Berta Sándor

Új csúcsszintű domainneveket fogadtak el

A domainnevek kiosztásáért felelős szervezet újabb domainneveket tett elérhetővé.

Az Internet Corporation for Assigned Names and Numbers, vagy közismertebb nevén az ICANN az argentin Mar del Plata városában megrendezett 22. nemzetközi konferencián hozott döntése értelmében hozzáférhetővé váltak a világhálón a .jobs és .travel domainnevek. Az ICANN ezzel követte az Employ Media LLC és a Tralliance.Corp nevű domainnév-regisztrációs szervezetek példáját, amelyek még korábban bejelentették, hogy megkezdik a megfelelő domainnevek regisztrálását. Az első .jobs és .travel domainnevek a tervek szerint idén év végétől lesznek immár a világhálón is elérhetőek.

A .jobs domainneveket értelemszerűen az állásokkal, állást kínáló vagy kereső, míg a .travel domainneveket az utazással kapcsolatos internetes oldalak kaphatják majd meg. Az új online portálok üzemeltetőinek a domainnév-regisztrációs szervezetek előtt csupán egy igazán komoly követelménynek kell megfelelniük: a bejegyzendő weboldal üzemeltetőjének legális, valós személynek vagy szervezetnek kell lennie. Egy legálisan működő munkáltató vagy munkaközvetítő tehát bármikor hozzájuthat szervezetének .jobs utótagú domainjához.

A Tralliance Corp. nevű domainnév-regisztrációs szervezet pedig csak olyan cégek vagy utazási irodák számára biztosítja a .travel-es domainnevet, amelyeknél egy harmadik, független személy vagy szakmai szervezet is igazolni tudja, hogy valóban létezik és az általa vállalt tevékenységgel foglalkozik a kérvényező cég vagy magánszemély. Ráadásul .travel-es domainnevet csak olyan vállalkozás kaphat, amely már aktív szereplőnek számít a piacon. A Tralliance munkáját segíti a washingtoni székhelyű The Travel Partnership nevű szakmai szervezet is, amelynek világszerte több, mint száz különböző utazási és turisztikai cég és szövetség a tagja.

Az ICANN a közeljövőben további top domainnevek bejegyzéséről fog dönteni. Ezek a következők: .cat, .post, .mobi, .asia, .tel és a .xxx - utóbbi alá szexlapok kerülhetnek. A testület bejelentette azt is, hogy a mauritiusi székhelyű AfriNIC nevű cég lesz a jövőben az afrikai kontinensen a hivatalos domainnév-regisztrációs szervezet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)