• JeD
    #20
    Equ: Te nem gondolsz esetleg arra az időre, amikor már nem multinál fogsz dolgozni? Vagy elmész ügyvédnek?

    "Te tudod rosszul. A jelenleg "illegálisan" elfogadott szabadalmak, a törvény elfogadása után sem lesznek "legálisak""
    Az lehet, de kétlem, hogy olyan hatalmas korlátozásokat vezet be a javaslat. Például, nem kell meglévő implementáció (akkor mit is védenek le?); nincs külön kikötés az interoperabilitás védelmére (mint az EP javaslatában), stb. Neked gondolom hiába is mondom, de nézzetek már át arra a cirkuszra, ami Amerikában zajlik...

    "Persze ezek olyan tények, amikről a valódi fejlesztőkön élősködőket védő szervezetek (lejjebb két link hozzájuk) mélyen hallgatnak, mivel nem érdekük, hogy ne tudjanak koppintani..."
    Mert pl. egy kisvállalkozás az nyilván élősködik, ugye? Vagy pl. azt miért kell ellehetetleníteni, aki ír egy alternatív programot pl. Word, Photoshop, stb. helyett? Ráadásul ha ingyen adja, ki veszít vele? Ha az eredeti valóban jobb, innovatívabb, akkor senki. Hidd el, az ingyen szoftvernek megvan az a hátránya, hogy általában nincs mögötte cég, nincs mögötte olyan struktúra, ami biztos alapot adna. Ez elég nagy hátrány, ami bőven a fizetős programok malmára hajtja a vizet (és ez még olyan nagy múltú, akár támogatott programok esetén is igaz, mint a Debian, vagy az OpenOffice, utána lehet olvasni).
    Ha viszont egy program két verziója között az a leginnovatívabb változás, hogy nem a "Súgó" menüpontra kell kattintani, hogy segítséget kapjak, hanem egy gémkapocsra, akkor az pusztuljon nyugodtan. A gyártó meg ne papoljon a szellemi tulajdonról, mert ez nem az.

    Ja, amúgy Magyar Feltalálók Egyesülete lol, nézte már meg valaki a honlapjukat? Az egész egy nagy nyáladzás a szabadalmakra, ahhoz, hogy _találmányokat_ találjon rajta az ember, bizony keresni kell... Mellesleg fingjuk sincs az egészhez, megnéztem az elmúlt pár évben díjnyertes találmányokat, egy-kettő ha volt szoftverhez kötődő, olyan, ami ne lehetne szabadalmaztatni akár most is, egy sem...

    Még egy dolog: a szabadalmak élettartama. Vaze, legyen két(2) év, és senki nem fog sírni! Ez kb. megfelel két verzió között eltelt időnek, ami alatt bárki kinyerheti az ötletéből (ha az tényleg érdemes) a neki járó előnyt. Ez talán még tényleg segítené az innovációt, de legalább nem vetné vissza.