Berta Sándor

A szerzői jogok totális védelmére készül Spanyolország

Spanyolország a jövőben szinte drákói szigorral akarja megtorolni az összes, a szerzői és a szomszédos jogokat sértő tevékenységet.

Egyre nagyobb vihart kavar a spanyol felhasználók körében, hogy kiszivárgott, milyen intézkedéseket is akar bevezetni az ország kormánya a bűnözőknek tartott személyekkel szemben. A kétségkívül hangzatos nevet viselő, Integrált terv a szellemi tulajdon megsértését célzó tevékenységek visszaszorítására és felszámolására joggal tölti el rettegéssel az illegális fájlokat letöltő fiatalokat és idősebbeket egyaránt.

A spanyol kormány a múlt héten fogadta el az úgynevezett Kalózellenes Tervet. Az ebben rögzített előcenzúra a politikusok szerint képes lesz visszaszorítani az illegális tartalmakat kínáló weboldalak további terjedését. A program keretében Spanyolország többek között egy külön internetes rendőrséget akar felállítani, ezenkívül bevezetik az internetszolgáltatók által végzendő előzetes tartalomcenzúrát is. Hogy mindez még ne legyen elég, tervbe van véve több törvény szigorítása is. Eközben az országban egyre növekszik a lakosság körében a másolási díjak miatti elégedetlenkedés.

S hogy hogyan néz majd ki mindez a gyakorlatban? Nos, a telekommunikációs vállalatok szakembereinek segítségével ad-hoc munkacsoportok fognak alakulni, ezek segítik majd az internetszolgáltatókat. A kormány tervében az is szerepel, hogy a szellemi tulajdon védelmére indított harcban az internetes és hagyományos rendőröknek, az ügyészeknek és a bíróknak különleges képzésben kell majd részesülniük és a jövőben előnyben kell részesíteniük a gyorsított eljárásokat.

A spanyol internetszolgáltatók szövetsége, az AETIC egyetért ugyan a terv célkitűzéseivel, ám a módszerek ellen meglehetősen hevesen tiltakozott. A szakmai szervezet szerint az egész elképzelés alkotmányellenes és abszurd, semmibe veszi a magánélethez fűződő jogot és minden felhasználót kollektíven bűnösnek állít be. A szervezet szerint jóval humánusabb módok is vannak a szellemi tulajdon teljes körű védelmére. Ráadásul - érvel tovább az AETIC - a terv technikailag is kivitelezhetetlen és ilyen tevékenységhez Spanyolországban a hatályos törvények értelmében bírói felhatalmazásra van szükség. Az internetszolgáltatók szerint a törvényt alkalmazva ad abszurd a spanyol kormány felelősségre vonhatná a Telefonica telefontársaságot is, hiszen az ő rendszerét is használták egy évvel ezelőtt a madridi robbantók.


A tiltakozók logója
A Spanyol Internetezők Egyesülete, az AI szintén abszurdnak tartja a tervet. A szervezet elnöke, Victor Domingo szerint az állam könnyen a saját maga által állított csapdába eshet majd később bele. Hasonlóképpen vélekedik az AUI, vagyis a Spanyol Internet-használók Szövetsége is, míg a Facua nevű szakmai szerveződés vezetői azt kifogásolják, hogy a terv készítői nem az online bűnözőket, hanem a felhasználókat tekintik fő ellenségeiknek.

A vita egyébként mára odáig fajult, hogy tizenkét spanyol szervezet, köztük az AI, az AUI, az AETIC és a legnagyobb spanyol szakszervezet, a CCOO közösen azt követelik, hogy a spanyol kormány törölje el az úgynevezett másolási díjat, amelyet éppen idén januárban, a karácsonyi ünnepek után néhány nappal emeltek meg 30 százalékkal és ami mindennemű dokumentum, könyv és egyéb mű másolását terheli. A tizenkét szervezet végül leszögezte: a mostani légkör nem alkalmas az információs társadalom kialakítására és veszélyezteti az egész ország és a spanyol társadalom jövőjét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • smv #40
    Ekkora lamakat... Mármint a Spanyolokat...
  • dez #39
    (Utóbbihoz hozzáteszem, persze hosszabb távon az is hasznos, ha csak beszámolnak az eseményekről - nyilván ha hitelesen teszik: na ebben vannak kisebb bibik.)
  • dez #38
    Én azt nem értem, miért "szerzői jogok védelméről" beszélnek állandóan? Hiszen itt legfőképpen a kiadók jogait, pontosabban bevételét, és nem utolsó sorban az ebből jövő adót féltik a hatóságok... Ti. a szerzők a lemezek árának töredékét kapják csak meg!

    Na jó, itt szerepel a cikkben, hogy "...és szomszédos jogok", de ez akkor is félrevezető. Jahh, hogy félrevezetés az egész, mert a legtöbb letöltő amúgy sem venné meg a cuccokat, mert ha mindent megvenne, rámenne inge-gatyája...!? Miért nincs senki, aki a közmédiában is felvetné ezeket az ellentmondásokat??? A közmédia magától csak fujja, amit a szájába adnak... (Ilyenkor bezzeg nincs merszük önállóan véleménytformálni, csak ha 1-1 ember életéről van szó.) És kik: hát persze, hogy azok, akiknél a mani van, és akik közvetlen anyagi érdekviszonyban vannak velük. XXI.sz. ...
  • NEXUS6 #37
    Aha, csak ott maradt az én mókás kis animációm!;))))))

    Aztat nem értem, kitől fél a moderátor, hogy előbb eltüntetik a csúnya beszólásokat utána meg, lazán sztálinosan az eltüntetésre utaló minden nyomot.

    Ha csúnya a külalak tantónéni boszit ad?
    Vagy csak a nagytesvír keze mindenhova beteszi a lábát?;)))
  • Zoley #36
    Ehhehehe. Undo volt latom... :)
  • TeszteloPontHu #35
    Szoftvermásolásért már elég régóta börtönbe csukhatnak, mégsem ültettek le még soha senkit itthon. Tehát nem csak az erőszakos bűncselekmény úszható meg "olcsón".
  • SoDI--- #34
    Itt nem általában a warezről, hanem a filmekről, és a letöltött zenékről beszélünk.
  • SoDI--- #33
    hír egy elvetemültről

    Az a srác hülye.
    Az Átok már elérhető DVD-n is Amerikában, vagyis bárhonnan le lehet tölteni... Akkor meg mégis mi a francnak lekamerázni?
    Hogy lehet valaki ennyire nem normális? :)
  • NEXUS6 #29
    Valami ilyesmi?;)

  • Zoley #28
    Soha, mert annak meg ok a fogyasztoi (lasd sok politikus koruli botrany neha, de legtobbszor elkenik es nem tudsz rola).