Berta Sándor

Elkészült a spamküldő országok 12-es toplistája

A reklámlevelek telítik a felhasználók magán- és a vállalati e-mail fiókjait, lecsökkentik az internetes sávszélességet és az ellenük való harc ráadásul milliárdos károkat okoz.

A kéretlen elektronikus reklámleveleket sokan - okkal - a modern digitális kor pestisének tartják. A Sophos számítógépes biztonsági cég éppen ezért évről évre elkészíti a legtöbb spamet küldő országok toplistáját. A listán - amelyet a szakemberek nemes egyszerűséggel csak a piszkos tizenkettőnek neveznek - az első helyen továbbra is az Egyesült Államok áll. Innen származik ugyanis a világ összes spamtermésének a 35,7 százaléka. A második helyen Dél-Korea található, innen kel útra a világ kéretlen elektronikus reklámleveleinek a 24,98 százaléka. Még dobogós, ám ebben az esetben aligha büszke erre az eredményre a lista harmadik helyét 9,71 százalékos részesedésével elfoglaló és immár Hongkongot is magába foglaló Kína.

Helyezés Ország Részesedés
1 Egyesült Államok
   35,70%
2 Dél Korea
   24,98%
3 Kína
   9,71%
4 Franciaország
   3,19%
5 Spanyolország
   2,74%
6 Kanada
   2,68%
7 Japan
   2,10%
8 Brazilia
   1,95%
9 Egyesült Királyság
   1,57%
10 Németország
   1,23%
11 Ausztrália
   1,22%
12 Lengyelország
   1,20%
Egyéb 11,73%

Az első három helyezetthez képest szinte elenyészőnek mondható a negyedik helyezett Franciaország 3,19 százalékos, az ötödik helyezett Spanyolország 2,74 százalékos, vagy az őket követő Kanada 2,68 százalékos és Japán 2,10 százalékos részesedése a világ spam-terméséből. A 12-es toplista nyolcadik helyén Brazília található. A dél-amerikai országban lévő szerverek és az őket üzemeletető magánszemélyek, illetve cégek felelősek a világot elborító kéretlen elektronikus reklámlevelek 1,95 százalékáért. A kilencedik helyre még egy európai ország, nevezetesen Nagy-Britannia fért fel a maga 1,57 százalékos részesedésével.

A piszkos tizenkettő közé még befért a tizedik helyre Németország (1,23%), a tizenegyedik helyre Ausztrália (1,22 százalék) és a tizenkettedikre Lengyelország (1,20%). A világ összes többi országa csupán a spamáradat 11,73 százalékáért felelős.

A számítógépes biztonsági cég a lista elkészítéséhez az idén január és március között beérkező kéretlen elektronikus reklámlevelek millióit vizsgálta meg. Jörg Lott, a Sophos technikai konzultánsa szerint érdekes ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokból idén 12 százalékkal kevesebb spamet indítottak útnak, mint a tavalyi esztendő hasonló időszakában. Ennek okát azonban még keresik a szakemberek. Persze korántsem elképzelhetetlen, hogy a CAN-SPAM Act nevű spamellenes törvény jótékony hatása mutatható ki.

Egyre nagyobb problémát jelentenek világszerte az úgynevezett zombi-PC-k, amelyek fölött online bűnözők átvették, átveszik az irányítást és így használják fel őket spam-küldési célokra. Ezért is célszerű, ha mind a cégek, mind a magánszemélyek telepítenek tűzfalat a számítógépükre. A reklámlevelek által okozott kárt a Ferris Research piackutató cég munkatársai aktuális "The global economic impact of spam 2005" című jelentésükben az idei évre vonatkozóan világszerte 50 milliárd dollárra becsülik. A Sophos adatai szerint csak Németországban ez a kárösszeg eléri a 4,5 millió dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #21
    ez usa elavultsagat jelzi
  • pemga #20
    Ööö, izé, nem látom az összefüggést. Nekem ebből az jön le, hogy azok az országok aktív-spammerek, ahol sok gép van állandó és szélessávú kapcsolattal, ráadásul viszonylag gyenge védekezéssel (ld. könnyen zombisítható, US-ben még sok a régebbi dózer, és persze az új sem bombabiztos :)). Ez jelenti ugyanis a spam FORRÁSát.

    Arról szó nem volt, hogy tartalom alapján milyen az eloszlás. Pl. volt egy időszak amikor valami oknál fogva spanyol nyelvű spam-et kaptam, de már elmúlt :). Magyarral tömegesen még nem találkoztam, de gondolom SpamAssassin megbírkózna a próbálkozókkal.
  • Tetsuo #19
    Vannak ám más szolgáltatók is.
  • JZO #18
    Freemail ? Ne röhögtess! A freemail-től meg lehet venni az aktív felhasználók E-Mail címeit darabnként 1 Ft-ért! 1 éve a kezembe is került egy 100.000-es lista

    Ha fizetsz a spam szűrésért, akkor szűrik neked ezeket, de a siker még ekkor sem garantált.
  • GABOR16 #17
    Szívás
  • arty #16
    naigen, szépen szaporodik itthon is a reklámforma :(
  • Mipi #15
    Nagyon szemetek ezek a SPAM küldők. Beállítottam a freemailnél a szűrőket úgy hogy a RE: kezdődésű térgyneveket kiszűrje. Erre így küldik tárgyként! Re:[5] abcd Ez már szemétség! Sehogy sem lehet őket levakarni!
  • TeszteloPontHu #14
    És az a "vicces" hogy itthon is egyre jobban terjed az ilyen reklámforma, holott a törvény egyértelműen tiltja. Én naponta kapok legalább 1 magyar spamet.
  • HuHa #13
    Nem látom a kettő közötti logikai összefüggést, elmagyaráznád?
  • NEXUS6 #12
    Ezt ki mondta?

    Éppen arról van szó, hogy amíg az emberek warezolnak, addig nem foglalkoznak a hülye spamezéssel.