Berta Sándor

Meghalt Jack Kilby, a mikrochip atyja

A mikrochip atyját, a fizikai Nobel-díjas, hosszú ideje rákbeteg tudóst 81 éves korában érte a vég Dallasban. A neves szakember halálhírét egykori munkaadója, a Texas Instruments jelentette be.

Kilby 2000-ben kapott fizikai Nobel-díjat a német Herbert Kroemerrel és az orosz Zhores Alferovval közösen. Kilby azért kapta a kitüntetést, mert így ismerték el a mikrochip feltalálásában végzett úttörő munkáját, illetve hogy sikerült létrehoznia a világ első integrált áramkörét. Jack St. Clair Kilbyt szerény természete és közel két méteres magassága miatt sokan a szakmában csak szelíd óriásnak nevezték. A mikrochipet pedig akkor alkotta meg, amikor a munkatársai mind nyaraltak, ezért fönőkei el sem akarták hinni hogy működik találmánya, mellyel végre le lehettett cserélni a drága és nagyon melegedő elektroncsöveket.

A tudós összesen hatvan találmány megalkotásában vett részt, köztük volt a számológép is. Kilby az első mikrochipet 1958. szeptember 12-én készítette el a Texas Instruments egyik laboratóriumában. Már ez az első példány sem volt nagyobb egy gémkapocsnál. Az ő találmánya képezi a mai világ összes elektronikus eszközének az alapját, legyen szó mosógépről vagy számítógépről.


Kilby a katonaság, az ipar és a gazdaság céljainak megfelelő termékeket készített. A később a Minuteman ballisztikus rakétákba beépített első integrált áramkör volt az Egyesült Államok válasza a Szputnyikra. 1978 és 1984 között a Texas A&M Egyetemen dolgozott, élete végén pedig azon fáradozott, hogy miként lehetne a napenergiából minél több energiát kinyerő rendszereket kifejleszteni, illetve a meglévő ilyen rendszereket továbbfejleszteni.

Érdekesség, hogy akkoriban hasonló ötlettel állt elő Robert Noyce is, a Fairchild Semiconductors munkatársa, ám Kilby előbb szabadalmaztatta a találmányát. Később a felek tíz esztendőn át pereskedtek azért, hogy kit is illet meg a mikrochip szabadalmi joga. Az Electrical Engineering Times nevű szaklapnak 2000-ben adott interjújában el is ismerte, hogy Noyce találmánya sokkal jobban megfelelt volna a sorozatgyártás követelményeinek és ő ezért ugyanúgy megérdemelte volna a Nobel-díjat.

2004-ben 179 milliárd dollárban értékesítettek integrált áramköröket világszerte, a mikrochipes készülékek értéke pedig elérte az 1186 milliárd dollárt. Kilby ugyanakkor sosem számított arra, hogy a chip ennyire hatással lesz a világ gazdaságára. Mint azt a Forbes magazinnak elmondta, azt gondolta, hogy a találmánya nagy hatással lesz az elektronikai iparra, ám ekkora változásra ő sem számított.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #20
    Respect, RIP!
  • Dj Faustus #19
    gz8: Igaz, bocs. ;)
  • gz8 #18
    áramkÖr ;-)
  • Dj Faustus #17
    Dez: hozzászólásodat kiegészítvén: a nyomtatott áramkőr története linkekkel

    fie: azért mégis kellett hozzá némi munkamorál ;)
  • GodBadka #16
    Gates csak kirakat ember. Véleményem szerint meglehetősen kevés beleszólása van, hogy kijelölje az MS üzleti stratégiáját.
  • fie #15
    Nagy fej volt az öreg. Megváltoztatta a világot, mégis ember tudott maradni. (Enyhe utalás Gatesre, aki csinálhatná szebben is a dolgát -off)

    #11: "Hétfőn rákbetegségben elhunyt Jack Kilby..."
    #12: "1958 nyarán a dolgozók többsége szabadságra ment, de Kilby ezt akkor még nem tehette meg, hiszen új volt a cégnél, májusban vették fel."

    "Kilby az integrált áramkört csupán két hét alatt fejlesztette ki..."
    (forrás: hwsw)

    Szerintem ő tartja a 'Nobeldíjas találmány/felfedezéshez szükséges idő' rekordot.
  • dez #14
    (Remélhetőleg csak pillanatnyi elmezavar volt...)
  • dez #13
    Arról nem is beszélve, hogy a mikrochip az nem nyomtatott áramkör... Hanem integrált áramkör (IC = integrated circuit)...

    Gy.k. nyomtatott áramkör = bakelit, ill. ma már többnyire üvegszálas műgyanta lapon kiképzett réz vezetők, pl. az alaplapok, bővítőkártyák alaplemeze, stb. Ilyen már vagy 100 éve létezik, vagy még régebben.
  • Dj Faustus #12
    Nyugodjék békében!
    "A mikrochipet pedig akkor alkotta meg, amikor a munkatársai mind nyaraltak, ezért fönőkei el sem akarták hinni hogy működik találmánya, mellyel végre le lehettett cserélni a drága és nagyon melegedő elektroncsővekre."
    1. Micsoda megszálottság! Más a hasát sütteti hawaii-on, ő pedig kitalálja a microchipet!

    2. Elektroncsövekre???? Nem inkább elektroncsöveket? Miért kéne drága, és nagyon melegedő elektroncsövekre lecserélni - pláne a microchipek segítségével - a második generációs (1. generáció: elektroncső, 2. generáció: tranzisztor, 3. generáció: SSI/MSI IC, 4. generáció: LSI/VLSI IC) számítógépekben lévő tranzisztort?

    3. "Ha Ő nincs, akkor ma nem írogatunk ide, mert nem lenne mivel"
    Talán tranzisztoros számítógéppel, normál modemes vonalon, alfanumerikus felületen (ASCII kód rulez!)... ;)
  • fanatic #10
    R.I.P.