Gábor Zoltán

Nikon Coolpix 7900 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 7.1 megapixel (3072 x 2304)
Optikai zoom: 3x (38-114 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2", 115 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC, 13,5 MB beépített
Energiaellátás: lítium-ion (1100 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: 90 000 Ft
A Nikon februárban bejelentett 7,1 megapixeles kompakt fényképezőgépe első látásra kellemes élményt nyújtott. Később azonban meg kellett állapítanom, hogy amennyiben Nikon márkájú digitális fényképezőgépet szeretnénk vásárolni, 100 000 Ft alatt nem találunk olyat, amin nemhogy manuális, de még csak félautomata programmódot találnánk. Kár.

Design, ergonómia

A kis gép tényleg szemrevaló a maga fekete-ezüst festésével és a nem túl nehéz fém vázával (185 g). A méretéhez képest igen kellemes fogást a kitűnően kialakított markolatának köszönhetjük. Igazság szerint tudásában a nemrég bemutatott Canon Digital Ixus 700-zal említhető egy lapon, de ez a gép külsejét tekintve inkább hasonlít fényképezőgépre mint zsebre vágható játékszerre. Kezelőszervei teljesen átlagosnak mondhatók, semmi kiemelkedően jót vagy rosszat nem lehet mondani róluk.

A menüvezérlő gombok billentése megfelelő, méretük sem túl kicsi. A módtárcsa nagyobb és komolyabb hatást kelt, mint amivel a Canon által gyártott vetélytársa büszkélkedhet. A zoomkapcsolók a hüvelykujjnál kaptak helyet, ami szerintem kevésbé kényelmes az exponáló gomb köré épített verzióhoz képest, de ezen nem fog múlni semmi.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A beépített vaku mérete kellemesnek tűnik, reméljük a hatásfoka is hasonlóan szívet melengető lesz. A 2" méretű LCD kijelző méretét és felbontását megfelelőnek találtam, az átnézeti keresőt viszont használhatatlannak. Összességében a Nikon 7900 sokkal komolyabb fényképezőgép látszatát kelti, mint az említett Canon kompakt. Formájában, kezelőszerveiben semmi kivetnivaló nincs, ezért reményekkel telve folytattam az ismerkedést.

Kezelés, használat

Ezen a téren már sötétedik kicsit az összkép. A gép kategóriájában kifejezetten lassúnak mondható, a bekapcsolás utáni első kép elkészültéig valamivel több mint 4 másodpercet kell várnunk (bár az indításkor feltűnő animációt kikapcsolva ez az érték 2 másodperc körüli értékre csökkenthető). Ugyanez a lomhaság jellemző az autófókusz működésére, a vaku feltöltésére, illetve egy elkészült fotó utáni újabb készenlétre. A képek kártyára írása vagy visszanézéskor való betöltése, törlése is lassú, legalább is az Ixus 700 mögött mindenképpen elbújhat a Coolpix 7900.

Az autófókusz működése sem győzött meg, félhomályban illetve makró módban bizony a legtöbbször képtelen volt a helyes élességet beállítani, még az AF segédfény használatával is. A menü kinézete szép színes de nem túl csicsás, és ami lényeges, hogy beállíthatjuk hogy szöveges vagy ikonos módban működjön. Használata elég gyors, bár egyes pontokat igencsak elrejtettek a készítők, így pár beállításért bizony elég sokat kell a menüben matatni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Automata módban az érzékenységet ISO50 és ISO400 között állíthatjuk, nyolc féle fehéregyensúlyt (1 saját érték), négy féle fénymérési módot, és három autófókusz módot választhatunk. Érdekes a BSS - Best Shoot Selector nevű funkció, ami megállapítja az elkészült fotóról, hogy éles vagy sem, és a kártyára írás előtt a felhasználóra bízza a döntést megtartja-e a fotót vagy sem. A dolog működik, habár az opció 1-2 éjszakai, hosszabb expozíciós idővel készített felvételnél rosszul becsülte meg a kép élességét (éles lett a fotó, de a gép el akarta hitetni, hogy életlen).

A gép legrövidebb záridőnek 1/2000 másodpercet, míg leghosszabbnak 4 másodpercet képes beállítani. Sorozatfelvételi módban - legjobb képminőséggel - 1,7 képet lehet másodpercenként készíteni. Pozitívum, hogy a Nikon lehetőséget ad a fotókon való előzetes zajszűrés ki-, illetve bekapcsolására. Szokás szerint bekapcsolhatunk különféle effekteket, amikkel élénk színek, fekete-fehér, szépia illetve lilás színárnyalat érhetők el. Külön állíthatjuk a képek élesítését (sharpening) illetve a kontrasztot.

A gép videó módban 640x480-as felbontású hangos felvételeket képes rögzíteni, melyek hosszának csak a memóriakártya mérete szab határt. Sajnos optikai zoomot nem, de digitális zoomot használhatunk felvétel közben. A gyártó épített a gépbe egy D-Lightning nevű opciót is, aminek használatával az árnyékos részeket világosítja meg anélkül, hogy a világos részeket kiégetné. Ezzel az menüponttal viszont csínján kell bánni, hiszen az árnyékos felületek világosítása bizony erőteljes képzaj-növekedéssel jár együtt!

Képminőség

Képminőség terén vegyesek az érzéseim. A 7900-as objektívje egy igen jól sikerült darab, képességeit csak a gép szenzora rontja le kissé, kiváltképp az általa termelt képzaj (zajcsökkentés be volt kapcsolva). Láthatjuk, hogy a Canon által készített képeken még zajszűrés mellett is több a részlet mint a Nikon gép képein, illetve a képszéleken megfigyelhető, hogy a Nikon objektívnek sokkal kisebb a perspektívikus torzítása. A Nikon objektív előnyét mutatja az is, hogy a kép közepén a kontrasztos részeknél szinte alig fedezhetünk fel kromatikus aberrációt, a képszéleken is lényegesen kevesebbet találunk, mint a Canon képein.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
A Nikon 7900 és a Canon Ixus 700 képének összehasonlítása


Klikk ide! Klikk ide!
Széleslátószögű és tele állásban készített képek


Klikk ide! Klikk ide!
Motívumprogrammal készített éjszakai felvétel balra, illetve videófelvétel jobbra

Makro módban a gép legkisebb fókusztávolsága 4 centiméter lehet az objektív wide állásában, ami igen kellemes érték. Sajnos nem igazán kápráztatott el a terepen való fotózás közben, az AF sokszor tévedett, végigpásztázva az egész skálát sem volt képes élességet állítani. De nyugodt körülmények és kielégítő fényviszonyok között kellemes makrofotókat készíthetünk a géppel. Az érzékelő által termelt képzaj mértéke is jobb mint jópár vetélytársánál tapasztaltam, még az ISO400-as beállítás is használható, de csakis akkor, ha alkalmazzuk a gépbe épített szoftveres zajszűrést. A beltéri képeken látható, hogy a vaku teljesítménye lehetne erősebb is, és vaku nélküli tesztnél a fehéregyensúlyt is kissé elmérte az automatika.

Klikk ide! Klikk ide!
A 7900 makro teljesítménye balra, illetve az érzékelő által termelt képzaj mértéke jobbra


Klikk ide! Klikk ide!
Vakuval illetve vaku nélkül készített beltéri képek


Összegzés

Kategóriájában nagyon kellemes fényképezőgépet ismertem meg a Nikon Coolpix 7900 személyében. Nem mondanám, hogy a legjobb, de mindenképpen az élen jár, köszönhetően a kellemes dizájnnak, a felhasználóbarát menünek, a rengeteg integrált opciónak és a remek objektívnek. Csak az érzékelője lenne kicsit jobb, máris még derűsebb lenne a kép.

Előnyök, hátrányok
+ jó minőségű objektív
+ sokoldalú, integrált funkciók
+ markolat
- kicsit lassú
- manuális funkciók hiánya
- gyenge autó fókusz

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yossarian #24
    a CanonPSA410-es gagyibb gép, de nézd meg a folyosói vakus képeket! Vaku nélkül jóval szarabb, de a vakus nagyságrendekkel jobb.
  • Blasta #23
    Lehetne jobb is, de már ez is szép teljesítmény egy ekkora géptől szvsz
  • Yossarian #22
    a vakus is nagyon gyenge.
  • Blasta #21
    nem nagyon lehet egy ilyen géppel eltolni a dolgot, max ha más motívumprogramot választasz mint kéne, de itt nincs erről szó.
    Elszámította a WB-t az automatika vaku nélkül, de a vakus kép többnyire jó.
  • KM #20
    A fehéregyensúlyt.
  • Yossarian #19
    oké, legyen igazad! elfogadom, hogy nem lehet összehasonlítani a két gép képeit, mert nem egyszerre készültek. De azért azt 2 a lépcsőházi fotót pár géppel már láthattuk és szerintem bűn rosszak. Vagy ezúttal a fotós tolt el nagyon valamit.
  • KM #18
    Bár az is igaz, hogy nem lehet éles határokat szabni.
  • KM #17
    Nem, én olyan fix obis gépekre gondolok, mint pl. a 828.
  • Thrawn #16
    A színeket valóban nem szabad összehasonlítani, de az élességet, részletgazdagságot igen és ott az IXUS 700 messze jobb.
  • Blasta #15
    Bridge alatt a cserélhető obis, nem tükörreflexesre gondolsz? Igaz, de abból nem sok van, én csak 1 Oly modellről tudok (ami nem jelent semmit :-))).

    Csak azért kérdeztem, mert bridge-nek szokják nevezni a csúcskompaktokat is, lásd Minolta A2, Powershot Pro 1, Sony 828, FZ30 etc.