Berta Sándor

Ma tárgyal az Európai Parlament a szoftver­sza­ba­dalmakról

Többen is úgy vélik, sorsdöntő nap előtt áll az Európai Unió. Július 6-án másodszor kerül az Európai Parlament napirendjére a szoftverszabadalmak ügye.

Ezzel még nem ér véget a javaslat tárgyalása, hiszen ezután az egyes európai uniós tagállamok parlamentjeinek is tanácskozniuk és dönteniük kell a kérdésben. Egyelőre azonban elemzők szerint még az is kérdéses, hogy az Európai Parlamentben hogy fognak szavazni a szoftverszabadalmi előterjesztés ügyében. A jelenlegi állás szerint ugyanis a konzervatív képviselők támogatják a javaslatot, míg a zöldek és a szociáldemokraták ellenzik azt. Néhány baloldali képviselő ugyanakkor bejelentette, hogy elképzelhető, hogy át fognak szavazni és a voksaikkal a konzervatívokat fogják támogatni.

A legnagyobb és a leggyakrabban hangoztatott ellenvélemény az előterjesztéssel kapcsolatban, hogy - miként azt Mario Ohoven, a német Középvállalkozások Szövetségének (BVMW) elnöke is elmondta - az irányelv elfogadása nagyon nehéz, szinte lehetetlen helyzetbe hozná a kis- és a középvállalatokat, illetve a szabadúszóként dolgozó szakembereket, ezáltal pedig veszélybe kerülne több ezer munkahely szerte Európában. Hasonlóan borúlátó jövőkép bontakozik ki a Gulp IT portál felméréséből is. Ezen a szakmában dolgozók 70 százaléka vélte úgy, hogy veszélybe kerülne a munkája és egyúttal a megélhetése is, 74 százalékuk a bürokrácia további megerősödésétől tart, míg 77 százalékuk biztosra vette, hogy nem tudnának úgy dolgozni, hogy a munkájuk során legalább egy szabadalmat ne sértsenek meg.

Az Open Office nyílt forráskódú szoftvert fejlesztők közössége szerint számos, ha nem a legtöbb nyílt forráskódú program fejlesztése lelassulna vagy megállna. Véleményük szerint a szabadalmakra már csak azért sincs semmi szükség, hiszen erre a célra ott vannak a licencek és a szerzői és szomszédos jogok.

A törvényt ellenzők véleményét osztja a német Elektrotechnikai és Elektronikai ipar Központi Szövetség (ZVEI) elnökségi tagja is. Michael Ziesemer úgy véli, ha enyhébb formában fogadnák el a szoftverszabadalmi javaslatot, akkor az rövid- és hosszútávon egyaránt milliárdokkal károsítaná meg a gazdaságot és emiatt több ezer munkahely kerülne veszélybe.

A Futurezone osztrák internetes hírportál információi szerint a szociáldemokrata és a zöld képviselők támogatják az előterjesztéshez benyújtott 21 módosító javaslatot. A konzervatív és a liberális képviselők közül 37-en szintén támogatják ezeket. A végső európai parlamenti szavazásra szerda este fog sor kerülni. A módosító javaslatokat egyébként a nemzeti gazdasági és iparkamarák, szabadúszó szoftverfejlesztők, nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztő közösségek és kis- és középvállalatok nyújtották be.

A nagy konszernek - mint amilyen a Philips, a Nokia, a Siemens vagy a DaimlerChrysler - azt akarják elérni, hogy ha megvett a vásárló egy terméket, ahhoz már érdemben ne nyúlhasson hozzá, vagyis ne szerelhesse szét, ne módosíthassa azt. Példa erre, hogy a Nokia a Series-60-as szoftverplatformmal szinte egyeduralkodónak számít a mobil készülékek piacán. Az LG, a Samsung, a Siemens, a Sendo, a Lenovo és a Panasonic pedig erre a platformra fejleszt szoftvereket, és persze ezért licencdíjakat fizetnek a Nokiának. Idén májusig a finn gigász 25 millió Series-60-as szoftverplatformra épülő okos telefont (smartphone) készített. Ezek után érthető, hogy nehéz helyzetbe kerülne az, aki a Nokia megkerülésével akarna szoftvereket fejleszteni erre a platformra, vagy az ezt a platformot használó mobiltelefonokra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #11
    Hát igen, mert a liberális felfogás nem egyenlő az észnélküli hülyeségek megengedésében, ez csak a konzervatívok privilégiuma :D
  • s1lkforrent #10
    "A jelenlegi állás szerint ugyanis a konzervatív képviselők támogatják a javaslatot"-
    "míg a zöldek és a szociáldemokraták ellenzik azt"What The Bloody Hell?! A liberális internacionalista baloldal védelmezi a kis. és középvállalkozásokat, míg a (többé-kevésbé)jobb, a multinácik oldalán áll?
  • [HUN]PAStheLoD #9
    Meg-e szavazzák? Még nem lehet tudni, de ha megszavazzák, utána teljesen más lesz szoftverfejlesztés az EU-ban is! Hiába találsz ki valamit, ha nem tudod levédetni, megteszi helyetted egy multi, mert elvileg, már létező dolgot nem nagyon lehet levédetni, de hát tudjuk hogy a duplaklikk is "levédődött". Egyetlen lehetőség, ami most hirtelen felmerült bennem, ha a fejlesztők, akik nem multi-zombik, teljesen nyíltan fejlesztenek, és szépen kiteszik mihamarabb netre az ötleteiket, ahol esetleg egy alapítvány (GNU,Mozilla,FSF..etc) szépen figyelné a szabadlami kérelmeket, és amint valami "ismerőset" szeretne valamelyik multi regelni, odabasznának.. legalábbis hope so..
  • joebacsi #8
    apró pontatlanság, július 6dika nem MA van :)
    a konzervatívok szép demokratikusan képviselik a multik érdekeit, grat nekik
    egy biztos, balf.ok, meg korruptak mindenhol vannak...
  • Darth Sith #7
    nah, ha ezt megszavazzák, feleslegesen tértem át a Linux-ra, mert lefog állni a szoftver írás.. Max fizetősen lesz rá, és akkor ott vok mint Windows-al..
  • strogg #6
    nem így van.
    Csak a multik kezébe kerül. Ők fogják eldönteni, hogy ki mennyit, mikor, és miért lép előre.

    Talán mondanom sem kell, a szabad szoftver nem lesz köztük.
  • Nyiri #5
    Ha elfogadjak, akkor a szoftverfejlodes bevagja a kezifeket izombol, az tuti.
  • strogg #4
    Én szabadalamzatatnám a "hülye felhasználó álló számítógépet" :)

    "Kérem cserélje kia felhasználót, és üssön ENTER-t!" :DDD
  • endyxx #3
    én meg szabadalmaztatom a vajas klaviatura technologiát és csak gyűjtöm a dohányt, höhö
  • M2 #2
    Mindenesetre ha elfogadják, levédetem magamnak az "Informatikai és tudományos cikkek portálszerű megjelentetése az internet segítségével" szabadalmat és akkor tejelhet nekem az SG!!!