Spencer

Internet, Wi-Fi, VoIP a repülőgépeken

A Boeing repülőgépgyártó cég mobil információ technológiai szolgáltatója, a Connexion by Boeing bejelentette, hogy a jövő évben Wi-Fi megoldásokkal kívánja felvértezni a különböző Boeing repülőgépeket.

A vállalat munkatársai a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a Connexion by Boeing az alabamai székhelyű Miltope által kifejlesztett, Colubris Networks CN1054 alapokon nyugvó WASP (Wireless Access Service Point) eszközök révén kívánja meghonosítani a repülőgépeken a Wi-Fi technológiákat. A high-tech Boeing gépek egyébként műholdas internet kapcsolattal fognak rendelkezni, ami 20 Mbit/s-os letöltési, illetve 1 Mbit/s-os feltöltési sávszélességet biztosít majd.

Stan Deal, a Seattle-ben székelő Connexion by Boeing globális hálózati eladási részlegének az alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár a repülőgépekre elsősorban vezeték nélküli adatátviteli célokból telepítenek Wi-Fi hozzáférési pontokat, tervbe van véve, hogy ezen technológiára építkezve a jövőben VoIP (Voice over Internet Protocoll) szolgáltatásokat is be fognak indítani, ugyanis a Boeing bővíteni kívánja fedélzeti hangszolgáltatásait. Deal szerint amennyiben minden jól megy, akkor már 2005-ben beindulhatnak az első repülőgépes vezeték nélküli VoIP szolgáltatások.

Mint ismeretes, a repülőgépeken tiltják a mobiltelefon használatot, ugyanis a mobil készülékek által kisugárzott jelek zavarhatják a navigációs és egyéb elektronikus rendszerek működését. A Connexion by Boeing most olyan különböző technológiákkal kísérletezik, melyek idővel lehetővé tennék a repülőgépeken történő mobiltelefonálást. Egyik megoldás lehet a vezeték nélküli LAN hálózatokban használható Wi-Fi VoIP készülékek alkalmazása, ilyen telefonokat jelenleg többek közt már a Cisco Systems kínálatában is fellelhetünk. Másik megoldás lehet azon, jelenleg fejlesztés alatt álló duál üzemmódú telefonok használata, melyek Wi-Fi és hagyományos mobiltelefonként is képesek üzemelni.

A Connexion by Boeing vezeték nélküli internetes szolgáltatásait a repülőgépes utazások hosszától függően egyébként 15-30 dollár ellenében lehet majd igénybe venni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!