Berta Sándor

Internetes orvosi segítség légiutasoknak

A legmodernebb technikák segítségével hamarosan akár életeket is lehet majd menteni a repülőgépek fedélzetén. A Lufthansa légitársaság és a berlini Charité cég közösen jelenleg is egy világszerte egyedülálló program megvalósításán dolgozik.

A projekt lényege, hogy a jövő héttől - egyelőre csak tesztelési céllal - egy egészségügyi vészhelyzeti készülék kerül a Lufthansa repülőgépeinek fedélzetére. Mint azt Manfred Dietel, a Charité telemedicinai képviselője elmondta a berendezéseket egyaránt fel lehet majd használni vizsgálatok, valamint kisebb kezelések elvégzésére is. A repülőgép-fedélzeti egészségügyi számítógép egy orvosi vészhelyzet esetén életfontosságú adatokat és információkat gyűjthet majd be az érintett légiutasról vagy a személyzet krízishelyzetben lévő tagjáról. Az eszköz így például - többek között - képes arra, hogy automatikusan lefolytassa a beteg EKG vagy vérminta vizsgálatát.

Az így nyert adatokat és információkat az internet felhasználásával továbbítják egy, a Földön tartózkodó orvosnak, aki egy webkamera segítségével a beteget ráadásul még szemmel is tudja tartani. A doktor tehát így pillanatokon belül olyan helyzetbe tud kerülni, hogy távdiagnózis útján képes kezelési instrukciókat adni a személyzet tagjainak. Sőt, amennyiben súlyos a helyzet, akkor az orvos javasolhatja a repülőgép kapitányának az út megszakítását és egy útba eső repülőtéren való azonnali leszállást is, hogy a beteg még időben kórházba kerülhessen.

Manfred Dietel a május 14-15 között Berlinben megrendezett Telemed 2004 kongresszuson elmondta, hogy a Lufthansa és a Charité tervei szerint - ha minden jól alakul és a tesztelés sikeresen zárul- , akkor fél éven belül már munkába is állhat az első repülőgép-fedélzeti egészségügyi készülék. Ha a rendszer beválik, a beteg számára értékes időt, ezáltal pedig akár életeket is menthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!