Berta Sándor

Kínában cenzúrázzák a pápa halálával kapcsolatos véleményeket

Világszerte emberek milliói gyászolják a pápát, ám a kínai keresztény hívők helyzetét megnehezítik a helyi hatóságok és az internetes oldalak üzemeltetői.

II. János Pál betegsége és halála megrázta az internetes társadalmat is, nem véletlen, hogy világszerte a legtöbb online hírportál az elmúlt napokban sokat foglalkozott vele és még mindig számos weboldal foglalkozik elhunytával. Nagyon sok olyan hívő van, akik nem tudnak eljutni Rómába és így kénytelenek az internet adta lehetőségek határain belül leróni kegyeletüket. Feltéve persze, ha hagyják nekik - Kínában ugyanis már ez sem lehetséges. Tény: az ázsiai országban az összlakosságot tekintve kevés a keresztény, ám mindez még közel sem lenne indok a helyi hatóságok, illetve az internetes híroldalak üzemeltetőinek lépéseire.

Múlt héten még két Kínában népszerű lapon, a Sina.com-on és a Sohu.com-on számos fórum szólt a pápáról és szenvedéseiről. Az ezzel kapcsolatos fórumok és hozzászólások azonban pár órán belül lekerültek mind a két internetes oldalról. A "káros tartalmak" között voltak imák és a II. János Pál halálával kapcsolatos észrevételek is. A Sohu.com portál egyik szóvivője az AFP francia hírügynökség kérdésére válaszul kijelentette, hogy valóban cenzúráztak egyes hozzászólásokat. A szóvivő szerint erre azért volt szükség, mert "a vallási ügyek nagyon különleges kérdések", és "ők attól féltek, hogy emiatt ezekből később esetleg probléma lehet".

A szóvivő azt közölte, hogy nem ők távolították el a tartalmakat, hanem "mindez csupán azt jelenti, hogy a kérdéses hozzászólásokat csak azok tekinthetik meg, akik írták őket, mások nem". A Sohu.com munkatársának elmondása szerint önszántukból távolították el a "problémás tartalmakat" és nem cenzúráról van szó, hanem csak módosították az adott hozzászólásokhoz való hozzáférési jogokat. Hasonlóképpen cselekedett egyébként a Sohu.com-on és a Sina.com-on kívül a Netease.com internetes portál is.

Az aggodalom nem véletlen, ugyanis a Vatikán - Európában egyedüliként - diplomáciai kapcsolatban áll Tajvannal, Kínával viszont nem. A milliárdos országban a katolikus vallás be van tiltva, helyette alakult meg a Katolikus Hazafias Szövetség, mely már nem tekintette a pápát feljebbvaló hatalomnak. Peking csak a szervezet keretén belül engedélyezi a kínai katolikus hívők vallásgyakorlását, a Vatikánhoz hű katolikus egyházat törvénytelennek nyilvánította, illegalitásba kényszerítette, s üldözi annak papjait. Természetesen a Vatikán nem is nevezhet ki püspököket az országban, mivel azt a belügyekbe való beavatkozásnak tekintik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Improve #9
    Nem! Hihet Istenben, mivel gondolatrendőrség még nincs; de a vallását nem tudja gyakorolni, mert azt tiltják!

    Az egyház pedig nem ír elő kötelezően semmiféle anyagi támogatást!
  • Improve #8
    "Nálunk három napig csak róla szólt a híradó.
    Idegesítő volt."
    Nos a Pápa a világ egyik meghatározó vallási vezetője, és közéleti személyisége is így természetes és egyértelmű hogy "róla szólt a híradó". Egyébként pedig ahogy említették Magyarországon az emberek többsége római katolikus tehát emiatt is.
    Ha pedig idegesít akkor nem muszáj nézni. Ennyi.

    A vallás pedig nem a hatalomról hanem Istenről szól. Kína pedig azért nem tart kapcsolatot a Vatikánnal, mert a Vatikán elismerte Tajvant, meg mert persze ott még mindig kommunizmus van...
  • Improve #7
    Hát igen, ez márcsak így szokott lenni ...
  • Ph03niXx #6
    Ez nem teljesen igaz. Csak azt mondják meg, hogy minek nem lehetnek a tagjai. Egyébként meg abban hiszel amiben akarsz, csak tartsd a szádat! Ez a kínai vallás-politika lényege.
  • SZEG007 #5
    mért idegesit?Nehéz tudomésul v enni, hogy a valásos emberek töbsége magyarországon még mindig romai katolikus?
    Vagy te szivessebben halgatod, hogy szabolcsban kétfejü borjut ellet egy tehén?Bizonyára a hasonlo kaliberü hirek joval érdekesebbek, bár soha nem értettem mért....
  • NEXUS6 #4
    Amúgy ez érdekes kérdés!

    Lehet egy kínai ember keresztény, vagy akármilyen vallású?
    Lehet!

    Csak nem lehet bizonyos egyháznak a tagja.
    A legtöbb egyház persze megpróbálja úgy beállítani, mintha csak akkor juthatnál el istenig, a nirvánába, az üdvözülésig stb, ha tagjává válsz az egyháznak. Ami azt jelenti fizeted az egyházadót, befizeted a vagyonod egy tizedéd, vagy valami más az egyház által meghatározott módon támogatod őket anyagilag!

    Érdekes;)))

    Asszem egyházat kell alapítanom, ha jól tudom nálunk is adómentes a jövedelmük nagyrésze.
  • entreri #3
    Kínában biztos nem állandóan a pápa volt a TV-ben. Nálunk három napig csak róla szólt a híradó.
    Idegesítő volt.

    Észre kell venni, hogy a vallás a hatalomról szól. Kína nem akar a Vatikánnal kapcsolatban lenni, mert az gyengítené a kormány hatalmát.
  • NEXUS6 #2
    Az tényleg gáz, ha nyíltan központilag akarják megmondani, hogy miben higyjenek az emberek.
    Bár szerintem az is gáz ha ugyan ezt nem nyíltan csinálják.

    A hozzászólásokat pedig itt is igen csak "moderálják"
  • Zsoldos #1
    Ez a legdurvabb, ha mar azt is cenzurazzak, hogy cenzura van..