Gyurkity Péter

Az EU nemzetközi felügyelet alá helyezné a világhálót

Az Információs Társadalom Csúcsértekezlet harmadik találkozóján az Európai Unió az internet nemzetközi felügyelet alá történő helyezését javasolta, amely megszüntetné az amerikai irányítást.

A World Summit on the Information Society (WSIS) rendezvény első állomása Genfben volt, ahol most a harmadik előkészítő konferencián találkoztak a témában érintett országok képviselői. A világtalálkozó fő témája a digitális szakadék áthidalása, azaz a fejlődő országok informatikai elmaradottságának megszüntetése, vagy legalábbis enyhítése. A két évvel ezelőtti megbeszélésen 175 ország küldöttei írták alá az akciótervet, amely a végrehajtandó lépéseket rögzítette.

Az idén februárban Tunéziában megrendezett második konferencián már bizonyos eredményekről számoltak be, amit a Világbank jelentésére alapoztak. Eszerint ugyanis a hátrányos helyzetben lévő országok igen gyorsan építik ki a telekommunikációs hálózatokat és az alapvető infrastruktúrát, ami megkönnyíti a helyzetüket. A Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) ezzel egy időben úgy vélte, hogy 2010-ig legalább meg fog duplázódni, de az is lehet, hogy a négyszeresére emelkedik a mobiltelefon-tulajdonosok száma.

Legutóbb az ICANN jövőjét vonták kétségbe, mégpedig éppen a fejlődő országok, többek között Kína, Brazília és Szíria. Számukra ugyanis túlságosan nyomasztó az amerikai befolyás, amely egyértelműen érezhető a szervezet esetében. A most véget ért, Genfben megrendezett harmadik előkészítő konferencián ismét szóba került az internet felügyeletének kérdése, és több résztvevő újból a nemzetközi felügyeletben látta a megoldást. A The Register tudósítása szerint az Uniós tagországok egy új nemzetközi szervezet felállítását javasolták, amely az ICANN utóda lenne.

David Hendon, brit/EU küldött a híroldalnak elmondta, hogy ez nem jelenti az amerikai felügyelet kritikáját, mindössze azt szeretnék, hogy a túlságosan egyoldalú befolyás nemzetközivé váljon. Ebben az Unió egyetértésre talált a kontinensen kívüli országokkal is, és jelenleg Brazíliával, Kanadával és Kínával folytatnak tárgyalásokat a közös lépésekről. A megegyezés azonban még távolinak tűnik, és további párbeszédre van szükség. Már nincs sok idő hátra a novemberi tuniszi talákozóig, ám igyekeznek közelebb hozni az álláspontokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • archkoven #5
    Én is teljesen lényegtelennek érzem a kérdést. Ami nem romlott el azt ne akard megjvaítani.
    Egyet kell értsek BlackRose-zal.
    Apropó, ez nem az a blackrose aki már csak foszlányokban beszélni magyar?;)
  • mrzed001 #4
    És elkezdődött....
    Várható volt, hogy az EU ahogy megszilárdul nagyhatalomként kezd el fellépni USA-val szemben (végre)
    Persze amcsik se totál idióták, nem fognak csak úgy bármit is kiadni a kezükből
  • FTeR #3
    ehhez az egészhez az kéne, h USA bele egyezzen. ami előre láthatóan nem fog bekövetkezni, úgyhogy fölöslegesen vergődnek.
  • BlackRose #2
    Politics... nothing but stupid politics... szerintem elég sok igazi probléma vár megoldásra, és ha bár nincs semmi kifogásom, hogy nemzetközi bla bla bla legyen, de ez annyira nem fontos dolog, hogy szóra sem érdemes, ugyanis ezen a téren semmi probléma nem volt, és nem is hiszem, hogy lesz ez semmi más csak hülye irígy duma, szerintem még az USA kifogástalanul végzi a munkát ezen a téren legalább annyit megérdemel, hogy miután az Internetet kitalálták, és a összehasonlítatlan mértékben járultak hozzá az elterjedéséhez is, (hardware, software, user...), hogy az ICANN-t továbbra is működtesse, de mivel pragmatikus vagyok és tudom, hogy az információ az hatalom, meg, hogy a politika az a legfontosabb ebben az értéket eltórzító világban, ezt kell látnom minden nap. Pedig itt nem vagyok sem USA fanatikus sem EU sem nemzetközi, csak felteszem magamnak az egyszerű kérdést: Mivel lesz nekünk jobb ha az ICANN átmegy nemzetközi mancs alá? Mivel semmi elfogadható választ nem tudok adni, hát tiszta státuskérdésnek (mellverésnek, és mindkét oldalról) meg politikának tartom az egésszet, és mint minden ilyen dolog alapjában pénzünkbe keröl, de nem hoz semmit, idiotizmusnak kezelem, but then again itás just the fact of life... Scott Adams (a híres Dilbert megalkotója) azt mondja, hogy erre van egy egyszerű elmélet, AZ EMBEREK IDIÓTÁK... beleértve jómagam is...
  • Lacc #1
    Ezt én is támogatom.