Gábor Zoltán

Canon Digital IXUS 700 ismertető

Klikk ide! Felbontás: 7,1 megapixel (3072 x 2304)
Optikai zoom: 3x (37-111 mm)
Videorögzítés: 640x480, 30 képkocka/másodperc, hanggal
LCD kijelző: 2", 115 000 pixel
Memóriakártya: SD/MMC, 32 MB mellékelve
Energiaellátás: Lítium-ion (790 mAh)
Aktuális bruttó kisker. ára: kb. 100 000 Ft
A Canon 7,1 megapixeles zsebkompaktját első látásra megszerettem, és még a képminősége is tett arról, hogy fájó szívvel adjam vissza a teszt végeztével.

Design, ergonómia

Letisztult, egyszerű, mégis nagyon ízléses design jellemzi a Canon felsőkategóriás zsebkompaktját. A gép súlyának (192 g) és teljesen fém vázának köszönhetően egy pillanatig nem éreztem, hogy valami játékot tartok a kezemben. Igazán remek, masszív kis szerkezetről van szó. Markolatról ez esetben nem beszélhetünk, a gép mérete nem enged meg ilyen luxust, de ez nem is jelent gondot. A gépet jól meg lehet fogni, és kényelmesen lehet kezelni, de a lapátkezűek hátrányban lesznek ha ilyen gépet vásárolnak.

A kijelző mérete elégséges, felbontása elbírna pár ezer plusz pixelt. Találunk a gépen egy átnézeti keresőt, aminek funkcionalitása ebben a kategóriában szintén értelmetlen számomra, csupán erős fényben vesszük némi hasznát. A menüvezérlő iránygombok megfelelő méretűek és billentésük is jó volt. Akár a hüvelykujjam billentésével is lépkedhettem a menüben anélkül, hogy felemeltem volna az ujjam a gombokról.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A módtárcsa a gép hátlapján kapott helyet. Mérete nem túl nagy, de egy kis pöcök segítségével könnyen állíthatjuk át a nekünk tetsző állásba. Az exponáló gomb igen méretesre sikeredett és a köré épített zoomkapcsoló is kellően jól használható. A gépbe építettek AF segédfényt és találunk az alján állványmenetet is. Összességében tehát sokadik ránézésre is igen meggyőző az IXUS700, az egyik legjobb szerkezet amit a kategóriában a kezemben tartottam.

Kezelés, használat

Az IXUS700 első bekapcsolásakor még lejjebb esett az állam. Ilyen gyors ultrakompakt géppel még nem találkoztam. Egy másodperc alatt kitolja az objektívet és további 1 másodperc sem kell az első fotó elkészültéhez. A menüben lépkedés szintén kellően gyors és a képeket is megfelelő sebességgel dolgozza fel az új DIGIC II processzorának köszönhetően (ami a Canon újabb és komolyabb kompakt illetve tükörreflexes gépeiben is dolgozik).

A menüvezérlő gombok között található "SET" billentyű egyben a Canonnál bevezetett "FUNC" gombot is takarja, azaz fényképezés közben ezzel a gombbal hívhatjuk elő azt a helyi menüt, amivel a leggyakrabban használt funkciókat állíthatjuk (ISO érzékenység, sorozatfelvétel, effektek, fehéregyensúly, stb). A módtárcsán "csupán" 5 üzemmódot találunk: visszajátszás, automata expozíció, program automatika, témaválasztó mód és videó mód. Programautomatika módban mi állíthatjuk be az érzékenységet (ISO50-ISO400), a fehéregyensúlyt (AUTO, 5 előre eltárolt érték plusz egy saját), az expozíció korrekciót (+/- 2 Fé) illetve a különféle digitális képeffekteket (fekete-fehér, szépia, élénk, éles vagy kevésbé éles) illetve a képek tömörítését és méretét.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az objektív fényereje wide állásban F2.8 míg tele állásban 4.9. A gép rendelkezik egy un. AiAF rendszerrel, ami a gyors, intelligens, minden pillanatban helyes fókuszállást hivatott biztosítani. A gyakorlatban sajnos ez nem igazán működik, a gép sokszor állítja az élességet egy olyan ponthoz, ami a főtémánk előterében található. Javaslom, hogy ezt a funkciót kapcsoljuk ki, és fix fókuszponttal állítsunk élességet! A gép legrövidebb zárideje 1/2000, leghosszabb 15 másodperc lehet. Természetesen egy ilyen kameránál alapkövetelmény, hogy minél több motívumprogram közül választhassa ki a hozzá nem értő felhasználó a neki megfelelő témát. Az IXUS700 összesen 12 motívumprogramot ajánl fel a programautomatikán és a teljesen automata módon kívül.

Sorozatfelvételi módban is használhatjuk a gépet. A fotókat 2 kép/másodperces sebességgel rögzíthetjük, ami ebben a kategóriában megfelelő sebességnek számít. Videó rögzítés is lehetséges, mégpedig igen remek minőségben és sebességgel, de sajnos a zoomot nem használhatjuk felvétel közben. Zavaró az expozíciós adatok teljes titokban tartása, azaz sem az expozíció előtt, sem utána nem tudjuk meg, hogy milyen beállításokkal készítette a gép a fotót. Természetesen a megcélzott közönségnek semmit nem mondanak ezek az adatok, de nem hiszem, hogy nagyon sokba kerülne, ha legalább a visszajátszáskor megtudhatná az arra kíváncsi felhasználó az expozíciós értékeket.

Képminőség

Bizony jogosan gondolhatjuk a gép méreteit tekintve, hogy egy ekkora gépbe lehetetlenség olyan 7 megapixeles érzékelőt építeni, amin nem mosódnak össze a pixelek és nem melegszik fel annyira, hogy egy marék zaj legyen az egész. Valahogy a Canonnak ez mégis sikerült. Kifejezetten szép, részletes képeket készít az IXUS700, ráadásul még ISO200-nál is elhanyagolható a képzaj mértéke, ami igencsak meglepő.

Természetesen senki ne számítson DSLR szintű részletességre és zajszintre, de kategóriájában jó pár nagyobb méretű és kisebb felbontású érzékelővel szerelt gépet lepipál az IXUS700 képminősége. Az objektív - méretéből kifolyólag - hajlamos a kromatikus aberrációra, de nem túl zavaró szinten.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Széleslátószögű és tele állásban készített képek

Klikk ide! Klikk ide!
Motívumprogrammal készített éjszakai felvétel balra, illetve éjszakai videófelvétel jobbra

A beltéri fotóknál látható egy kis vignettálás a képszéleken, de a részletességre nem lehet panasz. Az éjszakai teszképet helyesen exponálta a gép, viszont a gyártó butaságának tudható be, hogy auto állásban nem lehet kideríteni, hogy milyen érzékenységet választott az automatika, ugyanis az exif infóban is csupán "AUTO" bejegyzés található az érzékenységnél.

Klikk ide! Klikk ide!
Vakuval készített beltéri képek nagylátószögű és tele állásban

Klikk ide!
Sorozatfelvétel


Összegzés

Nem nagyon tudok rosszat írni erről a gépről. Mind küllemében, mind belső értékeiben bizonyított. Bár nem éppen a legolcsóbb zsebkompakt és az egyszerű fotósnak nincs is szüksége 7 megapixelre, de jó tudni, hogy van olyan gép a piacon ebben a szegmensben, ami a vastag pénztárcával rendelkezők igényeit is maradéktalanul kiszolgálja.

Előnyök, hátrányok
+ remek design
+ jó képminőség
+ fém váz
+ gyors működés
+ remek videó képesség
+ kielégítő zajszint
- AiAF funkció hibázik
- drága

A fényképezőgépet a FotoMarket bocsátotta rendelkezésünkre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Blasta #6
    Az optikai zoom-ot NEM LEHET használni videózás közben. Digi zoomra meg nem adunk :-)
  • macika19 #5
    Megnyugodtam....nem is vettem olyan szar fényképezőt:P amugy teljesen meg vagyok elégedve és iszonyatosanjó képeket csinál.
  • CSOCSO #4
    nem lehet hasznalni a zoomot videozas kozben???
    mar nem azert de ha jol tudom akkor lehet!!!
    megha nem is optikai de digitalis zoom az van videorogzites kozben...
    lattam mar felvetelt es egesz jo!
  • vg #3
    Jó teszt, szép képek!
  • Hegyikecske #2
    Qrvajó....
    QRvadrága..
    Ezt se tudnám nyugodtan elvinni egy buliba vagy hasonló
  • SymbioC #1
    "Zavaró az expozíciós adatok teljes titokban tartása, azaz sem az expozíció előtt, sem utána nem tudjuk meg, hogy milyen beállításokkal készítette a gép a fotót. Természetesen a megcélzott közönségnek semmit nem mondanak ezek az adatok.."
    100 emberből (akik ezt a gépet veszik) talán egy nézgetné ezt ott helyben. Ez nem az a kategória, de hétköznapi használatra maximálisan megfelelő.