Berta Sándor

Az Opera és a MySQL is a szoftverszabadalmak ellen

Több európai kis- és középvállalat is úgy érzi, utolsó esélyük van arra, hogy megváltoztassák az Európa Parlament álláspontját a szoftverszabadalmak ügyében.

Mint ismeretes, a múlt héten az Európa Parlament Jogi Bizottsága 16:10 arányban elfogadta a szoftverszabadalmi előterjesztést, így a kérdés július 6-án, szerdán az európai parlamenti képviselők elé kerül. Több vállalat elkeseredésében és a javaslat elfogadása elleni tiltakozásul úgy döntött, hogy közösen próbálnak fellépni az ügyben. A cégek közül a legismertebb a hasonló nevű nyílt forráskódú böngészőt fejlesztő Opera, de csatlakozott az akcióhoz az 1&1 Internet, a CAS Software a CSB-System, a GMX, a MySQL és a Materna vállalat is. A cégek összesen több mint négyezer embert foglalkoztatnak.

Az akciót támogatja a nyílt forráskódú játékprogramjának fejlesztését erre az időre felfüggesztő és a NoSoftwarePatents.com oldalt üzemeltető fiatalember, Florian Müller is. Müller úgy véli, ugyan van néhány európai parlamenti képviselő, akik engedtek a multik csábításának és akiknek a multinacionális cégek érdeke fontosabb, mint saját pártjaik irányelvei, ám az európai honatyák és honanyák többsége még mindig ellenzi a javaslatot. Éppen ezért együttesen felszólítottak minden európai kis- és középvállalatot, valamint az akciójukkal szimpatizáló és a szoftverszabadalmak bevezetését ellenző céget és magánszemélyt, hogy csatlakozzanak a tiltakozásukhoz, mert csak így érhető el, hogy július 6-án az Európa Parlament ne fogadja el az előterjesztést.

Az akció célja egyértelmű: miként 2003-ban, úgy az idén is lekerüljön az Európa Parlament napirendjéről ez a kérdés és a közeljövőben az európai képviselőknek ne is kelljen az ilyen előterjesztésekről tárgyalni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • JeD #13
    Persze az előbb lemaradt a link: http://webshop.ffii.org/
  • JeD #12
    Vagy nézd meg ezt az oldalt. Ez egy webshop, szépen illusztrálva, hogy miért is kell fizetnie annak, aki egy ilyet akar csinálni. Próbáld ugyanezt átültetni a való életbe, pl. ha a boltnak fizetnie kellene azért, hogy az alkalmazottak mondhassák: "Kérem várjon egy percet." (progress bar); vagy ha az eladó ajánl egy másik, hasonló ruhát (related results).
    Én nem tudom, hogy miket lehet szabadalmaztatni más iparágakban (bár Amerikában a kerék és a hinta is szabadalmaztatva van, de most őket hagyjuk), de meglepne, ha ilyen triviális, nem is implementáció-, hanem ötletszintű dolgokat lehetne (pl. kilincs az autó ajtaján vs. annak 1 speciális megvalósítása).
    Hozzávéve a védettségi időt -- irreálisan magas a szoftveripar, de igazából bármilyen iparág mai "pörgéséhez" viszonyítva!
    Az egész maszlag az "intellektuális tulajdon védelmével" röhejes - akkor miért nem ingyenes? Milyen "tulajdon" az, amire bárki szakmabeli 30 másodperces gondolkodással rájön? Miért nem jó a szerzői jog? Stb.
    Szerintem tényleg olvasd át a nosoftwarepatents.com-ot, ha tisztán akarsz látni ebben az ügyben. Mondjuk nem csodálnám, ha a törvény elfogadása után (sorry, nem vagyok túl bizakodó) sok cég jegyezné be magát máshová...

    http://webshop.ffii.org/
  • dshk #11
    Ha nem érted, olvasd el például a cikkben belinkelt roppant beszédes nevű nosoftwarepatents.com oldalt. Vagy itt van alaposan kivesézve, de főleg angolul: swpat.ffii.org
  • dshk #10
    Ha nem érted, olvasd el például a cikkben belinkelt roppant beszédes nevű nosoftwarepatents.com oldalt. Vagy itt van alaposan kivesézve, de főleg angolul: swpat.ffii.org
  • Yeti #9
    Benne volt a cikk szövegében, hogy "A cégek közül a legismertebb a hasonló nevű nyílt forráskódú böngészőt fejlesztő Opera".
  • Sil78 #8
    Nem azért írtam, hanem ha megnézed, a cikkben van egy ilyen mondat:
    "A cégek közül a legismertebb a hasonló nevű nyílt forráskódú böngészőt fejlesztő Opera..."
    Ez így nem igaz.
  • Gregorius #7
    Én egyszerűen nem értem, hogy kinek mi baja van ezzel a törvénnyel.
  • k0zi #6
    Ha elfogadják a szoftverszabadalmakat, egyszerűen alkotmányosan meg kell támadni itthon, hogy korlátozza az egyén szabad gondolkodásához való jogát. Ennyi :)
  • Dikkma #5
    francba :)

    szóval, http://www.netert.hu/csatolt/bsa_hu.html <-- gerinctelen lépés volt.

    és az előbb véletlenül bepastolt hír a magyarázata.

    közben meg nyomják a kamuhíreket, hogy a GPL miatt amerikába megy a szellemi tőke - hiszen a Microsoft, meg még ezernyi szoftvercég nem amcsi, áá nem.
  • Dikkma #4
    Pontosan. Ezért volt gyomorforgató lépés a BSA-tól az a lépés, hogy s

    http://www.hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=9095&mode=nested