Spencer

Az Intel új high-tech üzemet épít Írországban

Az Intel vezetői egy részvényesi közgyűlésen bejelentették, hogy a vállalat a közeljövőben mintegy 2 milliárd dollárt kíván fordítani egy új írországi high-tech gyártóüzem felépítésére.

Ez az összeg magába foglalja a leixlipi üzem felépítésének költségeit, illetve az üzem chipgyártó infrastruktúrával történő ellátásának költségeit. A beruházás által egy 558 m2-es tisztaszobával, illetve a 65 nm-es technológiához szükséges gyártási felszereléssel bővül a Fab24-2 és a jelenleg is létező Fab 24. A 60 ezer négyzetláb alapterületű gyárban a tervek szerint valamikor 2006 folyamán kezdődik meg a sorozatgyártás. Az Intel munkatársai korábban arról számoltak be, hogy a cég 2004-ben megközelítőleg 3,6-4 milliárd dolláros tőkeberuházást fog végrehajtani, és ezen összeg egy részét a vállalat már az új ír üzem felépítésére fogja fordítani.


"A Fab 24-ben, a legújabb 300 mm-es gyártórészlegünkben nemsokára megkezdjük a gyártást" - mondta Bob Baker, a Technológia Termelési Csoport vezető alelnöke. "Ez a kiegészítő beruházás lehetővé teszi számunkra, hogy 2006-ban is a legmodernebb gyártási módok által elégítsük ki a felhasználók igényeit. Az írországi munkaerőink teljesítménye, illetve a kormánnyal való jó kapcsolatunk mind fontos szerepet játszottak a beruházási döntés meghozatalában."

A bejelentés kapcsán szó esett többek közt arról is, hogy az Intel az ír kormányzattól jelentős összegeket kap majd az új üzem felépítésére. Az Ír Fejlesztési Hatósággal (Irish Development Authority - IDA) kötött megállapodás értelmében, az Intel különböző támogatásokban, és egyéb ösztönző programokban részesül, amennyiben továbbra is befektetéseket eszközöl Írországban. Egy-egy új gyár felépítése még az Intelhez hasonló mamutcégek gyomrát is megfekszi, hiszen mostanság annak lehetünk tanúi, hogy az ilyen üzemek felépítésére fordított összegek átlagosan négyévente megduplázódnak. Szakértők szerint a chipgyártó vállalatok sokszor úgy választanak helyszínt új létesítményeiknek, hogy megvizsgálják, mely ország kormánya hajlandó a legkomolyabb segítséget nyújtani a számukra.

1989 óta az Intel hozzávetőlegesen 6 milliárd dollárt invesztált írországi tevékenységeibe. 4700 Intel alkalmazott és vállalkozó dolgozik az írországi "telepeken" - elsősorban Leixlip-ben. Ezen a területen találhatóak az Írországi Gyártó Tevékenységek (Irish Fab Operations - Fab 10 és Fab 14) épületei, illetve az újonnan épített Fab 24 is. A vállalat Shannon-ban egy kommunikációs termékekre koncentráló áramkörgyártó központot is működtet.

A Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű cég legújabb üzemében a tervek szerint már 0,065 mikronos gyártási technológiákat fognak alkalmazni. Mint ismeretes, az Intel nemrégiben dobta piacra első 0,09 mikronos csíkszélességű termékeit, konkrétan a Prescott magos legújabb Pentium 4-es processzorokat, melyek egyelőre mind teljesítmény, mind pedig hőtermelés, illetve fogyasztás tekintetében elmaradnak a várakozásoktól. Az Intel idén év végén módosított Prescott chipekkel kíván előrukkolni, jövőre pedig számos vadonatúj kétmagos mikrochippel fog megjelenni a piacon.

Az Intel technológiai szakemberei szerint valamikor 2007-2008 körül jelennek majd meg a piacon az első 0,045 mikronos csíkszélességű processzorok, melyek minden korábbinál nagyobb teljesítményre lesznek képesek, teljesen minimális fogyasztás mellett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • GABOR16 #9
    Tévedés az AMD Fab36-a 65 nm-es lesz.
  • MaDFoX #7
    A szivarvany vege ugyis mindig vmelyik fab-ban van, a kis zoldruhas (vagy kek, esetleg ezust szkafanderes?) manocska meg csak assa a sok lovet a jofele ir anyafoldbe... :P
    A kijelentes az AMD-rol meg kicsit nevetseges volt... Ezt meg epiteni sem kezdtek gondolod hogy a regi cuccokat fogjak atvinni a raktarbol, az uj epuletbe? ;D
  • Zoldalma #5
    Tudtommal a FAB-36 megepites utan 90 nm-es technologiaval lesz felszerelve, a FAB-24 meg 65 nm-essel....szal ez a modernebb nem feltetlen all
  • Yeti #3
    Hát nem látod, hogy a fab 36 pont másfélszer fejlettebb mint a fab 24, mert 36=1.5*24!

    (még mielőtt valaki hülyének néz: ez nem volt komoly)