29
  • Gregorius
    #29
    Nem akarok mégegyszer "lesz"-t két "sz"-szel látni!
  • Caro
    #28
    Én is ott néztem :)
    Csak azt írták, hogy még nincs megerősítve :)
  • hufnagel
    #27
    Nem baj, Herczog Edit Képviselő Asszony bizonyára nagyon elégedett magával, hiszen ő mindent megtett, csak az a sok hülye nem akarja megérteni.
    Vajon hány magyar képviselő szavazott még a szabadalmak mellett?
  • testerlnx
    #26
    >Nem is kis többséggel.

    AZ EP 648 szavazattal, 14 ellenében, 18 tartózkodással elutasította a Bizottság javaslatát.
    (http://hup.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=9175&mode=nested&order=0&thold=-1)

    Ezt inkább elsöprőnek nevezném.
    Kiváncsi lennék, hogy a 14-ből hány magyar volt és Herczog Edit benne volt-e. Tök, jó, hogy mi mindig szarul döntünk...
  • balazsm78
    #25
    Akár mi is lessz a döntés,a vége úgy is az lessz, hogy még szigorúbban fogják venni az illegális szoftver használatot. Szerintem a szigorításokkal csak azt érik el, hogy beszűkülnek azok a lehetőségek, amik a fejlesztésekhez szükségesek.

    Pl: ha valaki web oldalt akar fejleszteni, még ott is szabadalmakkal védenek le gombokat megjelenési formákat. Ezzel csak azt érik el, hogy lessz néhány nagy cég, aki rendelkezik majd minden joggal és vaskos ügyvédekkel, a kis alkotó műhelyek meg csődbe mennek.
    Így kell monopol helyzetbe kerülni.
  • Caro
    #24
    A legújabb hírek szerint elutasították a szoftverszabadalmi irányelvet!

    Nem is kis többséggel.
  • balazsm78
    #23
    Ha jól látom a képen egyébként Gurmai Zita látható.
  • Dikkma
    #22
    MWHAHAHHAHAHAHA
  • hufnagel
    #21
    Ebben a javaslatban van vagy féltucat kiskapu, ami leehtővé teszi bárminek a levédését.
    A bírósággal meg semmit a világon nem kell elfogadtatni, bőven elég, ha a pereskedésben tönkremegy a beperelt.
  • JeD
    #20
    Equ: Te nem gondolsz esetleg arra az időre, amikor már nem multinál fogsz dolgozni? Vagy elmész ügyvédnek?

    "Te tudod rosszul. A jelenleg "illegálisan" elfogadott szabadalmak, a törvény elfogadása után sem lesznek "legálisak""
    Az lehet, de kétlem, hogy olyan hatalmas korlátozásokat vezet be a javaslat. Például, nem kell meglévő implementáció (akkor mit is védenek le?); nincs külön kikötés az interoperabilitás védelmére (mint az EP javaslatában), stb. Neked gondolom hiába is mondom, de nézzetek már át arra a cirkuszra, ami Amerikában zajlik...

    "Persze ezek olyan tények, amikről a valódi fejlesztőkön élősködőket védő szervezetek (lejjebb két link hozzájuk) mélyen hallgatnak, mivel nem érdekük, hogy ne tudjanak koppintani..."
    Mert pl. egy kisvállalkozás az nyilván élősködik, ugye? Vagy pl. azt miért kell ellehetetleníteni, aki ír egy alternatív programot pl. Word, Photoshop, stb. helyett? Ráadásul ha ingyen adja, ki veszít vele? Ha az eredeti valóban jobb, innovatívabb, akkor senki. Hidd el, az ingyen szoftvernek megvan az a hátránya, hogy általában nincs mögötte cég, nincs mögötte olyan struktúra, ami biztos alapot adna. Ez elég nagy hátrány, ami bőven a fizetős programok malmára hajtja a vizet (és ez még olyan nagy múltú, akár támogatott programok esetén is igaz, mint a Debian, vagy az OpenOffice, utána lehet olvasni).
    Ha viszont egy program két verziója között az a leginnovatívabb változás, hogy nem a "Súgó" menüpontra kell kattintani, hogy segítséget kapjak, hanem egy gémkapocsra, akkor az pusztuljon nyugodtan. A gyártó meg ne papoljon a szellemi tulajdonról, mert ez nem az.

    Ja, amúgy Magyar Feltalálók Egyesülete lol, nézte már meg valaki a honlapjukat? Az egész egy nagy nyáladzás a szabadalmakra, ahhoz, hogy _találmányokat_ találjon rajta az ember, bizony keresni kell... Mellesleg fingjuk sincs az egészhez, megnéztem az elmúlt pár évben díjnyertes találmányokat, egy-kettő ha volt szoftverhez kötődő, olyan, ami ne lehetne szabadalmaztatni akár most is, egy sem...

    Még egy dolog: a szabadalmak élettartama. Vaze, legyen két(2) év, és senki nem fog sírni! Ez kb. megfelel két verzió között eltelt időnek, ami alatt bárki kinyerheti az ötletéből (ha az tényleg érdemes) a neki járó előnyt. Ez talán még tényleg segítené az innovációt, de legalább nem vetné vissza.
  • h4x0r
    #19
    Grrr, mennyire ruhellem az ugyvedeket, akiknek a tobbsege csak eloskodik valami hasznoson. Ezzel elvesztettek az eredeti celjukat: jogbiztonsagot teremteni.
    Tudjatok, amit szaz mernok felepit hosszas munkaval, azt egy ugyved egy alairassal le tudja donteni.
  • Caro
    #18
    Ügyvédek...
    Jogászok...
    Vannak köztük okos, és jó emberek, de sok hasznosat nem csinálnak.
    Viszont pofátlan összegeket szoktak elkérni.
    Akárhogyan is lesz, pár órán belül kiderül.
    A lobbizók meg elmehetnek a f*****-ba!
  • GodBadka
    #17
    1 ügyvéd mindig drágább 3 informatikusnál. :) Sajnos :(
  • Gregorius
    #16
    Itt nincs köztes állapot igazából. Vagy van szoftverszabadalom, vagy nincs. Itt ilyen herélt dolgot nem lehet összehozni. Ez olyan, minthogy levédek egy festményt, aztán nem fényképezhetem le, és akaszthatom ki a fényképet a szobám falára.

    Igazából pont ez az a kérdés, amiben az USA-nak, és az EU-nak ellentétes érdekei vannak. Az USA már egy jó ideje stabilabb gazdasággal bír nálunk. Még egy krakk után is gyorsabban áll helyre, mint ahogy mi lendületet tudnánk szerezni. Nekik jól jön egy ilyen törvény, nekünk meg ez lenne az eélyünk, hogy utolérjük őket egy kicsit az IT szektor rovására. Ezzel minden más területen olyan előnyhöz juthatnánk velük szemben, hogy előbb-utóbb még lehet, hogy ők is felhagynának vele. Csak hát teljesen érthető módon az IT foggal, körömmel kapálózik a dolog ellen. Itt ők csak veszíteni tudnak.
  • strogg
    #15
    YESSSS
    Még semmi nincs eldöntve, de most ezt olvastam.
    0:17 perckor, hup.hu :)
    Az Európa Parlament kedden egy lépéssel közelebb került a teljes elutasításhoz.

    A bizottsági javaslat a képviselők többségének elfogadhatatlan (baloldal, zöldek, liberálisok) és ma kiderült, hogy módosított verzió nem fog a parlament elé kerülni. A Slashdot cikket itt, a Groklaw jogi elemzését itt találod.
    A két link
    http://yro.slashdot.org/article.pl?sid=05/07/05/1821244&threshold=4&tid=155&tid=187&tid=123&tid=219
    http://www.groklaw.net/article.php?story=20050705130920424
  • dshk
    #14
    A szoftverszabdalmaknak arról szólnak, hogy nagyobb nyereséget lehet elérni kisebb kockázattal ha három informatikus helyett egy ügyvédet fizetnek.
  • Gregorius
    #13
    Na, pont ez az, amit én nem így tudok. Mert én igazából eleddig magyar forrásokból tájékozódtam ez ügyben, de köszönöm a linkeket meg a forrásokat, beleásom magam valamilyen szinten.

    Én úgy tudom, hogy mi nyújtottunk be indítványokat módosításra, amely éppen megakadályozná, hogy kódrészek a szabadalom alá essenek, és csak a szoftverekkel készült dolgok kerüljenek szabadalom alá. Tehát számomra egyelőre úgy tűnik, hogy mi nem fogadjuk el a jelenlegi formájában a szabadalmakat, de ha jól tudom ezt az Európai Parlament dönti el, nem a tagországok, tehát pártfüggő és nem az ország foglal állást ez ügyben. De lehet, hogy megint tévedek, de akkor majd kijavítotok, ezeket a dolgokat izomból nyomom most.
  • Equ
    #12
    "Rosszul tudod. Programrészletek is le vannak védetve, már most. A joghézagok miatt _jelenleg_ ez még nem elég pereskedni, de holnaptól ez változni fog."

    Te tudod rosszul. A jelenleg "illegálisan" elfogadott szabadalmak, a törvény elfogadása után sem lesznek "legálisak" és a jóisten se tudja majd egyetlen bírósággal se elfogadtatni egy esetleges perben azokat, ugyanis a korábban bejegyzett szabadalmakra is az új törvény fog vonatkozni, ha nem felel meg neki (pl. duplakatt) akkor megy a kukába. Az agymosás terjesztése helyett inkább gondolkodni kellene.

    Persze ezek olyan tények, amikről a valódi fejlesztőkön élősködőket védő szervezetek (lejjebb két link hozzájuk) mélyen hallgatnak, mivel nem érdekük, hogy ne tudjanak koppintani...
  • M2 #11
    Szerinted?

    Egy kis országban, ami annyi nagy multivállalatot adott a világnak, közben kéz a kézben segítve a kisvállalkozókat?
    Simán elfogadjuk. Közben még mosolygunk is és jópofizunk a benyaláshoz.
  • [HUN]PAStheLoD
    #10
    Tényleg, mi a hivatalos magyar álláspont ? Mire "fogunk" szavazni?
  • k0zi
    #9
    Ti mind hülyék vagytok, hát a Microsoft is kisvállalat. Ott a nevében is hogy MICRO :D
  • whitehawk
    #8
    Pont azokat a módosításokat nem fogadták le eddig, amik biztosítanák, hogy pl algoritmusok, tehát tisztán szoftveres megoldások ne legyenek szabadalmaztathatóak, mint az USAban.

    A lol: BSA levelet küld, hogy a kis és középvállalatoknak ez kell meg jó. A BSA ami mögött olyan nagy cégek állnak mint az MS. És közben a kis és középvállalatok (akiknek ugye ez jó a BSA szerint) tiltakoznak.
  • dshk
    #7
    eddig is úgy tűnt, hogy aki feltalálónak nevezi magát, annak egy-két kerékkel kevesebbje van, de nem semmi ami hülyeséget itt összehordanak olyan dologról, a szoftverekről, amit szemmel láthatólag még messziről sem ugatnak. Nem is feltételezem, hogy lefizették ez a "szövetséget", mert még ahhoz is hülyének látszanak.

    Szoftverszabadalmakról részletesebben pl. a nosoftwarepatents.com,m vagy az ffii.org-on ott az egész tervezet paragrafusról paragrafusra elmagyarázva, hogy hol is van benne az a két-három tucat kiskapu, ami miatt úgy tetszik a tervezet a BSA-nak, Microsoftnak és a hasonszőrű multiknak.

    Herczog Editet meg ügyesen megvezették, a mutiknak vagy 50 lobbistája hazudozott összevissza mindent az EU képviselőknek. (hazudozott -> lásd BSA levél, ők maguk is elismerték).
  • hufnagel
    #6
    Rosszul tudod. Programrészletek is le vannak védetve, már most. A joghézagok miatt _jelenleg_ ez még nem elég pereskedni, de holnaptól ez változni fog. Az egészből az egyetlen ami védhető, az olyan részek pl. mint egy adott hardver (mondjuk ECU) és egy kizárólag ezen megélő FW együttese.
  • Gregorius
    #5
    Jó volna tudni mi a rákfenéről is szól ez a törvény. Mert mindenki veri itt a mellét, hogy kinek miért lesz rossz, hogy így kézifék, úgy szívás, dehogy miről van szó, azt meg senki nem tudja. Vagy ha valaki tudja, az leírhatná ide emberi nyelven.

    Én azon valószínűleg marha kevesek közé tartozok, akik eddig is úgy tudták, hogy itt nem programkódok és programrészletek, vagy eljárásgondolatmenetk kerülnek szabadalom alá, hanem a programokkal készített termékek, úgy mint egy nyamvadék tervrajz, amit ArchiCAD-del terveztek, stb...
  • Chappy
    #4
    azt se tudják mit jelent ez, mik nem lesznek.
  • Darth Sith
    #3
    nah a sok hozzáértő megszólalt.. Tuti, hogy megint a hozzá nem értők baromságai miatt is mi szívunk...
  • entreri
    #2
    Úgy is addig csűrik csavarják, míg végül beszopjuk... :-(
  • Dikkma
    #1
    mekkora marhaságokat beszélnek, félelmetes.