Gyurkity Péter

Eredmény nélkül zárulhat az ENSZ világtalálkozó

Francia kormányzati körökben úgy vélik, hogy a jövő héten esedékes tuniszi világtalálkozón még az eddiginél óvatosabb javaslattal sem fognak tudni megállapodásra jutni az internet felügyeletének kérdéséről.

Amint arról korábban hírt adtunk, az ENSZ illetékes munkacsoportja egy nemzetközi hálózatpolitikai fórum létrehozását javasolta. Az amerikai fél ugyanakkor az internet kormányzásának kérdéseit vizsgáló munkacsoport (WGIG) zárójelentésének nyilvánosságra hozatala előtt néhány nappal bejelentette, hogy az Egyesült Államok meg akarja tartani az internetcímek ellenőrzése fölött gyakorolt jelenlegi uralmát. Ezt ugyanis az ICANN végzi, az amerikai kereskedelmi minisztérium alárendeltségében.

A november 16-18 között megrendezendő csúcstalálkozónak három, az információs társadalommal kapcsolatos kihívással kell szembenéznie: a digitális megosztottság csökkentése, az adatok és információk szabad áramlása, hozzáférhetővé tétele és a nemzetközi konszenzus megteremtése, illetve az új kihívásoknak megfelelő normák megfogalmazása és alapelvek lefektetése. Ebben a Magyar UNESCO Bizottság is kiveszi a részét, a világszervezet korábbi javaslatával egyetértésben, amely a nemzetközi felügyelet megalapozását sürgeti.

A találkozó előtti utolsó egyeztetések vasárnap indulnak, a cél, hogy még a konferencia előtt közelebb hozzák az álláspontokat. A Reuters értesülése szerint azonban ez minden eddiginél nehezebb lesz, mivel az amerikai kormány időleges káosztól a fejlődés lelassulásától tart - igaz, ezúttal már az európai országok is hangsúlyozzák, hogy az átalakítás során rendkívül óvatosan kell eljárni. Jean-Michel Hubert, francia küldött a hírügynökségnek adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy a döntésnek nem szabad befolyásolnia az ICANN napi munkáját, és az új modellt a meglévő struktúrára kell alapozni.

A Német Ipari Szövetség közleménye még ennél is egyértelműbben fogalmaz, és kimondja, hogy az ENSZ-munkacsoport által javasolt jelentős változtatás felesleges és több gonddal jár, mint előnnyel. Az európai álláspont tehát korántsem egységes, ami mindenképpen az amerikai félnek kedvez. A legtöbben azonban mégis szeretnének megoldást találni a kérdésre, mégpedig 2006 nyara előtt, amikor is lejár az ICANN szerződése a kereskedelmi minisztériummal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!