JohnnyCage

Új PDA chipet fejleszt az Intel

A chipóriás egyes hírforrások szerint egy új XScale alapú megoldással kívánja bővíteni termékpalettáját a PDA kéziszámítógépek szegmensében.

A Bulverade fejlesztési kódnevet viselő processzor elsősorban a kéziszámítógépeket fogja célozni, nem pedig az intelligens mobiltelefonokat, mint a közelmúltban megjelent Manitoba kódnevű PXA800F chip. A PXA800F-hez, illetve több társához hasonlóan a Bulverade is az ARM alapú XScale magra épül, órajele, valamint kialakítása azonban jelentősen különbözni fog.

Az ARM processzormagokat a brit ARM Holdings Inc. fejleszti, és licenszeli az Intelnek, valamint számos más cégnek.

Az Intel jelenleg is többféle XScale chipet gyárt, amelyek a kéziszámítógépeket, a mobiltelefonokat, és egyéb készülékeket célozzák. A csúcsváltozatok órajele jelenleg 400 MHz körül van, amelyet az Intel által hivatalosan meg nem erősített Bulverade a hírforrások szerint jelentősen felül fog múlni.

A felhasználók jelentős hányada videók lejátszására, digitális fotók megjelenítésére, illetve zenelejátszásra használja kéziszámítógépét. Ezek a funkciók azonban viszonylag nagy teljesítményű, bizonyos esetekben a jelenlegi készülékekben alkalmazottaknál gyorsabb processzort igényelnek. Az új Bulverade processzor ezt a többletteljesítményt fogja nyújtani a felhasználók számára.

Az új chip a Manitobával ellenben nem tartalmaz digitális jelfeldolgozó (DSP) egységet, mivel az Intel nem tervezi a megoldás mobiltelefonokban való alkalmazását. A hírek szerint flash memória viszont lesz a processzorban.

A Bulverade alapú PDA-k a Microsoft-féle Pocket PC operációs rendszert fogják futtatni, akárcsak a jelenlegi XScale modellekre épülő kéziszámítógépek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!