Berta Sándor

Vesztett a Microsoft az Excel-perben

Szerzői jogi szabadalom megsértése miatt 8,9 millió dolláros pénzbüntetésre ítélte az amerikai szoftveróriást egy kaliforniai bíróság.

A testület indoklása szerint a redmondi cég megsértette Carlos Armando Amado guatemalai szoftverfejlesztő szerzői jogait. A férfi korábban nem kevesebb mint 500 millió dolláros kártérítés megítélését követelte az ügyben eljáró bíróságtól. Amado 1990-ben kifejlesztett egy technológiát, amelynek a segítségével lehetővé vált az Excel táblázatkezelő és Access adatbázis szoftverek közötti adatcsere. Mind a két szoftver a Microsoft Office irodai programcsomagjának a részét képezi. A férfi a technológiát rá két évre felajánlotta megvételre a redmondi cégnek, azonban a szoftveróriás ezt elutasította és ehelyett egész egyszerűen lemásolta az algoritmust.

Amado az alkalmazást még a Stanford Egyetem hallgatójaként fejlesztette ki, és mint elmondta, 1990 után a Microsoft a tőle ellopott módszert felhasználta az Access szoftver 95-ös, 97-es, 2000-es és 2002-es verziójában is. A férfi ezek után döntött úgy, hogy perel és minden eladott Access program után két dollár kártérítést követel a Microsofttól. Ezt azonban az ügyben eljáró kaliforniai bíróság nem hagyta jóvá és a követelt 500 millió dollárnak csak a töredékét ítélte meg Amado számára.

Ugyanakkor az ügy még nem tekinthető lezártnak, mert az ítéletet hozó bíró csak az 1997 és 2003 közepe között eltelt időszakot vizsgálta meg. Amennyiben Amado fellebbez, mert kevesli a kártérítés összegét, akkor a testület meg fogja vizsgálni az 1997 előtti és a 2003 közepe utáni időszakokat is. A Microsoft egyik szóvivője ugyanakkor biztosra vette, hogy a vállalat szintén fellebbezni fog az ítélet ellen.

A Microsoft azzal védekezett a bíróság előtt, hogy a szóban forgó technológiát a cég nem lophatta el, mert egy arra hasonlító eljárást a munkatársai már 1989-ben kifejlesztettek. Mindenesetre még egyáltalán nem biztos, hogy végérvényesen pont került a médiában csak Excel-perként emlegetett ügy végére.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #14
    khm rúg = rúd
  • Hegyikecske #13
    Mostanába igazán rájár a rúg a mikrofostra :D
    #12 sztem meg éppen h nem, mer nem is használok acesst így átjárhetóságra sincs szükségem
  • blackeagle #12
    Tetü bíró ,hogy csak ennyit itélt. Komolytalan összeg ez az m$- nek. Sokkal nagyobb hasznot húzott belöle.
  • Praetor #11
    Igy járnak a szoftverszabadalmat támogató cégek...
  • lmisi #10
    No lám,lám
    Talán a kapzsi "feltalálók" és szoftvercégek is rájönnek arra, hogy a swszabadalom totál hülyeség.
    Hiába a nagy szabadalmi portfólió amivel esetleg védekezni tudnának, ezt csak egy másik hasonszőrű ellen vethetik be. Egy dörzsölt ügyvédi iroda, vagy magányos programoló - kis cég ellen mit sem ér.
    Ha megitélik a srácnak a zsugát egy lavinát fog megindítani. Mi van ha százak fognak nyerni 8 millát dolcsiban. Bizony görbülni fog a nagy cégek szoftverideológusainak pici szája, mondjuk bokáig.
    A másik oldal meg füligérő mosollyal fogja elhordani a pénzmagot. Hiszen párnapos munkával (Lehet 1 perc is) milliókat lehet keresni. Csupán be kell invesztálni néhány dollárt. Azaz nulla ötlettel 0 valós munkával, de szorgos háttértevékenységgel kőgazdaggá lehet az ember az USA-ba. Emberek ez tiszta AMERIKA!!!! hol máshol is lehetne ezt csinálni.
  • pemga #9
    Vagy az ügyvédeken kívül vinnének pár erős embert is. Peren kívüli megegyezésre lehet vinni az ilyen dolgokat, pl. Mike Row-nak egy xbox-al tudták le a domain-igényét...
  • megrab #8
    Ha valaki tényleg meg akarná őket szívatni, akkor kérne mondjuk 10 milla kártérítést, nem járulna hozzá a szabadalma felhasználásához (eladná másnak).

    A MS meg szépen visszavonná az összes office-t ami még a boltokban van + írna egy update-t ami kiszedi ezt az eladott progikból.

    A balhé miatt buknának a tőzsdén a részvényeikkel is, úgyhogy sztem peren kívül is ajánlanának 500 millió dolcsit...

  • mrzed001 #7
    Ezat Carlos :))
    Egyébként tök mindegy, hogy tényleg kifejlesztette-e a technológiát az MS, ha Carlos a saját megoldását levédette :))
    A szoftver szabadalom visszavág
  • pgergo #6
    Ne örüljünk, ennek a költségét is szegény balek usereken hajtják be.
  • [HUN]PAStheLoD #5
    Még pár per és a microsoft átgondolja a szoftverszabadalomhoz való hozzáállását ;]