Berta Sándor

Internetes csúcstalálkozó világháló nélkül

Ezen a héten rendezik Svájcban, Genfben az információtechnológiai (IT) ENSZ-világtalálkozót. A World Summit on the Information Society (WSIS) nevű rendezvény furcsasága, hogy a résztvevők számára nem szereltek fel szabad internet-hozzáférést.

A WSIS koordináló csoportja szerint túl magasak az internet-hozzáférései költségek, ezáltal a szegényebb régiókból és országokból érkező résztvevők nem tudnak felcsatlakozni az internetre. Az ügyből botrány is lehet, mivel a világtalálkozó egyik fő kérdése és része a digitális szakadék(ok) áthidalása lesz.

A megoldás a koordinálócsoport szerint az lesz, hogy minden akkreditált látogató egy, de legfeljebb kétórás hozzáférést kap. Természetesen aki tehetősebb, az ötnapos rendezvény időtartamára korlátlan csatlakozási lehetőséget is vásárolhat "potom" 199 svájci frankért, ami körülbelül 128 eurónak (azaz kb. 35 ezer forintnak) felel meg.

A magas járulékos költségek miatt egyébként nem csak a harmadik világból érkezett látogatók háborodtak föl, hanem például Veni Markovski, a bolgár internetes társaság, az ICANN elnök-igazgatója, aki egyben a genfi WSIS-iroda munkatársa is. A szakember állítása szerint ekkora összegből például Bulgáriában két hónapig élhetnek az emberek. Markus Beckedahl, a WSIS koordinálócsoportjának tagja is úgy véli, hogy a költségek elfogadhatatlanul magasak, még egy világcsúcstalálkozó mércéje szerint is.

Mindenesetre talán megoldást nyújthat a problémára, hogy civil társadalmi csoportok egy WLAN alapú ingyenes hálózatot akarnak felállítani a konferencia időtartamára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #3
    Mit gondolsz, miért élnek olyan jól a svájciak? A konferenciákból. :)
  • gz8 #2
    Fogukhoz verik a sávszélességet...