MTI

Megosztott maradt Európa szoftver­szabadalmi ügyben

Még mindig nagyon megosztottak az Európai Parlament képviselői az úgynevezett szoftverszabadalmi irányelvről - derült ki a témáról folytatott keddi strasbourgi plenáris vita után.


Herczog Edit
"A szerdai szavazás előtt még nem tudni, hogy a parlament javasolni fogja-e az irányelvben foglaltak visszavonását, módosítását vagy elfogadja azokat" - kommentálta nyilatkozatában a vitában elhangzottakat Herczog Edit (MSZP) magyar képviselő. A jogszabály - amelyben megtévesztő nevével ellentétben nem az önálló szoftverek szabadalmaztathatóságáról van szó, hanem a számítógép felhasználásával is megvalósított találmányokéról - elfogadása már teret nyerni látszott az Európai Unió képviselőtestületében a jogi bizottságban júniusban lebonyolított sikeres szavazás után, de a nézőpontok továbbra is élesen eltérnek arról, hogy milyen mértékig kell szabadalmi védelmet biztosítani a szóban forgó találmányoknak. Erről elvben a szerdai szavazás során elfogadott vagy elutasított módosításokkal dönt a parlament.

Az EU-tagországok már márciusban jóváhagyták a tervezetet, és a szerdai parlamenti jóváhagyás nyomán az szerencsés esetben életbe is léphetne. Azonban ennél valószínűbb, hogy a voksolást még újabb egyeztetésnek kell követnie az uniós intézmények (leginkább az EP és a tagállamok) között.

A múltkori bizottsági szavazással párhuzamosan a harmincéves joghézag miatt egyre türelmetlenebb uniós ipari kis- és nagyvállalatok, kereskedelmi szövetségek és feltalálók az irányelv mielőbbi jóváhagyását és hatályba léptetését sürgették a szóban forgó találmányok látványos brüsszeli bemutatójával. Szerintük a jogszabály biztosítani fogja Európában a jelenlegi szabadalmi jogok átláthatóságát és egységesítését a számítógépen megvalósított találmányok vonatkozásában. Úgy vélik, ezáltal segítené az uniós szabály az unió vezető globális fejlesztő szerepét, munkahelyek teremtését, valamint serkentené a technológiaátadást és a tudás megosztását is. Vedres András professzor, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára akkor elmondta: a jelenlegi jogbizonytalanság ellenére uniószerte már 30 ezer ilyen jellegű szabadalmat adtak ki, ez is mutatja a mielőbbi bevezetés szükségességét.

A mostani vitában felszólalva Herczog Edit azt hangsúlyozta: a szoftverszabadalmak nem jelentenek forradalmi újdonságot, csupán annak elismerését, hogy a modern világ a digitális információra és high-tech megoldásokra épül, és ezek a mindennapok szerves részét képezik. Úgy vélte, irányelv nélkül Európa versenyhátrányba kerül mindazokkal a térségekkel szemben, amelyek nem félnek a modern kor követelményeinek megfelelően módosítani saját rendszereiket. Leszögezte, hogy versenyképességének növelése érdekében az EU-nak meg kell tudnia védeni az ott létrehozott tudást, ennek elsődleges piaci eszköze pedig a szabadalom.

A jelentés készítője, Michel Rocard azt hangoztatta, hogy a jogszabállyal egyszerre kell biztosítani az ötletek szabad mozgását, a verseny tisztaságát, illetve a kisebb közösségek védelmét a nagy nemzetközi cégekkel szemben. Leszögezte, hogy magára a szoftverre immár senki nem kíván védettséget biztosítani, kivéve azt az esetet, amikor az elengedhetetlen, szerves része a találmánynak.

A vitában külön szerepet kaptak a kis - és középvállalatok, amelyek versenyképességének segítését mindkét tábor szem előtt kívánja tartani. Ám miközben a nagyobb szabadalmi kör mellett érvelők a szektor kutatási eredményeinek elismerését hangsúlyozták, a korlátozás hívei a cégek költségeinek csökkentését tartották fontosnak. A vita egy korábbi szakaszában Gyürk András és Szájer József (mindketten Fidesz-MPSZ) jelezték, ugyan fontos az európai szellemi tulajdon védelme, de arra is figyelni kell, hogy a kis- és középvállalkozások érdekeit figyelembe vevő javaslat szülessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gregorius #29
    Nem akarok mégegyszer "lesz"-t két "sz"-szel látni!
  • Caro #28
    Én is ott néztem :)
    Csak azt írták, hogy még nincs megerősítve :)
  • hufnagel #27
    Nem baj, Herczog Edit Képviselő Asszony bizonyára nagyon elégedett magával, hiszen ő mindent megtett, csak az a sok hülye nem akarja megérteni.
    Vajon hány magyar képviselő szavazott még a szabadalmak mellett?
  • testerlnx #26
    >Nem is kis többséggel.

    AZ EP 648 szavazattal, 14 ellenében, 18 tartózkodással elutasította a Bizottság javaslatát.
    (http://hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=9175&mode=nested&order=0&thold=-1)

    Ezt inkább elsöprőnek nevezném.
    Kiváncsi lennék, hogy a 14-ből hány magyar volt és Herczog Edit benne volt-e. Tök, jó, hogy mi mindig szarul döntünk...
  • balazsm78 #25
    Akár mi is lessz a döntés,a vége úgy is az lessz, hogy még szigorúbban fogják venni az illegális szoftver használatot. Szerintem a szigorításokkal csak azt érik el, hogy beszűkülnek azok a lehetőségek, amik a fejlesztésekhez szükségesek.

    Pl: ha valaki web oldalt akar fejleszteni, még ott is szabadalmakkal védenek le gombokat megjelenési formákat. Ezzel csak azt érik el, hogy lessz néhány nagy cég, aki rendelkezik majd minden joggal és vaskos ügyvédekkel, a kis alkotó műhelyek meg csődbe mennek.
    Így kell monopol helyzetbe kerülni.
  • Caro #24
    A legújabb hírek szerint elutasították a szoftverszabadalmi irányelvet!

    Nem is kis többséggel.
  • balazsm78 #23
    Ha jól látom a képen egyébként Gurmai Zita látható.
  • Dikkma #22
    MWHAHAHHAHAHAHA
  • hufnagel #21
    Ebben a javaslatban van vagy féltucat kiskapu, ami leehtővé teszi bárminek a levédését.
    A bírósággal meg semmit a világon nem kell elfogadtatni, bőven elég, ha a pereskedésben tönkremegy a beperelt.
  • JeD #20
    Equ: Te nem gondolsz esetleg arra az időre, amikor már nem multinál fogsz dolgozni? Vagy elmész ügyvédnek?

    "Te tudod rosszul. A jelenleg "illegálisan" elfogadott szabadalmak, a törvény elfogadása után sem lesznek "legálisak""
    Az lehet, de kétlem, hogy olyan hatalmas korlátozásokat vezet be a javaslat. Például, nem kell meglévő implementáció (akkor mit is védenek le?); nincs külön kikötés az interoperabilitás védelmére (mint az EP javaslatában), stb. Neked gondolom hiába is mondom, de nézzetek már át arra a cirkuszra, ami Amerikában zajlik...

    "Persze ezek olyan tények, amikről a valódi fejlesztőkön élősködőket védő szervezetek (lejjebb két link hozzájuk) mélyen hallgatnak, mivel nem érdekük, hogy ne tudjanak koppintani..."
    Mert pl. egy kisvállalkozás az nyilván élősködik, ugye? Vagy pl. azt miért kell ellehetetleníteni, aki ír egy alternatív programot pl. Word, Photoshop, stb. helyett? Ráadásul ha ingyen adja, ki veszít vele? Ha az eredeti valóban jobb, innovatívabb, akkor senki. Hidd el, az ingyen szoftvernek megvan az a hátránya, hogy általában nincs mögötte cég, nincs mögötte olyan struktúra, ami biztos alapot adna. Ez elég nagy hátrány, ami bőven a fizetős programok malmára hajtja a vizet (és ez még olyan nagy múltú, akár támogatott programok esetén is igaz, mint a Debian, vagy az OpenOffice, utána lehet olvasni).
    Ha viszont egy program két verziója között az a leginnovatívabb változás, hogy nem a "Súgó" menüpontra kell kattintani, hogy segítséget kapjak, hanem egy gémkapocsra, akkor az pusztuljon nyugodtan. A gyártó meg ne papoljon a szellemi tulajdonról, mert ez nem az.

    Ja, amúgy Magyar Feltalálók Egyesülete lol, nézte már meg valaki a honlapjukat? Az egész egy nagy nyáladzás a szabadalmakra, ahhoz, hogy _találmányokat_ találjon rajta az ember, bizony keresni kell... Mellesleg fingjuk sincs az egészhez, megnéztem az elmúlt pár évben díjnyertes találmányokat, egy-kettő ha volt szoftverhez kötődő, olyan, ami ne lehetne szabadalmaztatni akár most is, egy sem...

    Még egy dolog: a szabadalmak élettartama. Vaze, legyen két(2) év, és senki nem fog sírni! Ez kb. megfelel két verzió között eltelt időnek, ami alatt bárki kinyerheti az ötletéből (ha az tényleg érdemes) a neki járó előnyt. Ez talán még tényleg segítené az innovációt, de legalább nem vetné vissza.