Berta Sándor

Németország - 150 eurós jogdíj számítógépenként?

A bíróság előtt zajló ügy akár teljesen megváltoztathatja a német számítógéppiacot. A szerzői és szomszédos jogdíjak beszedését végző társaságok tervezete értelmében körülbelül 150 eurós átalányt kellene fizetni minden számítógép után.

A különböző szerzői és szomszédos jogdíjak beszedéséért felelős társaságok sehol a világon nem örvendenek nagy népszerűségnek. Németország sem kivétel ez alól, ám könnyen lehet, hogy itt még tovább fog mérgesedni a helyzet. A szervezetek ugyanis bírósági beadványt terjesztettek elő, amelyet ha elfogadnak az ítélőtáblák, gyökeresen módosulhat a németországi PC-piaci helyzet. A 150 eurós díj egyaránt vonatkozna a munkáltatókra és az otthoni átlag felhasználókra, a díj az alábbi részösszegekből tevődne össze:
  • mp3-lejátszó: 2,56 euró;
  • szkenner: 10,23 euró;
  • DVD-író: 9,21 euró;
  • írható DVD-lemez: 0,17 euró;
  • multifunkciós készülék: 76,70 euró;
  • PC: 48,42 euró.

    Ez együttesen 147,29 euró nettó pluszkiadást jelent, amelyhez még hozzá kell számítani az általános forgalmi adót. A multifunkciós készülékek és a PC-k után fizetendő jogdíj ugyanakkor még változhat. A tervezet szerint erre azért volna szükség, mert így ellensúlyozhatók lennének a felsorolt eszközökkel elkövetett esetleges szerzői és szomszédos jog elleni törvénysértések.


    Egy konfigurációnál 147 euró + 16% adó lenne az összes jogdíj

    A felhasználók többsége szerint egyenesen abszurdnak minősített ötletet élesen támadta a Német Információs gazdasági, Telekommunikációs és Új Média (Bitkom) nevű szakmai szervezet. "Azért, mert nincs megfelelő törvényi szabályozás, illetve 1965-ből származik és elavult, még nem kellene ilyen terveket előrángatni" - nyilatkozta felháborodását nem titkolva Jörg Menno Harms, a Bitkom alelnöke. Ráadásul a szakember szerint elképesztő lenne, hogy például egy multifunkciós készülék árának a felét a jövőben a szerzői és hasonló jogdíjak után fizetendő összeg tenné ki.

    A német szakemberek úgy vélik: a megoldás a zenei piacon alkalmazott másolásvédelmi rendszerek bevezetése lehetne és minden felhasználó csak annyi pénzt fizetne, ahány művet lemásolt. "Európában hasonló jogcímen már így is Németországban fizetik az emberek a legtöbbet. A tervezet pedig csak rontana ezen a helyzeten. A végén a szerzői jogvédők azt fogják elérni, hogy mindenki külföldről fog számítástechnikai és irodatechnikai készülékeket hozatni. Ez pedig az egész piacot befolyásolhatja és nehéz helyzetbe hozhatja" - érvelt a Golem hírportálnak Jörg Menno Harms.

    Hazánkban korábban hasonlóan nagy felháborodást váltott ki, amikor az Artisjus szerzői és szomszédos jogokat védő szervezet bejelentette, hogy emelik az írható CD-kre és DVD-kre kiszabott hologramos matricás szerzői jogdíjat. Napjainkban már hasonló jogcímen részét képezi egy jelentős összeg a memóriakártyák árának is, illetve szó volt arról, hogy ezt a díjat beépítenék a nyomtatók árába, ez a terv azonban a nagy felháborodás miatt lekerült a napirendről.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • gordonmail #90
      megint kifognak tíltani ezért de megmondom a magamét, hiszen ezért regisztráltam egyrészt...
      Szal mindenkit kiakarnak használni Bill gécék'
      Elakarják törőlni a "kissebbséget" (ezt úgy értem, hogy nemvagyunk olyan gazdagok, mint ""Ő"" )
      Gondólj bele, akkor teljesen mindenki illegálissá válna, hiszen senki nembírná fizetni, Választhat: illegális, vagy netalán eladná gépét. Gép nélkűl meg nemlehet élni, legalábbis én mindent a gépemre írok, szkennelek, nyomtatok. Szerintem ha megvalósúlna ez a terv, akkor mindenki Sztrájkólna
    • Hegyikecske #89
      Le lehet szedni :DDD csak a téma, kezd kicsit offba menni, bár rám uccse figyel senki...
    • Taxy01 #88
      Abban van igazság, hogy nem lehet olyan törvényt alkotni, ami mindenkinek jó, de azért nem kellene pofátlanul csinálni a dolgokat, és kellene adni valamit a beszedett pénzért, mondjuk védettséget. Amit az Artisjus kér (vagyis levesz) az tényleg sok. Nem zúgolódnánk ennyire, ha a dvd-ken mondjuk lenne 10 ft a cd-n 6. Az is lehet, hogy a forgalomban lévő lemezeknek nem lenne a 80%-a csempész, és még talán a bevételük is több lenne. Itt tényleg a gond, hogy megkapták a hatalmat, hogy fizettessenek, és ezt meg is teszik keményen. Sőt, ellenőrzik is. Ha pedig van egy illegális tv vagy rádió a kocsmádban, akkor büntetnek keményen. Valahogy komolyabban kellene ezt szabályozni állami szinten.

      Az egy másik dolog, hogy nyilvános szórásból eredő anyagért (pl rádió) miért kell fizetni, amikor ezt egyszer már a rádióadó kifizette nem értem. Ezt elmagyarázhatná valaki.

      Sőt, sajnos az sem igaz, hogy védve vagyok, ha jogdíjat fizetek, mert ha letöltött zenét írok ki a csillogó hologrammos lemezükre (amin persze nincs rajta a cimke, mert a csomagoláson volt, az életben nem bizonyítom be, hogy kifizettem a jogdíjat), akkor ugyan úgy bűnözök.

    • hypno #87
      És ha én most teszem azt vettem egy gyári, műsoros, matricás lemezt, és a tartalma egy szar, akkor indítsak pert, mert rejtett hibája van?

      Mi volna, ha a jogtulajdonosokat a tisztességes haszon keretei közé szorítanák?
    • fv #86
      Abszolút egyetértek Thezsenykával és Fenjoy-jal!

      Gondolatrendőrség!
      És ezek a törvények átmentek az Alkotmánybíróságon!

      Baz Presszernek meg Ákosnak fizetek azért, hogy a saját amatör filmjeimet kiírom DVD-re!
    • szájmontemplár #85
      Már látom, meg fognak jelenni a nyomtatókat, multicuccokat alkatrészenként áruló boltok. Burkolat, mechanika, elektronika, patron, stb. külön dobozokban, csináldmagad összeszereléssel. Nnnna akkor erre hogy jön rá a jogdíj?
    • Fenjoy #84
      :) teljeset egyet értek, csak ha madárcsicsergés és patakzugás hallatszodna egy masszás szalonban, mint "zene"... akkor jönnének a madár és patak védők és tartanák a markukat:) Ezzel azt akkarom mondani hogy az Artisjuc, beszed combos összegeket, talán évi milliárd is... és milyen érdekes hogy valahogy akikért Beszedik, szinte egy fillért sem kap a többség... Amugy ez mikor tünik már fel valakinek hogy Ha veszek PL: egy irható DVD-t, előre kell fizetnem azért hogy másolok rá és az Artisjuc Szerint Biztosan Illegális dolgok, ergo mindenki aki Írható DVD-t vesz LOP... a kurva anyjukat... már elnézést... Akkor mi van azzal az Alkotmányos Jogal hogy az "ártatlanság védelme"??? lenne időm, pénzem...energiám erre, Elmennék ezzel az Alkotmány Birosághoz... vagy velem van baj?:)
    • fapapi #83
      ellenőrizhetetlen ennyi
    • lazsi #82
      És mi van azzal aki a kossuthot meg a petőfit hallgatja a hírek miatt? AZokon nem gy semmyilyen zene ami még jogvédett lenne. Nah ők is fizssenek jogdíjat ha taxiznak?
    • fapapi #81
      "A masszázs szalonokat meg abszolut nem sajnalom ugyis sokat keresnek."
      Na látod ez a legnagyobb hiba, ők is így gondolkodnak. Ettől nem illetné meg őket egy fillérel sem több jogdíj, mert az illető vállalkozás sokat keres. Nem amiatt van sok bevétele, mert szól a zene. Az összes árképzésük ezen alapul.
      Eben egyet értek nem a zenéből fog megéni egy cég.
      De és az internetes jogdijal a magánszemélyről beszélek.
      "Mint ahogy a kötelező biztosítást is gyakorlatilag a 10-15 szeresére emelték 14 év alatt"
      A biztosításokat azért emelték meg mert 14 éve a trabant volt a sláger és ha te nekimentél egy trabantnak a vartyogoddal nem volt nagy kár.
      De most ha nekimégy egy vargyogóval egy 30 millás mercinek nagyobb is a kár értéke. ez elég hülye példa volt részedről."benzin is csak az 4-5 szörösére emelkedett." Hát tudod 1 éve mikor megtankoltam az autóm 10 ezer ból tele ment most 13.000 alatt nem ószommeg és ez csak 1 év.azt a 3 ezret befizetem szívesen jogdijba.
      Az internet árát viszont nem fogják az egekbe verni mivel minig minen évben csak csökkent.
      És nem lenne piacképes egy horror árral.
      Mert az kihatna az egész üzleti világra mivel már majdnem minden netek keresztűl bonyolódik.