cserélnie olyanra ami támgatja az adott drm technológiát méghozzá önként, csak azért hogy gátolva legyen valamiben, tehát semmi érdeke ezt megtenni, így ez maximum akkor következhet be, ha nem lesz más alternatívája. Abba pedig ne is menjünk bele szerintem, hogy nincs általános mindenhol elfogadott egységes drm technológia, és kellő mértékű kavarást okozhat az is, hogy ha különböző gyártók különböző megoldásokkal rukkolnak elő(lásd dvd utód körüli herce hurca), és a drm-ben szerintem nagy pénzeket látnak a gyártók, hisz a különböző kiadók jobban féltik a bevételüket, mint valaha, így jóféle összegeket lehet leakasztani róluk ennek védelme érdekében.
  • Hierogli #52
    "De titkosítva nem tudom használni, tehát kell hogy lássam titkosítás nélkül"

    Neked nem kell. Eleg, ha a DRM kompatibilis hardware-ek (pl hangkartyak latjak)

    "spdif kimeneten keresztül egy drm-et magasról lesajnáló másik eszközbe átkötve, hozzáférek...szerintem legalábbis"

    Igy van, amennyiben a DRM kiengedi spidf-re...

    Viszont nem eroszak, nem totalis DRM-re torekves. Egyszeruen bizonyos hardware-ek ezt _IS_ tudjak a hagyomanyos tartalom megjelenites mellett.
  • Hierogli #51
    "Ezzel csak annyi a baj, hogy pc-nként egyedi cd-t(adathordozót/bármit) kellene nyomni"

    Ez nem problema.

    "és minden nem DRM védett forrást felszámolni"

    Ezt meg nem ertem.
  • Yv@n #50
    De titkosítva nem tudom használni, tehát kell hogy lássam titkosítás nélkül, ettől kezdve ha pl zene, akkor spdif kimeneten keresztül egy drm-et magasról lesajnáló másik eszközbe átkötve, hozzáférek...szerintem legalábbis, mivel szabványos jelkimenet kell legyen, hogy a piacon lévő digitális dekóderes erősítők le tudják nyomni.
  • Yv@n #49
    Ezzel csak annyi a baj, hogy pc-nként egyedi cd-t(adathordozót/bármit) kellene nyomni, és minden nem DRM védett forrást felszámolni, hogy bármi értelme legyen, ez szerintem lehetetlen.
  • Hierogli #48
    Azert, mert a DRM altal kontrollalt. Te csak titkositva fersz hozza.