Rónai György

Piacra kerültek az első XD bites Intel processzorok

A most napvilágot látott Celeron D 325J, 330J, 335J és 340J chipekben már engedélyezve van az XD bit nevű biztonsági megoldás, amely bizonyos memória-területeket tud zárolni a kártékony programok elől.

Az Intel bejelentette hogy már szállítja bizonyos processzorainak a "J" jelölésű verzióit. Az eXecute Disable bit (XD bit) egy olyan biztonsági technológia, amely képes memóriaterületeket zárolni az adattárolás és végrehajtás elől. Az új technológiát eddig NX bit (No eXecute bit) néven ismerhettük meg, méghozzá a régóta piacon lévő AMD Opteron és Athlon 64 processzorokból. Az Intel első ilyen processzora még 2001-ben az Itanium volt, azóta azonban semmilyen más termékükbe nem vezették be ezt.

Az XD bit segítségével a processzor osztályozhatja a memória egyes területeit, hogy a programok honnan hajthatnak végre kódokat és honnan nem. Amikor egy kártékony program - például egy féregvírus - megpróbál a puffer területre írni, a processzor letiltja a terület végrehajtási engedélyét, így a vírus működésképtelen lesz. Az új technológiát már a Windows XP is támogatja, méghozzá a Service Pack 2 által.

Az Intel várhatóan minden piaci szegmensbe bevezeti "J" processzorokat, így a szerverekbe, és munkaállomásokba már a harmadik negyedév óta kapható ilyen processzor, az asztali PC-kbe pedig most kezdődik meg a szállításuk, és az év végéig várhatóan az összes típusból megjelenik XD bites változat. A mobil processzorokat szintén az végén kezdik meg szállítani, de széles körben csak 2005 első negyedévére terjedhetnek el.

Az első Intel Celeron D 325-340J processzorok már a boltok polcain vannak, és a vásárlók nagyjából azonos, vagy csak minimálisan magasabb áron juthatnak ezekhez, mint a "J" nélküli elődökhöz. Az Intel szerint a Celeron D (és valószínűleg a Pentium 4) processzorok közül kizárólag az LGA775 tokozásúak kapják meg az új technológiát, ráadásul az alaplapok BIOS-ának és természetesen az operációs rendszernek is támogatnia kell azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #7
    Ez nem vírusokat azonosít (HW-esen), hanem valami olyasmi, hogy arra figyel, adat területen ne hajtódhasson végre kód. Így - elvileg - minden buffer-trükkös akciót meggátol. Így persze nem gátol meg minden vírust és hasonlót, de jó részüket.
  • NEXUS6 #6
    Az ötlet kurva jó!!!!!!

    Csak amíg ugye egy új virnyák tudja magáról, hogy ő virnyák, addig a rendszert ugye erről még senki nem tájékoztatja.

    Szal télleg Szupi! Csak, hát ugye az ezer éves virnyákokat a rezidens irtók azért kiszűrik, az újjabb fertőzésekkel meg ez a teknológi sem fog tudni mit kezdeni!
  • valaé valaé ná #5
    Hát ez pont nem ezt jelenti. Ezt már rég be kellett volna építeni, minden prociba.
  • arty #4
    nocsak.. nem fogy a celeron? :D

    pedig 10 teszkós gépből tizben celeron sziv dobog :D szakadékok ...
  • [HUN]PAStheLoD #3
    azért ez nem ugyan az ...
  • patrik #2
    zsír
  • deejayy #1
    ime a TCPA (tcpa.vajko.hu) első lépései az érvényesülés felé. sulyos törvények, kíméletlen megoldások a szoftverkalózkodás felé, nincs több illegális mp3, nincs több illegális dvd. mindenki tejelni fog.