Gyurkity Péter

A noteszgépeknél is jönnek a négymagos Intel chipek

A Tajvanon megrendezett Intel Developer Forumon elhangzott, hogy a processzorgyártó a szerverpiac után már foglalkozik a négymagos erőforrások mobil változatainak elkészítésével.

"A vállalat már tervezi a négy-, illetve többmagos processzorok noteszgépekbe történő integrálását" - jelentette ki az X-bit Labs értesülése szerint Shmuel Eden, a mobil platform csoport igazgatója és a Mobility Group alelnöke. A részletekről természetesen egyetlen szót nem ejtett, hiszen még maga a lehetőség is túlságosan távoli, és mindössze a tervezés stádiumában tartanak. Így nem tudhattunk meg közelebbit a következő generációs processzorok fogyasztásáról, erejéről sem. Az igazgató kijelentése azonban egyértelműen jelzi, hogy az Intel nem elégedett az eddigi ereményekkel, és agresszívan törekszik a négymagos fejlesztések kiterjesztésére.

Az elmúlt hetekben már beszámoltunk az első ilyen processzorokkal kapcsolatos tervekről, ám ezek a kifejezetten szerverekbe szánt Xeon család tagjai, és mint ilyenek, nem jöhetnek szóba sem az asztali, sem a mobil számítógépek piacán. A vállalat ráadásul csak most dobta piacra az új ikermagos példányokat, és a következő generáció megjelenését 2007-ben valószínűsítik. Számításaik szerint addigra már a gyártósorról legördülő összes szerverchip iker-, illetve többmagos felépítésű lesz, míg az asztali és mobil processzoroknál az ikermagosok aránya eléri majd a 90 százalékot.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A hordozható számítógépeknél ezzel egy időben nemcsak a teljesítmény növelésére, hanem a fogyasztás csökkentésére, illetve a működési idő meghosszabbítására is törekednek. Erről hivatott gondoskodni új megoldásuk, a Robson. Ez egy flash memórián alapuló hardver-szofter kombináció, amely 64 MB és 4 GB közötti kapacitást nyújt, mentesítve a merevlemezt a munka alól. Állításuk szerint ezzel megnő a laptop üzemideje, és gyorsulhat a programok betöltődése is.

Az Intel legutóbb különösen jó negyedévet zárt: bevétele elérte a rekordösszegű 9,96 milliárd dollárt, míg nettó bevétele 2 milliárd dollár volt. Igaz, az amerikai asztali piacon vetélytársa első ízben tudta megelőzni, ami mindenképpen figyelmeztető jelzés.

Az említett négymagos chipekkel kapcsolatban két fontos kérdés fogalmazódhat meg. Az egyik, hogy vajon mikor jelennek meg a piacon, hiszen a szerverchipek 2007-es bemutatkozása után erre minden bizonnyal várnunk kell még egy darabig. A másik, hogy a teljesítmény terén mennyiben tudja a vállalat helyrehozni megtépázott hírnevét, és életképes alternatívát nyújt-e az AMD igencsak erős fejlesztéseivel szemben. Ez ugyanis ez utóbbi időben nem mindig sikerült.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #25
    Hát nem is egyedi utasításokat kell szétosztani, hanem kisebb rutinokat.

    (A Cell is tud így működni (de teljesen önállóan is mehetnek a vektormagok), igaz, ott a kiosztott feladatok nagyrészt vektorműveletek.)
  • BiroAndras #24
    Elsőre is értettem, hogy mit találtál ki. Az a baj vele, hogy az 1 procira írt kódban az egymás utáni műveletek gyakran függenek egymástól, így nem hajthatók végre párhuzamosan. Amennyire lehet a mai procik is próbálkoznak, futószalagon dolgozzák fel az utasításokat, hogy a különböző alegységek kihasználtsága maximális legyen. És ha két olyan művelet jön egymás után, ami különböző részeket használ, akkor megpróbálják párhuzamosan végrehajtani (ha jól tudom).
    A másik gond, hogy a procik közti kommunikáció lassú a procin belülihez képest, tehát nagyon nem hatékony az utasításoka egyenként szétosztani. Mondjuk közös cache esetén még megoldható lenne.
    Alapvetően sokkal egyszerűbb a szoftvert eleve többszálúra írni.
  • BiroAndras #23
    Félreértettél. Nem a procira mondtam, hogy 1-2 év, hanem a hőtermelést visszafogó technológiára.
  • arty #22
    nincs más mód, ez a kulcs :(
  • zsolaaa #21
    Érdekes dolog hogy a Voodoo3-ban már mikor elkezdték nyomni a többprocesszoros megoldásokat.....
    Ehelyett az NVidia az utóbbi időben félévenként/évenként dupla akkora teljesítményt hoz ki egy magon.
    Nincs más módja a teljesítménynövelésnek ?
    Tartok tőle hogy a marketing okokból nem keresnek más megoldást. Lásd:
    Egyik gyártó elkezdte hangoztatni hogy többmagos procija lesz, erre a riválisnak is muszály olyannal előrukkolnia

    Lehet hogy rosszul látom ?
  • arty #20
    el vagy maradva, már szállitják a procikat a "nagy" gyártoknak :)
  • Akuma #19
    úgylátom nem egészen sikerült átadnom a gondolatomat :)
    megpróbálom jobban hangsúlyozni
    tehát minden (nem feladat) legapróbb egységnyi műveletet a vezérlő mag kiosztana a feldolgozó magok között, ami peródikusan ismétlődik úgy hogy, a feldolgozó magok különböző periódusidőben válaszolnak a vezérlőmag felé
    és nem hinném, hogy túl lenne terhelve 1 vezérlőmag, de biztosan lenne egy állandó 80%-os kihasználása mondjuk 8 feldolgozó mellett :)
    és amit felhozotatok, hogy ugyanazt a programot nem nyithatja meg több proci, hát épp ez a lényege amit mondok... csak a vezérlő proci nyit programot és szorja szét apró morzsákban a többi mag között...
  • Zoldalma #18
    Igeny meg lenne is ra, mert pl. kiugorva egy notebookkal az ugyfelhez megcsinalsz egy filmvagast, es nem kellene sokat varnod a renderelessel.
  • BiroAndras #17
    "egyszerüen home szegmensben egy laptopon nincs ilyen igényű program"

    Még nincs. De lesz.
  • BiroAndras #16
    "olvastad a register cikkét a 0.65ös xeonokrol? na, ennyit a megoldott hőtermelésről"

    A technológia vadiúj, még biztosan nem került bele egy prociba se. Majd 1-2 év múlva leghamarabb, szeritnem.