Berta Sándor

MPAA-kirohanás az új BitTorrent-verzió ellen

Az Amerikai Filmipari Szövetség (MPAA) egyértelműen a BitTorrent fájlcserélő rendszert okolja a Csillagok háborúja III. részéről készült illegális másolatok nyilvánosságra kerüléséért.

Mindezt Dan Glickmann, az MPAA vezetője jelentette ki azután, hogy megjelent egy új, az úgynevezett központi tracker nélküli BiTTorrent-verzió. A filmipari szakember szerint a dolog kiváló példája a fájlcserélő hálózatok illegális működésére és az azokon mindennap megtörténő lopásokra. Glickmann éppen ezért felszólította a filmkalózokat, hogy azonnal hagyjanak fel a káros tevékenységükkel, hogy így lehessen biztosítani, hogy csak a megfelelő minőségű filmek juthassanak el a nézőkhöz világszerte. Ellenkező esetben a filmekről illegálisan másolatot készítők tevékenysége veszélybe sodorhatja a gazdasági növekedést és több ezer munkahely is veszélybe kerülhet.

Egy átlagos amerikai film elkészítési és reklámköltsége 98 millió dollárba kerül. Az amerikai mozikban azonban tízből csupán egyetlen alkotás képes ezeknek a költségeknek a megtérítésére, világviszonylatban pedig tízből csupán hat film képes betermelni az elkészítési és reklámköltségeit. Ezzel párhuzamosan azonban nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a filmipar az amerikai bruttó nemzeti össztermékbből összesen 626 milliárd dollárral részesedik.


Bram Cohen, a Bittorrent feltalálója

Egy átlagos BitTorrent-hálózat nagyjából 2,5 millió taggal rendelkezik. Ők azonban Glickmann szemében egész egyszerűen csak tolvajok, akik "ugyan klikkelgethetnek az interneten, de elbújni nem tudnak a hatóságok és a felelősségre vonás elől". Mivel az MPAA vezetője szerint számos lehetőség kínálkozik a filmek legális letöltésére és az interneten történő megvásárlására, ezért kijelentése szerint tűzzel-vassal irtani fogják az illegális kópiákat terjesztő és letöltő személyeket.

Szakértők ugyanakkor úgy vélik, Glickmann azért támadja ennyire keményen a fájlcserélőket és különösképpen a BitTorrentet, mert a fájlcserélő rendszer nemrég megjelent új kliensszoftverével - amely nem tartalmaz központi trackert - a filmipar egyszerűen nem tud mit kezdeni és ez aggodalommal tölti el őket. Ugyan az új szoftver nem biztosít olyan mértékű anonimitást a felhasználóknak mint a korábbi változatok, ám a központi tracker hiánya miatt a hálózat nem is támadható olyan könnyen, mint az elődei.

A tracker nélküli BitTorrent kliens letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bazsiboj #63
    Van nekik bőven elég hasznuk ebből .....
    egész egyszerűen még többet akarnak.
    Kapzsi, gonosz emberek. Szerintem akkor
    sem lennének elégedettek, ha 10-szer
    ennyi hasznuk lenne a filmek eladásából.

    Mi az, hogy a letöltőket ,,kiírtani'' ? Glickmann
    úr kicsit elragadtatta magát. Már valóságos
    ellenségképként élnek Herr Glickmann szemében
    a filmletöltő felhasználók. Ez egy kapzsi,
    kicsinyes, gonosz ember. Ez egyértelmű.
    Pont oda való, ahol van.
  • Caro #62
    Ugyan, neki ehhez semmi köze. Ő csak a technológiát adja, hogy mire használják, az már nem az ő dolga.
  • gakoska #61
    ez vérlázító...
    egyetértek mindenkivel aki hozzászólt a témához, úgylátom nagyon egy véleményen vagyunk :D
    holnap megyek a moziba megnézni, de ma este csak azért is letöltöm mind a 10 verzióját a filmnek, hogy "veszélybe sodorjam a gazdasági növekedést és több tízezer munkahelyet" tudom tudom, felelőtlen vagyok...:D
  • fie #60
    Bram Cohen kezdhet spórolni egy ügyvédcsapatra.
  • Csacsis #59
    SMS webre nem pazarlok. Ott nem az alkotók kapnak lóvét. Amúgyis megkapom a filmeket mindenhonnan. :)
    És amíg a pénz az ISTEN a földön, addig nem lesz normális és emberséges egy gazdasági táraság sem. World peace? HAHA! Minek? Abból nem lesz pénze senkinek! Hogy fordulnának fel!
    Egyébként én is igazságtalannak tartom, hogy az MPAA vezetők azért a szemétért ami a szájukból fakad, valószínűleg jó nagy gázsit kapnak kevés munkáért, miközben minket már majdnem a levegőért is megadóztatnak, a már amúgy is rettentően kicsi fizetésünkből. És ha nem tok megvenni egy 7-10k Huf-os filmet (gyűrűk ura trilógia), hanem megszerzem a kalózmásolatot, akkor én vagyok a világ ellensége. ezt nektek multimilliomosok! Becsületes munkával ugyanis KIZÁRT meggazdagondi. Még akkor is, ha törvényes. (becsületes:=megdolgozol a pénzedért)
    És aki azt mondja hogy nem így van, az mutassa meg nekem léccives hogy hogyan kell, mert nekem fogalmam sincs.
  • MerlinW #58
    "Szakértők ugyanakkor úgy vélik, Glickmann azért támadja ennyire keményen a fájlcserélőket és különösképpen a BitTorrentet, mert" - a szex szót az utóbbi 10 évben csak a német Pro 6 tvcsatorna nevében hallotta...
  • haxoror #57
  • BlackRose #56
    "filmipar az amerikai bruttó nemzeti össztermékbből összesen 626 milliárd dollárral részesedik." na ez is aztán férrebeszélés, 625 milliárd az majdnem Kanada GDP-je ami azért csakis sok, ennyivel az IT ipar jár hozzá a GDP-hez, vagy az autóipar, energiaipar, de azért a filmipar az még véletlenül sem. Egéssz Kalifornia GDP-je kb. 1400 milliárd, és itt van a Silicon Valley, neházipar, olyan szolgáltatás amely sehol sincs stb... azért nem kell ennyire félre irni a dolgokat. ja és persze ez évi 350 Titanikot követelne, viszont éppen arról sírnak, hogy 10-ből egy keresi meg a 100 milliót... na de akinek nem elég az keressen rá a neten.
  • BlackRose #55
    Most én megtudok játszani elég nagy hülyét, de ekkorát már azért nehéz lenne, nem tudom, mit ártott a Star Wars kalózmásolata a filmnek, akit érdekel az úgyis elmegy megnézni a moziba, meg megveszi a DVD-t is ha kijön... egyenessen látszik, hogy a film az első hétvégén 158 millió dollárt produkált csak az USA-ban, valószinűleg idővel átfogja lépni az 1 milliárdot és most még egy pici BitTorrent van valakinek az útjában. Mikor fogják már fel, hogy akinek van rá pénze az megveszi az originált és nem warezol, aki meg warezol az meg az originált nem venné meg még akkor sem ha nem lenne warez mert nincs neki miből, egy Kinai, Indiai vagy Orosz pasinak egyszerűen már tudományos fantasztika a hardware összeszedni a pénzt a software meg szóba sem jöhet, nem azért mert nem akarja, hanem azért mert nincs neki miből. Persze van ebből kivétel is, de nem igen mert ezekben az országokban még a cégeknek is óriási és sokszor megfizethetetlen kiadás a software és ha nem lenne warez akkor sokan nem tudnának dolgozni, tehát a warezból nem nagyon van vesztesége a softwareiparnak vagyis legalább 10x kevesebb mint amit mondanak, egyszerűen ha nem volna warez ezeknek az embereknek zöme nem is használná azt a software-t, még álmában sem tudná megvenni mert nincs neki miből.
  • s1lkforrent #54
    Háhá! Nyomorult kis torrentező tolvajpalánták! Nem menekülhettek a rettenthetetlen MPAA, a művészek, a filmipar és az emberiség hős védelmezője elől! The long arm of Dan Glickmann úgy is elér benneteket!