81
  • aaaaa
    #81
    "Csakhogy a német ember jobban takarékoskodik (ez kultúrából jön), közgazdászok ezt megtakarítási határhajlandóságnak hívják, és alapvetően meghatározza az életszínvonalat."
    Ember Te a holdon élsz ???
    Mit takarékoskodjanak az emberek az ÖTÖDANNYI pénzükböl, ami sokszor a kajára is alig elég, és a turkálóban vesznek "új" ruhát.
    Ne gyere az okos statisztikusok és közgazdászok által kiszámolt átlaggal, inkább nézd meg ott mennyi a minimális és átlag kereset, és egyszer menj le itt vidékre, és azt is nézd meg, hogy emberek falun milyen nyomorban élnek, létminimum alatti fizetésekből, vagy munka nélkül.
    Komolyan mondom kiakadok, mikor ilyeneket olvasok...
    Igenis a nincstelen is próbál jobban élni , haladni a korral, megvenni a legújabb dolgokat stb.
    És ezeknek a szerencsétlen létminimumon küzdő embereknek a munkája teszi lehetőve, hogy Neked normális fizetésed legyen, miközben lenézed és fikázod őket. Ha az egész ország 3 nyelvet beszélő diplomás managerekből állna, nem igazán volna miből fizetést adni nekik előbb utóbb.
    Valakinek termelnie is kell, még ha ez egyesek számára felfoghatatlan is.
    A másik az amit már más is leírt a németeknél 46 óta kapitalizmus van, felmarkolták a Marshall segélyt, nem volt egy Rákosijuk, se 56, és az utána következő stagnáló évtizedek...
    A keleti részen ugyanolyan semmilyen egyenlősdi világ volt , mint itt 90 előtt. Söt inkább rosszabb. Akkora tőkével amivel az akkori NSZK már rendelkezett, be tudta vállalni a harmadakkora NDK-t, bár nem mondom , hogy nem érezte meg anyagilag.
  • pemga
    #80
    Amit meg a reklámokról mondasz, nagyon LOL. Ezt úgy hívják, hogy elhárítás, a felelősséget másra próbálod kenni. "Nem én vagyok a hibás, a gonosz reklámok, blame Canada..." Ugyanazok a reklámok mennek itt is, mint a németeknél, sőt ugyanazok az újságok, ugyanaz a tulaj is. Meglepően sok újság cikkje és reklámja sima copy-paste, egyszerű fordítás a német eredetiből. Csakhogy a német ember jobban takarékoskodik (ez kultúrából jön), közgazdászok ezt megtakarítási határhajlandóságnak hívják, és alapvetően meghatározza az életszínvonalat. Menj be egy Lidl-be, vagy Mediamarkt-ba Pesten és Berlinben, nézd meg az emberek bevásárlókosarát. Meg fogsz lepődni...
  • pemga
    #79
    Németek? A győztes oldalon? Mikor? Legutoljára 1918-ban talán... Akkora büntiket vágtak rájuk II. vgh után, mint annak a rendje... A full ipart ilyen körülmények között kellett újjáépíteniük. Sőt, ők bevállalták azt, hogy a fal leomlása után a keletnémet oldalt egy-az-egyben átvették (a német márkát így váltották a ddr márkához, nagyon durva), plusz rengeteg pénzt öltek az újjáépítésbe, azóta is nyögik ezeket a terheket, de büszkék rá.

    A hozzáállás, a szolidaritás egymás felé, az nagyon más...
  • TommyGun
    #78
    Kedves Cain és Oldern...

    nem mondtok hülyeséget csak nagyon sok dolgot elfelejtetek...amiknek hatása van az emberekre

    Németországban és nyugaton miért is jobb álá natúre az élet ?...Azért mert ők a győztes oldalon álltak...most magyarázzam el nektek hogy ők 1946-óta, 60 éve építik a piacgazdaságot mi meg 15 éve ? mondj egyetlen kelet aurópai országot ahol jobb lenne az életszínvonal mint akármelyik legszarabb nyugati országban...az égvilágon semmi összefüggés nincs aközött hogy milyen a magyar és a német ember munkája, eccerűen őket más szabadította fel annó...ennyi
    A szerzői jogokról egy csöppet.
    Sajnos tendencia mostanság hogy a méregdrága hálivúdi filmek 95%-a egy kapal szar, a játékok és szoftverek egyre többet tudnak de egyre többa hiba is benne, mikor a moziból 5szörre jössz ki hogy ez mekkora fos volt és otthagytál már halom pénzt akkor ne csodálkozz ha hatodszorra már inkább letölti ugyanis a magyar ember 1 hónapban 1x tud elmenni moziba, mert nincs rá léje, míg a német elmehet havonta 10x és 11x is elfog menni mert leszarja, jól él, megteheti...azt mondod nem kötelező megnézni, játszani, zenét halgatni ? Ez tökéletesen igaz, csakhogy azt ne felejtsd el hogy elég erősen beléd van ültetve, szugerálva a fogyasztási ÁL-ösztön hogy vásárolj, szerezd meg magadnak. A sok rohadt reklám egyre jobban elülteti az emberekben hogy te kevesebb vagy ha nem láttad XY filmet ha nem XY játékkal játszol ha nem XY cipőd van etc etc...most ugye te is látod hogy egy kereskedelmi adón a fele műsorídő reklám, egy újságnak a fele hirdetés...nincs mit csodálkozni rajta ha a szegényebbek is élvezni akarják, pedig nincs rá pénzük....Németországban ez nem probléma...mert ott mivel jobban élnek és a kenyér ugyanannyi mint itthon ezért többen kifizetik minthogy letöcccsék...mit kell ezen csodálkozni ?
  • Caine
    #77
    Na, mosy hogy egyetértettél velem, engem is utálni fognak
    Nem mintha idáig nem tették volna. Nem mintha érdekelne ...
  • Caine
    #76
    Hopp, Neked van igazad.
    Kicsit későn í§tam már és benéztem :)
    Tehát a 265-ben már benne van a nettó munkabér és a munkáltató és a munkavállaló terhei és járulékai.
    Viszon a 235/120 példa áll, és ez a lényeg. Ezért nem jelentenek be és ezért nem is bánják sokan, hogy nem jelentik be.
  • dez
    #75
    A munkavállaló 120-at kap kézhez, abból már nem fizet ugyebár semmit. Vagy a 76-ot helyette is befizeti a munkaadó (a saját befizetései mellett)? Viszont korábban azt írtad, 265-be van neki az a 120 nettó.. Így a 76-ot nem fizeti be senki!
  • Caine
    #74
    Abban nincs, csak a nettó bér és a munkaadó járulékai. A 76 a munkavállaló járuléka.
  • dez
    #73
    Uhh, általánosítás hegyek...

    Meg egy kicsit következetlen, hogy azt a 4-6 ezer Ft-ot soknak állítod be, ugyanakkor azt várnád, hogy minden egyes hang és DVD lemezért fizessen ennyit, vagy még többet mindenki. Azaz, 1-2 ebből és abból per hó, aztán nyista, ennyi kultúra épp elég. Programokért meg a többszörösét-sokszorosát. Otthoni (nem üzleti) használatra... Számítógép a tehetősebbek kiváltsága, szegényebbeknek meg ott a tévé. Ugyi?
  • Oldern the 1st
    #72
    Látom, sokan elküldtek engem oda, ahová sokak szerint tartozom. Remek, nem is vártam mást tőletek.

    Caine: Nagyon jó gondolataid vannak, és tökéletesen egyetértek. Sokan warezolnak, majdnem mindenki, de még nem is ez a baj, hanem hogy úgy állnak hozzá, hogy nekik ezt csinálni kell mert mocsok kiadó, kevés bér, bla bla bla.

    Érdekes, a legtöbb ilyen mégis képes hetente bulizni úgy hogy ott elver mondjuk 4-6 ezer forintot. Király. Az alkoholra, arra mindig lesz pénz. Meg a dohányra. De nem is megyek ebbe túlzottan bele, még csak annyit hogy egy ismerősöm frappánsan fogalmazott úgy, hogy a probléma ott van, hogy a játék/Film/zene áraknak mindig az üres cd/dvd nyersanyag árával kell versengenie, vagyis amíg az üres cd olcsóbb, addig inkább letölteni fognak, nem pedig megvenni (kerüljön bár 1000 forintba is...) Sajnos túl sokan gondolkoznak tényleg így.
  • dez
    #71
    Szvsz így nem egészen jók a számok. A 265-ben már benne van a 76, nem?
  • Caine
    #70
    Ha minimálon jelent be (nettó: 49305) akkor van veled egy 30-as járuléka, össz kb 80. Ha azelőbbi példánál maradunk és van 265 kerete Rád, akkor ez azt jelenti, hogy a harminc kivételével megkaphatod a pénzt: 235.
    Ha bejelent teljes pénzre, akkor az előbbi példánál maradva a járulékokat levonva nettó 120-at kaphatsz. Na, ezért nem jelentenek be mindenhol teljes bérre. Nem igazán kedvező a helyzet, ha alkalmazottakat akarsz felvenni, pedig az kell. És akkor sem igazán kedvező a helyzet ha el akarsz helyezkedni, pedig az is kell. De csak tömjük a feneketlen államkasszát, hogy kedvenc politikusaink elbaltázhassák a dellát.
    Na, ezen úgyis mindíg felb@szom az agyam, megyek is aludni
  • Caine
    #69
    Namégegyszer, talán így érthetőbb lesz:

    Munkavállaló:
    Bruttó bér: 196
    Nettó bér : 120
    Tehát adó+egyébb: 76

    Munkaadó:
    Nettó kifizetett bér: 120
    járulékok+egyéb: 145
    Össz kifizetés 265

    Tehát a munkaadó kifizet 265-öt, a munkaválalló becsenget 76-ot (össz: 341) és ebből a "hasznos" csak a nettó munkabér, 120. Ez persze csak egy példa, de egy-két ezresre pontos. Persze bejátszhatnak még adójóváírások meg ilyesmi, de most hagyjuk, az arányokat mindenki érzékeli.
  • Caine
    #68
    Azért nem adnak, mert nekik sem éri meg. Ahhoz, hogy kifizessen Neked 120-at, neki az 265-be kerül. Eszméletlen megasak a terhek.
    A legtöbb vállalkozás úgy működik, hogy van egy konkrét (anyagi)keret egy munkára/posztra. Ha többre jenet be, többet csenget az államkasszába, kevesebb marad neked. Ez persze nem azt jelenti, hogy a két szép szemedért teszi, de ha nem tudja kigazdálkodni a béredet, akkor két dolgot tehet:
    Vagy minimálon jelent be és a többit zsebbe kapod, vagy elbocsájt (esetleg fel se vesz).
    A legtöbb vállkozás ilyen gondokkal küzd, de persze vannak olyanok is, mint írtad akik nyerészkednek. Azért nem kell általánosítani.
  • izb
    #67
    Csak te ott én meg itt.
    És eddig mondtad,hogy változik a dolog.
    csak nem látszik belőle semmi.
    Kó kis változás.
    Magyaros....
  • izb
    #66
    Ha ennyi a vége 341 ezer akkor kérdem én,hogy az a pöcs vállalkozó miért nem ad a minimálbéren kivül zsebbe normális pénzt??
    Ugyanis szart sem adnak,csak nyerészkednek a kis mocskok,mások kárára és szegénységére.
  • Mike at home
    #65
    peldaul ha az arabok Franciaorszagban olyan kurvajol dolgoznanak, akkor nem esne szet az a kocsi, amit osszeraknak
  • Mike at home
    #64
    a szamok nem igazan passzolnak szvsz
    tehat meg1x, hogy is van?
  • Caine
    #63
    Nem csoda, hogy a cégek nem rohannak bejelenteni mindenkit. Pályakezdők és idősek után elvileg jár támogatás, de gyakorlatilag csak egy évig (a pályakezdőknél) és nevetségesen kevés. Ráadásul elég obskurus feltételeket kell teljesíteni mindkét esetben, és ha az egyik nem teljesül ugyebár, akkor nem jár lecsó. Pedig eredetileg milyen jó ötlet is lenne, hogy támogassuk a pályakezdőket, meg az idősödő munkaerőt. Gyakorlatilag sz@rt sem ér. Állítólag fogyatékosokat kell alkalmazni, abban van a buli. Ismerek valakit, aki szinte csak fogyatékosokat alkalmaz(ott) a nyomdájában ...
  • Caine
    #62
    Igen, azt a bulit jól mexívtunk. Meg azóta sok mindent.
  • Caine
    #61
    Na tessék, ha vásárolni akarok a 120 ezremből (25%-os ÁFÁval számolva) az nettó 96 ezer. Ez a 341 ezernek a 28.15%-a. A zseton többi része elszivárog ide-oda ...
  • Caine
    #60
    Igen, erről tudnék mesélni. Hogy konkrét adatokat emélítsünk:
    Ha te valakinek ki akarsz fizetni havi nettó 120-at (igazán nem egy elszállt szám) akkor az Neked, mint munkáltatónak ez 265 ezredbe kerül, és akkor még a munkavállaló is adózott, mert a bruttója 196 ezer. Tehát a munkavállaló és munkaadó együttesen 221 ezret fizetnek be, nettó 120 után. Azt is mondhatnám, hogy nettó 120 ára 341 ezer. Ezt fizet ki közösen a munkavállaló és a maunkaadó. Ezt kell mérlegelned, ha valakit be akarsz jelenteni 120-ra vagy annyit szeretnél kapni. Ja és még akkor ott van az ÁFA, ha vásárolni is akarsz a pémzedért. Megéri???
  • aaaaa
    #59
    Rend akkor lenne, ha az állam nem alkalmazna néhány területen irreális teheket a munkabérre. Amíg ilyen irreális költségek rakódnak a kifizetendő fizetésre , még a minimálbérre is, a normálisabb fizetésekről nem is beszélve, addig a munkadók ötször meggondolják , hogy egyáltalán felvegyenek-e valakit, vagy megpróbálják 16 órában kizsákmányolni a már meglévő dolgozókat...
    A Marshsall segélyről meg annyit, hogy ha te is úgy indulsz az életnek, hogy örökölsz egy kétszáz milliós villát a Rózsadombon , és nem iszod el, behozhatatlan előnyöd lesz azzal szemen, aki a nulláról kezdi, (akár most,akár 20év múlva).
    És akkor még nem szóltam a pitiáner, pénzahajhász, adóztassuk meg a borravalót, meg fizettessünk 2 millió reg adót a 100 ezret érő autóra. Ha egy vállalkozó mindent korrektül betartana előbb-utóbb garantáltan csődbe megy...

  • mrzed001
    #58
    Meg el sem engdtek soha semmit, szóval mi aztán jól megszívtuk :(
  • Caine
    #57
    Olvastam. Meddig fogunk sírni, hogy mi nem katunk a rohadt Marshall-segélyből. Persze helyezkedni soha nem tudtunk ...
  • Caine
    #56
    Igazából ezzel a hozzászólásoddal is egyetértek, csak más következtetéseket vonunk le belőle. Nem is értem minek ennyit kiabálni?
  • Caine
    #55
    "Igy addig míg nem lesz normális alap fizetés addig itt nem lesz rend." Amíg viszon nem lesz rend, addíg nem lesz rendes fizetés. Ördögi kör. Ki engedjen előbb. Talán senki sem fog, de egy biztos: az szívja meg akik a munkaerőpiaci/gazdasági tápláléklánc alján vannak/voltak ...
  • Caine
    #54
    "A Magyar munkaerőpiac minden csak nem szinvonalas." egyetértünk - meg úgy általában az egész hozzászólásoddal, ugorhatunk is.
    A stílusodon még csiszolhatnál
  • smv
    #53
    Gusztustalan. DE:

    Nem értem, hogy miért emészt fel annyi pénzt ezeknek a kutatása. Miért nem alkalmaznak országonként vagy 2-3 embert akik folyamatosan nézik a warez szájtokat, és töröltetik őket, meg a megosztó rendszereken is figyelnek.

    Persze nem velük vagyok, csak ez nekem magas.
  • aaaaa
    #52
    Szerinted az utcaseprőnek miért kell 3 nyelven beszélni ? De megnyutatlak odakinn az utcaseprő is bőven havi 1000 euró felett keres, és nem is töri össze magát a munkában. Itt szó sincs generációs különbségekről. A kezdő mukaerővel ugyanúgy kitolnak, és azt sem fizetik meg. A köműves a tégla rakáshoz értsen, a festő a festéshez. Ne mondd már, hogy az ilyen egyszerű szakmákban dolgozónak is többet érne a munkája ha három nyelven beszélnének és egyetemet végetek volna ???
    És a több millió török , meg jugoszláv vendékmunkás odakinn, minden csak nem szorgalmasabb , mint a magyar...
  • Major
    #51
    Semmi extra nincs ebben a hírben. Bezárták, na és? Születnek mindig újjak, és az emberek átmennek egy másik torrent oldalra...
  • sirkope
    #50
    Letöltés kontra vásárlásról pár gondolat:

    Az utóbbi kb. másfél évtized PC-s játékai, programjai 80%-ban BEFEJEZETLENÜK jelennek meg kiadói nyomásra, rosszabb esetben 10-20 patch is megjelenik mire a játék úgy-ahogy hibamentesen fut. Szerencsétlen átlagember nagy nehezen kiköhög 10e Ft-ot, majd otthon kiderül, hogy nem fut a program, elszáll. Az oprendszerek sem sokkal jobbak, (service pack xxx) ráadásul belekényszerítik az embert egy sripálba, hogy kijön az új verzió, s a fél éve sok pénzért vásárolt géped pillanatok alatt gyenge lessz, s mire kiköhögöd a következő fejlesztést, már jön is az új op.rendszer. S persze nem maradhatsz le, mert a gyártók egy idő után leállnak a frissítésekkel a régi opokhoz. Ráadásul az alkalmazásoknak egyre kissebb hányadát használod, tehát ált 80%-a a programoknak számodra felesleges. Nem csoda, hogy sokan visszasírják a jó öreg 8/16 bites gépeket. Ott egy program jobban meg volt írva/optimalizálva (persze ott fix hardver volt, ezt is aáírom)
    A fejlesztők is lehazudják a csillagokat is az égről, s mire kijön a program, kiderül, hogy jó ha a harmadát tudja annak amit ígért.

    Ezért (is) fordulnak sokan a warez felé, letöltik v. kiíratják valakivel (mért fizessek valamiért, ami még ráadásul sz*r is). A javításokat se tudja mindenki letölteni.

    Létezik azonban megoldás legalábbis játék fronton. Vannak offline ujságok játékmelléklettel, 1/2-1 év lemaradással, ill. lehet budget játékokat is venni (nem muszály az elsőnek végigjátszani), mire lemegy az áruk (1-2 év) kiderül, hogy megérik-e a pénzt.
  • mrzed001
    #49
    Igen, N.O. (nyugat) nyert a lottón (2. VH után). Olvasgasd a töri könyvet :))
  • izb
    #48
    Magyarországon a jelenlegi gazdasági,és fizetési szintek mellett nem lehet tisztességesen megélni.
    Igy addig míg nem lesz normális alap fizetés addig itt nem lesz rend.
    A mai Magyar valóság az,hogy lopni csalni ügyeskedni kell,és akkor marha jól megélsz.
    És mindenki ezt csinálja minden szinten.
    Az állami alkalmazott elhordja a fél irodáját,hogy azt se a kis fizetéséből keljen megvenni.
    A vállalkozók meg ott cseszik át az apehet ahol csak tudják és az alkalmazottaik szemét minimálbérrel szúrják ki.
    Ez a nagy munkaerőpiac,ember??
    Ez a normális??
    Erre vagy büszke??
    Az elmúlt időszakban semmi nem változott,hogy
    az ember a szakmájában valós igények mellet kapjon munkát,mert egy szaros villanszerelőnek nem kell 3 nyelv meg faszom nem tudja milyen az menyiségü iparágban eltöltött idő.
    Mintha ez mutatná meg valósan azt,hogy valaki mennyire rátermett és megfelelő személy.

    Ez a Magyar valóság..........
    Olyan hülye igények,aminek csak nagyon kevesen tudnak megfelelni.
  • izb
    #47
    Úgy gondolod hogy halálra vannak itélve??
    He he
    Na ez jó vaker
    Az a No commant az az no comment.
    Jártál mostanában Németországban??
    Én elég sűrűn járok és láttam azt amiről beszélek.
    A Magyar munkaerőpiac minden csak nem szinvonalas.
    3 nyelv tudásával felvesznek valahova úgy embert rendszergazdának,hogy azt sem tudja mit hogyan kell csinálni,még érzéke sincs hozzá,de a nyelv az kurvára fontos.Mindenki minimálbérre van bejelentve,ez lenne a nagy munkaerőpiac.
    Hát ha te ilyen területen dolgozol,akkor részvétem.
    Az első ahol még ki sem kell lépni a lakásból,az a vodafone,westel,pannon ügyfélszolgálata.
    Senki soha nem tud semmit.Iszonyatosan szép és jó hangjuk van,csak a témában gázok.
    Ez lenne az a nagy munkaerőpiaci igény amiről te is beszélsz??
    Őszinten egy ügyfélszolgálatnál nem az ügyfelek 100% kiszolgálása a fő??
    És ezek azok a cégek amelyek a világvezetők és mindenben szipi szupik,csak az ügyfelekkel cafattúl bánnak.
    Ja és marha jó fizetésért nem tudnak semmit.
    Ez a gáz,hogy a semmiért jó sokat, na látod ez ebben nem vagyunk lemaradva.

    Ja még Németországról valamit,anno annak idején a háború után a szorgalmas Magyar munkások építették fel N.O-ot.Nézz utána ha nem hiszed el.
    Tehát nem a szorgalommal van baj M.O on.
  • Caine
    #46
    Nem magyarázom neki, mert úgyse értené, de ettől mág nem lesz máshogy. De nem azért nem érti mert hülye lenne, hanem mert 60 évet lehúzott egy másik rendszerben. Ezt hívják generációs külömbségnek.
  • Caine
    #45
    Sajnálom, hogy így gondolod, még inkább, hogy ez téged is érint, de attól még nem lesz máshogy. Mit gondolsz a német gazdság miért tart ott, ahol tart? Mert N.O. nyert a lottón? Nem hiszem. Igen, ahol ész kell, ott lehet magyarokat alkalmaznak, de ahol szorgalom és megbízhetóság ott biztos nem (kihangsúlyoznám, hogy az átlagról beszélek).
    Azt hiszem kicsit több fogalmam van a (magyar) munakerőpiac működéséről, mint neked. Szerensére egyre több a cég, ahol azt nézik, mit tudsz, milyen tapasztalatod van, nem azt kinek vagy kije. Az ilyen cégek szvsz. amúgy is halálra (vagy onkább lassú haldoklásra) vannak ítélve. Még most keress másik céget.
    "Ez ami Németben máshogy működik de csak ez." - Tökéletesen látod a helyzetet, és ez a kis apróság annyira van hatással az egész gazdaságra. Nézd meg Őket és Minket. No commant ...
  • izb
    #44
    ahol dolgozom a vezetőségben mindenki mindenkinek az ismerőse,és attól függetlenül csinál valamit,hogy értene hozzá.
    Ez a Magyar valóság,ehez nem kell ész,csak ismeretségi kör.
  • izb
    #43
    Hogy a német munkaerő képzettebb lenne mint a magyar??he he beszarok
    Ne röhögtess már ember.
    Ilyen hülyeséget ne írj már.
    Minden nagyobb autógyárban N.O-ban külföldi idegenlégiósok dolgoznak.Ez igaz a fejlesztőkörnyezetekre,és ahol ész kell.
    Minden profi zenekarban(SZINFÓNIKUS) is profi külföldiek dolgoznak.
    Mi a fenéről beszélsz te itt??
    Azt hiszed ha 3 nyelven beszélsz,akkor nagyobb esélyed van,hogy bekerülj bárhová??
    Látszik hogy fingod sincs a magyar munkaerőpiac működéséről
    Itt egy szabály van,az az,hogy legyél valakinek a valakije és az bejuttat bárhová.
    Ez ami Németben máshogy működik de csak ez.
    Egy Német munkás nem azért kap nagyobb fizetést mert időben bejár,hanem azért mert az országuk elért egy olyan gazdasági szintet,ahol már ki lehet osztani magas fizetéseket.

  • Keem1
    #42
    Itt már átfolytunk minden másba, de szerintem ez az alaptéma természetes velejárója.
    Ahogy látom, mindenki tud hozzászólni érdemlegeset, csak legfeljebb a vélemény vagy a megközelítés más.
    Már az is valami.