Berta Sándor

Ismét felhasználókat perel az amerikai filmipar

Az Amerikai Filmipari Szövetség (MPAA) a felhasználókat a LokiTorrent nevű fájlcserélő (P2P) hálózat naplófájljaira alapozva perelte be.

Mint ismeretes, idén februárban a hollywoodi filmstúdiók nyomására támadták és záratták be a LokiTorrentet. A P2P-hálózat úgynevezett trackeroldalain az internetezők olyan információkat tartalmazó kis fájlokat tölthettek le, amelyekből kiderült, hogy az őket érdeklő zenei, film- vagy szoftverfájlok hol voltak megtalálhatók. A most beperelt 286 felhasználót a kis trackerfájlok alapján találta meg a filmipar, hiszen pontosan nyomon követhető volt, hogy az illegális tartalmakat ki és mikor osztotta meg letöltésre.



A szövetség becslései szerint korábban a LokiTorrent rendszeréből különböző magánszemélyek havonta 800 ezer letöltést indítottak, ezek nagy része film- és szoftverletöltés volt. Azonban könnyen lehet, hogy az MPAA - mint korábban már néhányszor - ezúttal is alaposan melléfogott. A 286 fájlcserélő személyazonosságát a filmipari szervezet ugyanis egyelőre nem állapíthatja meg, ez csak akkor válna lehetővé, ha a bíróság engedélyezi a személyes adatok kiadását.

A LokiTorrent, illetve a hasonló BitTorrent rendszereken legtöbbször illegálisan másolt zeneszámokat, zenealbumokat, szoftvereket és filmeket terjesztettek és terjesztenek. A módszert azonban átvették a nyílt forráskódú alkalmazásokat készítő programozók és szoftverfejlesztők is, akik ily módon terjesztik a szoftvereiket. Bram Cohen, a BitTorrent atyja korábban, mintegy előre látva a bekövetkező eseményeket, óva intette az internetezőket attól, hogy a hálózatot illegális tartalmak csereberéjére használják fel, mivel a rendszer erre több szempontból sem alkalmas, például nem képes megőrizni a használói névtelenségét.

A Futurezone osztrák online híroldal emlékeztetett rá, hogy nem a LokiTorrent volt az egyetlen P2P-oldal, amit a hatóságok bezárattak. Az FBI ugyanis idén májusban számolta fel az EliteTorrent nevű fájlcserélő portált, amelyet még tavaly decemberben jelentett fel az MPAA.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aaaaa #81
    "Csakhogy a német ember jobban takarékoskodik (ez kultúrából jön), közgazdászok ezt megtakarítási határhajlandóságnak hívják, és alapvetően meghatározza az életszínvonalat."
    Ember Te a holdon élsz ???
    Mit takarékoskodjanak az emberek az ÖTÖDANNYI pénzükböl, ami sokszor a kajára is alig elég, és a turkálóban vesznek "új" ruhát.
    Ne gyere az okos statisztikusok és közgazdászok által kiszámolt átlaggal, inkább nézd meg ott mennyi a minimális és átlag kereset, és egyszer menj le itt vidékre, és azt is nézd meg, hogy emberek falun milyen nyomorban élnek, létminimum alatti fizetésekből, vagy munka nélkül.
    Komolyan mondom kiakadok, mikor ilyeneket olvasok...
    Igenis a nincstelen is próbál jobban élni , haladni a korral, megvenni a legújabb dolgokat stb.
    És ezeknek a szerencsétlen létminimumon küzdő embereknek a munkája teszi lehetőve, hogy Neked normális fizetésed legyen, miközben lenézed és fikázod őket. Ha az egész ország 3 nyelvet beszélő diplomás managerekből állna, nem igazán volna miből fizetést adni nekik előbb utóbb.
    Valakinek termelnie is kell, még ha ez egyesek számára felfoghatatlan is.
    A másik az amit már más is leírt a németeknél 46 óta kapitalizmus van, felmarkolták a Marshall segélyt, nem volt egy Rákosijuk, se 56, és az utána következő stagnáló évtizedek...
    A keleti részen ugyanolyan semmilyen egyenlősdi világ volt , mint itt 90 előtt. Söt inkább rosszabb. Akkora tőkével amivel az akkori NSZK már rendelkezett, be tudta vállalni a harmadakkora NDK-t, bár nem mondom , hogy nem érezte meg anyagilag.
  • pemga #80
    Amit meg a reklámokról mondasz, nagyon LOL. Ezt úgy hívják, hogy elhárítás, a felelősséget másra próbálod kenni. "Nem én vagyok a hibás, a gonosz reklámok, blame Canada..." Ugyanazok a reklámok mennek itt is, mint a németeknél, sőt ugyanazok az újságok, ugyanaz a tulaj is. Meglepően sok újság cikkje és reklámja sima copy-paste, egyszerű fordítás a német eredetiből. Csakhogy a német ember jobban takarékoskodik (ez kultúrából jön), közgazdászok ezt megtakarítási határhajlandóságnak hívják, és alapvetően meghatározza az életszínvonalat. Menj be egy Lidl-be, vagy Mediamarkt-ba Pesten és Berlinben, nézd meg az emberek bevásárlókosarát. Meg fogsz lepődni...
  • pemga #79
    Németek? A győztes oldalon? Mikor? Legutoljára 1918-ban talán... Akkora büntiket vágtak rájuk II. vgh után, mint annak a rendje... A full ipart ilyen körülmények között kellett újjáépíteniük. Sőt, ők bevállalták azt, hogy a fal leomlása után a keletnémet oldalt egy-az-egyben átvették (a német márkát így váltották a ddr márkához, nagyon durva), plusz rengeteg pénzt öltek az újjáépítésbe, azóta is nyögik ezeket a terheket, de büszkék rá.

    A hozzáállás, a szolidaritás egymás felé, az nagyon más...
  • TommyGun #78
    Kedves Cain és Oldern...

    nem mondtok hülyeséget csak nagyon sok dolgot elfelejtetek...amiknek hatása van az emberekre

    Németországban és nyugaton miért is jobb álá natúre az élet ?...Azért mert ők a győztes oldalon álltak...most magyarázzam el nektek hogy ők 1946-óta, 60 éve építik a piacgazdaságot mi meg 15 éve ? mondj egyetlen kelet aurópai országot ahol jobb lenne az életszínvonal mint akármelyik legszarabb nyugati országban...az égvilágon semmi összefüggés nincs aközött hogy milyen a magyar és a német ember munkája, eccerűen őket más szabadította fel annó...ennyi
    A szerzői jogokról egy csöppet.
    Sajnos tendencia mostanság hogy a méregdrága hálivúdi filmek 95%-a egy kapal szar, a játékok és szoftverek egyre többet tudnak de egyre többa hiba is benne, mikor a moziból 5szörre jössz ki hogy ez mekkora fos volt és otthagytál már halom pénzt akkor ne csodálkozz ha hatodszorra már inkább letölti ugyanis a magyar ember 1 hónapban 1x tud elmenni moziba, mert nincs rá léje, míg a német elmehet havonta 10x és 11x is elfog menni mert leszarja, jól él, megteheti...azt mondod nem kötelező megnézni, játszani, zenét halgatni ? Ez tökéletesen igaz, csakhogy azt ne felejtsd el hogy elég erősen beléd van ültetve, szugerálva a fogyasztási ÁL-ösztön hogy vásárolj, szerezd meg magadnak. A sok rohadt reklám egyre jobban elülteti az emberekben hogy te kevesebb vagy ha nem láttad XY filmet ha nem XY játékkal játszol ha nem XY cipőd van etc etc...most ugye te is látod hogy egy kereskedelmi adón a fele műsorídő reklám, egy újságnak a fele hirdetés...nincs mit csodálkozni rajta ha a szegényebbek is élvezni akarják, pedig nincs rá pénzük....Németországban ez nem probléma...mert ott mivel jobban élnek és a kenyér ugyanannyi mint itthon ezért többen kifizetik minthogy letöcccsék...mit kell ezen csodálkozni ?
  • Caine #77
    Na, mosy hogy egyetértettél velem, engem is utálni fognak
    Nem mintha idáig nem tették volna. Nem mintha érdekelne ...
  • Caine #76
    Hopp, Neked van igazad.
    Kicsit későn í§tam már és benéztem :)
    Tehát a 265-ben már benne van a nettó munkabér és a munkáltató és a munkavállaló terhei és járulékai.
    Viszon a 235/120 példa áll, és ez a lényeg. Ezért nem jelentenek be és ezért nem is bánják sokan, hogy nem jelentik be.
  • dez #75
    A munkavállaló 120-at kap kézhez, abból már nem fizet ugyebár semmit. Vagy a 76-ot helyette is befizeti a munkaadó (a saját befizetései mellett)? Viszont korábban azt írtad, 265-be van neki az a 120 nettó.. Így a 76-ot nem fizeti be senki!
  • Caine #74
    Abban nincs, csak a nettó bér és a munkaadó járulékai. A 76 a munkavállaló járuléka.
  • dez #73
    Uhh, általánosítás hegyek...

    Meg egy kicsit következetlen, hogy azt a 4-6 ezer Ft-ot soknak állítod be, ugyanakkor azt várnád, hogy minden egyes hang és DVD lemezért fizessen ennyit, vagy még többet mindenki. Azaz, 1-2 ebből és abból per hó, aztán nyista, ennyi kultúra épp elég. Programokért meg a többszörösét-sokszorosát. Otthoni (nem üzleti) használatra... Számítógép a tehetősebbek kiváltsága, szegényebbeknek meg ott a tévé. Ugyi?
  • Oldern the 1st #72
    Látom, sokan elküldtek engem oda, ahová sokak szerint tartozom. Remek, nem is vártam mást tőletek.

    Caine: Nagyon jó gondolataid vannak, és tökéletesen egyetértek. Sokan warezolnak, majdnem mindenki, de még nem is ez a baj, hanem hogy úgy állnak hozzá, hogy nekik ezt csinálni kell mert mocsok kiadó, kevés bér, bla bla bla.

    Érdekes, a legtöbb ilyen mégis képes hetente bulizni úgy hogy ott elver mondjuk 4-6 ezer forintot. Király. Az alkoholra, arra mindig lesz pénz. Meg a dohányra. De nem is megyek ebbe túlzottan bele, még csak annyit hogy egy ismerősöm frappánsan fogalmazott úgy, hogy a probléma ott van, hogy a játék/Film/zene áraknak mindig az üres cd/dvd nyersanyag árával kell versengenie, vagyis amíg az üres cd olcsóbb, addig inkább letölteni fognak, nem pedig megvenni (kerüljön bár 1000 forintba is...) Sajnos túl sokan gondolkoznak tényleg így.