Gyurkity Péter

Az IBM már jövőre bemutatná az új chipekbe szánt virtualizációs technológiát

A vállalat megerősítette, hogy az IBM és az Apple számítógépekben már a következő évben megjelenhet az új technológia, csaknem egy teljes évvel megelőzve az Intel és az AMD új processzorainak bemutatását.

A bejelentés Karl Freundtól, az IBM eServer pSeries csoport alelnökétől származik, aki a CNET internetes híroldalnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az IBM pengeszervereinek, valamint az Apple számítógépeinek erőforrásaként szolgáló PowerPC 970 processzor új változata már a következő évben megjelenik, és a chip az új virtualizációs technológiának köszönhetően képes lesz több operációs rendszer egyidejű futtatására. Freund elmondása szerint az IBM ezen a téren jelentős előnnyel rendelkezik a konkurens gyártókkal szemben, hiszen a Nagy Kék az elsők között mutatta be új ikermagos processzorát, és a fejlesztés során nyert tapasztalatok jelentős mértékben felgyorsították a virtualizációs technológia munkálatait.

A virtualizációs technológia ötletét eredetileg az Intel dobta be a köztudatba, amikor a processzorgyártó megszellőztette a készülőben lévő Vanderpool technológia egyes részleteit. Az Intel szóvivőjének elmondása szerint a Vanderpool segítségével a rendszert több virtuális részre osztják, amelyek mindegyike egymástól elkülönülve, de ugyanazon erőforrásokra támaszkodva működik. A technológia várhatóan a Longhorn operációs rendszer megjelenését követően mutatkozik majd be, egyelőre az asztali számítógépek terén, de az Intel - Silvervale néven - várhatóan a szerverek számára is elérhetővé teszi az új megoldást.

Az optimista nyilatkozatok ellenére azonban úgy tűnik, hogy az IBM ismét megelőzi a processzorgyártót, és a Nagy Kék jelentős előnyre tehet szert a szerverprocesszorok piacán. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, hogy az IBM megoldása milyen elven működik majd, és pontosan mire lesz képes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #5
    hat tekintve, h az apple neve is ott van a dologban szerintem az fog kisulni belole, hogy az osX kap tamogatast egyszerubb otthoni halozat(router, name server, proxy, tuzfal, amit akarsz), illetve szerver funkciok egyszeru hasznalatahoz(pl. ftp, http, php/jsp) es mindezt a masik particion, egy osXbe agyazott, masik (nem feltetlenul apple, akar bsd, akar linux) oprendszeren. vagy lehet, hogy a buveszkedest a felhasznalora bizzak, ok csak integralnak az osx-be egy vezerlot. bar ez utobbi sokkal inkabb jellemezne a debian projectet, mint az applet :)
  • BlackRose #4
    OK ami az IBM-et illeti, de ennek semmi köze jelenleg a Wintel vagy akár Linux on Intel-AMD világhoz, a virtualizáció szoftvert is követel, vagyis a hardveres virtualizációra már magának az OS-nek is fel kell figyeljen, különben az Apple-n is lehetséges alkalmazni mert nagyon sokan használják a VirtualPC for Mac-ot (Windows emulációhoz), de a virtualizáció a szerverpiacon a legfontossabb, a desktopon majdnem hasznavehetetlen, persze még a fejlesztői munkaállomásokon is komolyan alkalmazható, mindenesetre az Intel és az AMD a saját útján haladhatnak, míg az IBM eddig is előre járt a technológiában de mindég túl hülyék voltak, hogy ezt az előnyt a piacon is kihasználják.
  • The Termentor #3
    hehe megint az apple lesz zorkobb.
    megegy indok mellette...
  • FTeR #2
    az applebe minek ilyen tech?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    IBMnek szüksége is lesz ilyen technológiákra .. főleg ha ilyen ütemben halad tovább a BlueGene projectje...