31
  • Garfield
    #31
    Nálunk egy sem. Esetleg a multi közvetlen szomszédságában levő 1-2 garázsbolt, de ennyi.
    Nagyon fáintos elmélet, hogy jön a multi és lőttek a kiskereskedésnek, csak kár, hogy a fránya valóság nem igazolja (lásd #29). Hiába van az én városomban Tecsó-Cora-Metro, szerinted átautózom a városon két kifliért vagy a sarki boltba megyek? Ennek a másik oldala meg az, hogy a nagybevásárlós igényeimet meg nem tudja kielégíteni a sarki bolt, ezért olyankor nem oda megyek, hanem a hipermarketbe. Így aztán mindketten vígan eléldegélnek.
    A kedves mezőgazdaságot pedig mi, magyarok vertük szét, elsősorban a kárpótlással és a privatizációval, a multik max. csak röhögnek a markukba, hogy milyen balf*szok vagyunk. A magyar gazda vörös fejjel kolhozt emleget, amikor felveti valaki, hogy nem igazán gazdaságos üzemméretben termel, de valami hihetetlen szövetkezési hajlandóságról tesz tanúbizonyságot, ha tüntetni kell menni. Aki nem tudja, miről beszélek, az menjen el egy Corába vagy hasonló helyre és nézze meg az állítólag magyar, noname zsák krumplit és mondjuk a Mórakert 2,5 kg-os krumpliszsákjait: ég és föld a kettő. A Mórakert termelõi értékesítõ szövetkezet, azaz tész és milliárdos árbevétele van. Érdekes módon működik, szóval lehet utánuk csinálni. Az már csak hab a tortán, hogy az egyik alapítója azon párt országgyűlési képviselője, amelyik kolhozt kiáltott a szövetkezetek támogatása kapcsán és inkább a családi gazdaságokat kívánta támogatni...
  • Caro
    #30
    Te beteg vagy!
    A multik a lobbi révén irányítják az egész politikát a saját érdekeiknek megfelelően.
    És ilyen fogyasztói csökevényeket akarnak mint te!

    NWO...
  • Equ
    #29
    "szted áron alúl adott árúkkal hogy lehet versenyezni?"

    leirtam már, hozzáadott érékkel, ha mond ez valamit. (persze ez is erős csúsztatás, az árukészletük 1% jó ha áron alul van adva az akciók miatt)

    "nézz körbe a környékeden, hány hosszú évek óta ott lévő bolt zárt be az elmúlt 1-2 évben?"

    hmm. ha jobban belegondolok talán 2-3. Bár azok is inkább átalakultak, más kézbe kerültek vagy mást árulnak, mint korábban. Van itt pl. egy zöldséges, akinél sokkal szebb áruk vannak mindig mint a hipermarketekben. Mondanom se kell vígan megél... De biztos van olyan is, aki meg nem tud megélni. Ettől még a hajamat tépném (pár millió embertásammal egyetemben) ha bezárnák a multikat és visszatérnék abba az állapotba mint a kommunizmus idején, hogy semmi sincs, de legalább elérhetetlen...
  • FTeR
    #28
    szted áron alúl adott árúkkal hogy lehet versenyezni?
    nézz körbe a környékeden, hány hosszú évek óta ott lévő bolt zárt be az elmúlt 1-2 évben?
  • Equ
    #27
    felfogni fel tudom, csak elhinni nem...
    de már az elején mondtam, ha van erről statisztika szivesen elolvasom. Maga az ország nem hanyatlik, összeségében inkább stagnál, de az se a multik miatt van, hanem a politika miatt, de ez már nagyon off. De mondom, kérdezd csak meg azt a 4e elbocsájtott vidéki embert mi is a véleménye a kizsákmányoló és romba döntő multikról... (bár velük épp ez történt, csak pont ellenkező értelemben mint amit te állítasz, visszazuhantak abba a kilátástalan helyzetbe, ahonnan a multi felemelte őket évekkel ezelőtt)
  • a_n_d_r_e_w
    #26
    Jézusom, azt nem vagy képes felfogni, hogy az a szűk réteg több százezer, millió embert jelent? És hogy az egész országra kihathat, mint egy kártyavárra?
    ÁÁÁ, miért is idegesítem magam rajtad
  • Equ
    #25
    mint azt elég világosan és érthetően leírtam korábban, nincs olyan, ami mindenkinek jó. a multikkal sokmillióan járnak jobban, párszázan vagy pár ezren rosszabbul. Ezt el kell fogadni.

    "És részemről ennyi, befejztem"

    Nincs is értelme tovább ragozni, teljesen egyértelmű dolgot akarsz bizonyítani, mégpedig, hogy egy (teljes lakosságra vetítve) igen szűk réteg rossabbul jár(hat) bizonyos esetben. Ez így van.
  • a_n_d_r_e_w
    #24
    nem volt szándékomban ezt mondani, és a hattyúdal fogalmának meg nézz egy kicsit jobban utána
  • a_n_d_r_e_w
    #23
    Na én meg a délkeleti országrészen élek, és elhiheted nekem, itt nem olyan rózsás a helyzet, mint azon a csodálatos BP-en. De mostmár csakazért is elmagyarázom neked, hátha megérted (a többiektől meg bocs az offért, mostmár tényleg)
    Itt az emberek nagyrésze hagymatermesztésből él (ugye nem kell a makói hagymát bemutatnom?). Namármost ezek a csodálatos multik elkezdték behozni a szörnyű mindőségű, ámde olcsó kínai fokhagymát. Ennek hatására a fokhagyma felvásárlási ára az idén kevesebb, mint 4-5 évvel ezelőtt. A gazdák kénytelenek áron alul eladni, mert még mindig jobb, mintha rajtuk maradna. Nagyon kevés lesz a nyereségük, ergo kevesebb pénzből kell megélniük -> kevesebbet tudnak vásárlásra fordítani. Emiatt a helyi kiskereskedők elbocsájtanak néhányszáz embert, a többieknek csökkentik a munkaidejét, így a fizetésüket is. Jön a kedves nagy multi, és felveszi ezeknek töredékét nyitáskor, majd 2 hétre rá azok nagy részét is elbocsájtja.

    Tényleg, milyen jól jártunk velük, teljesen elszegényedik a vidék....

    És részemről ennyi, befejztem, ha ebből sem érted meg, akkor csak sajnálni tudlak.
  • Equ
    #22
    sőt, hozzáteszem, pár éve még én is dolgoztam egy iskolai nyári szünetben az egyik hipermarketben és nagyon boldog voltam, hogy pénzt kereshetek
  • Equ
    #21
    "vagy szerinted a multik a teljesen iskolázatlan, világéletében munkanélküli emberek vettek fel, ezzel javítva az ország helyzetén?"

    Szó sincs róla. De elő ne add itt most a hattyúdalt, hogy a multik nélkül (vagy velük) magyaroszágon csak az iskolázatlan analfabéták a munkanélküliek, mert nagyon sokan le fognak köpni...
  • Equ
    #20
    Mégegy példa. Kérdezd meg azt a NÉGY EZER VIDÉKI EMBERT akit 2 éve a gonosz multi (GYK: IBM) országból kivonulásakor kidobtak az utcára, hogy mennyire örülnek, hogy egyel kevesebb gonosz multi szívja a vérüket, és milyen remekül el tudtak helyezkedni a vidéki fantasztikus munkaadóknál, remek fizetésekért... Biztos ők is felszabadításként élték meg. És te beszélsz szűklátókörűségről??

    Egyébként bpest közeli településen élek, 5 perces autóutra van tőlem kb. 8 multi és több ismerősöm is dolgozik náluk, mert sehol máshol nem tartottak rájuk igényt. (vagy szemetet hordhatnának, vagy mosogathatnának éhbérért, most meg egy tiszta, biztonságos helyen dolgoznak bőven a minimálbér felett)
  • a_n_d_r_e_w
    #19
    És vajon a multikban kik dolgoznak? Csak úgy odateremtek az emberek, és nem más kereskedelmi egységekből mentek át, akik pont emiatt kényszerültek elhagyni az előző, esetleg jobb munkahelyet? vagy szerinted a multik a teljesen iskolázatlan, világéletében munkanélküli emberek vettek fel, ezzel javítva az ország helyzetén?
  • a_n_d_r_e_w
    #18
    Elmagyaráznám neked én pontosabban, de ez itt nem az a téma, és nem akarok tovább offolni. Meg kár lenne energiát pazarolni rád. Menj, élj szépen a kis rózsaszín világodban, ahol a multik a te kedvedet lesik, és mindent érted tesznek.

    Csak annyit még megkérdeznék így végül tőled, az ország melyik részén élsz?
  • Equ
    #17
    "Próbáltál te már megélni 30-40e Ft-ból egy hónapig?"

    Gondolkozz már... Ha multi nem foglalkoztatná akármennyiért (persze eleve hazugság, hogy minimálbért keresne ott az emberek 1%-nál több, de mindegy) akkor az az ember mehetne a híd alá. De győzd meg róla, hogy az neki jobb, mint hónapról-hónapra élni, mert legalább nem támogatja a multit, aki maga az ördög. Szánalmas.
  • Equ
    #16
    ezt jól kimagyaráztad, gratula

    no menj, biztos kezdődik valami globalizáció ellenes tüntetés ahol fel kéne gyújtani pár autót meg boltot, ráadásul ott se kell ész érveket felhozni...
  • a_n_d_r_e_w
    #15
    "De ez csak azt jelenti, hogy ennak a sok embernek akiket így foglalkoztatnak még mindig könnyebb megélni, mint ha máshol dolgoznának"

    Próbáltál te már megélni 30-40e Ft-ból egy hónapig? Tudod te egyáltalán mit beszélsz?
  • a_n_d_r_e_w
    #14
    Mondd, te ugye pénzt kapsz ezért??
    Máskülönben nem tudom felfogni ezt a szüklátókörűséget, amit itt produkálsz. Én nem statisztikákon rágódok (szerintem pont te teszed azt), én a bőrömön érzem. De ha ennyire nehéz neked felfogni, mi folyik itt, akkor én nem is erőlködöm neked elmagyarázni. Remélem egyszer kerülsz majd olyan helyzetbe, hogy megérezd, milyen kárt tettek eddig a multik.
  • Equ
    #13
    Ja még valami.

    "a biztosított munkahelyek száma sehol sincs a miattuk megszünőkhöz képest"

    ugyanezt hallottuk a számítógépek, vagy éppen a gépek elterjedésekor, de még a kommunizmus végén is, mikor betört a kapitalizmus. Aki nem tud versenyképes árakon eladni, annak mást kell keresnie. (vagy, adja magasabb áron, de az olyan különleges legyen, hogy az olcsó tucatárú ne tudjon vele versenyezni)
  • Equ
    #12
    "Vagy vettek fel őket 4 órás munkaidőbe a minimálbér feléért?"

    Fogalmam sincs. De, ha te mondod, akkor biztos sokat. De ez csak azt jelenti, hogy ennak a sok embernek akiket így foglalkoztatnak még mindig könnyebb megélni, mint ha máshol dolgoznának. Ugye milyen egyszerű?

    "A külföldről behozott áruik miatt hány magyar gazda ment tönkre, és hagyott fel a termeléssel?"

    Nem tudom. De neked biztos van erről statisztikád, ha ekkora a hangod a témáról.

    "És szerinted jó, hogy itt vannak?"

    Az ott dolgozó tízezreknek jó. Az ott vásárló millióknak jó, mert jóval olcsóbban kap meg mindent, ráadásul egy helyen. De biztos van pár száz ember akinek nem jó. Arányok...
    Tehát kimondottan nagyon örülök, hogy itt vannak és remélem még többen lesznek, mégjobban versenyeznek egymással és mégolcsóbban vehetek meg mindent, anélkül hogy 8 helyre kéne elbenzinezzek, hogy emberi áron megvehessem amit akarok.
  • Equ
    #11
    "nem egy álom ott dolgozni"

    van több ismerősöm, aki ott dolgozik és 100x kulturáltabb munkahelynek tartják, mint más számukra elérhetőt. Igaz nem lehet lopni, csalni és ez sokaknak gondot okoz :)

    "a biztosított munkahelyek száma sehol sincs a miattuk megszünőkhöz képest."

    forrás?
  • a_n_d_r_e_w
    #10
    "Nagyon helyesen, ugyanis a mai napig emberek tízezreinek adnak munkát az ország számos részén, akik hálát adnak az égnek, hogy bejöttek a hipermarketek, mert az életben nem tudnának elhelyezkedni...

    Hogy mivel tölti fel a polcát az meg a magánügye (megjegyzem van azért bőven magyar árú is) főleg, hogy az állami finanszírozásnak nem ez volt feltétele, hanem éppen a foglalkoztatás, amiben nagyon nagy hasznára vannak az országnak a multik."


    Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? Néhány ezer embernek ugyan munkát adnak, de vajon hány embert bocsájtottak el a nyomott áraik miatt máshol? Vagy vettek fel őket 4 órás munkaidőbe a minimálbér feléért? A külföldről behozott áruik miatt hány magyar gazda ment tönkre, és hagyott fel a termeléssel? És szerinted jó, hogy itt vannak? Gratulálok...
  • FTeR
    #9
    1. nem egy álom ott dolgozni
    2. a biztosított munkahelyek száma sehol sincs a miattuk megszünőkhöz képest.
  • Equ
    #8
    "Beengedtek az orszagba oket, allami finanszirozast kaptak, mert munkahelyeket teremtettek."

    Nagyon helyesen, ugyanis a mai napig emberek tízezreinek adnak munkát az ország számos részén, akik hálát adnak az égnek, hogy bejöttek a hipermarketek, mert az életben nem tudnának elhelyezkedni...

    Hogy mivel tölti fel a polcát az meg a magánügye (megjegyzem van azért bőven magyar árú is) főleg, hogy az állami finanszírozásnak nem ez volt feltétele, hanem éppen a foglalkoztatás, amiben nagyon nagy hasznára vannak az országnak a multik.

    Hogy a GPS lekapcsolásának milyen esélyei vannak, azt döntse el mindenki magában. Az viszont könnyen belátható ha ez bekövetkezne, akkor olyan politikai helyzet lenne európa és az usa között, hogy a vállalati autóid navigációjánál kissebb gondod is nagyobb lenne. Sokkal inkább atombunkereket keresnél abban az időben :))

    Ha kicsit nyitottabban gondolkozol rájössz, hogy euorópa ugyanúgy függ az usa-tól, mint fordítva, egyiknek se lenne jó, ha elmérgesedne a helyzet, nekik is szükségük van az európai piacra.
  • NEXUS6
    #7
    A szopást nem így értettem.

    Tiszta sor, hogy a GPS ma egyeduralkodó. De 10 évvel ezelött a katonai és a civil felohasználóknak juttatott adatpontosság nagyságrendekkel eltérő volt. Jött az EU-s fejlesztés, ami azt célozta meg, hogy a civilek is hasonló pontosságot kapjanak, plusz az EU stratégiailag is függetlenedjen Amerókától.

    Ahhoz, hogy a vezető pozíciót megőrizzék, mind védelmi, mind üzleti szempontból engedni kényszerültek.

    Ma egy tökös terrorista már hasonló pontossággal képes a kereskedelmi GPS-ét a használni, mint 10 évvel ezelött az Amcsi hadsereg.
    Ráadásul az a lehetőség sincs meg, amit hírdettek, hogy problémás szitukban, egy egy területen leállítják a GPS szolgáltatást, hogy az ellenség ne tudja használni. A terroristát nem lehet kiszámítani, a hagyományos ellenfél ellen viszont a GPSre erősen támaszkodó haderőt kell alakalmazni.

    Az EU csak azzal hogy lebegteti a Gallileo tervet, egy csomó engedményre kényszerítette az USAt. A végén lehet hogy tényleg nem is kell felépíteni, mert az amcsik csak azért hogy elmondhassák, hogy övék az első és egyetlen műholdas navigációs rendszer, fűnek fának ingyen kiosztják a jogokat, amivel a bevételeiket és a védelmi szempontokat is elkaszálják.

    Így értettem a beszopást.

    A szupermarketes példa jó példa, de ne felejtsd el, hogy pl a "hülyeazértnemvagyok" meg a "hűtőgéposztogató" cég magyarosrszágon találkozott először és azt a rengeteg akciójukat, amivel innen a másikat ki akarják szorítani olyan országokban keletkezett profitukból fedezik, ahol egyedül vannak a piacon.
    A műholdasnavigáció terén viszont egy piac van, nencs értelme akciózni, mert nincs máshonnan bevétel.
    Sajna az Amcsik manapság már tényleg csak a hírnévre mennek, de az a lufi könnyen kippukkad.
  • rigidus
    #6
    "A nettel is ugyan úgy beszopnak mint a GPS-el"

    A GPS-szel nem szoptak be azert annyira, mint altalaban massal se. Ez csak egy szabvanyos politikai csali: "Hasznald, ingyen van!"

    Raepited a vallalkozasodat, a vallalati autoid navigaciojat, a tomegkozlekedest tovabbfejleszted, majd raepited az egesz gazdasagodat, mint ahogy az internetre is. "Aztan ha mi ugy gondoljuk, hogy nekunk jol jonne egy nemzetkozi tozsde-manipulacio, akkor majd hivatkozunk hadmuveleti okokra, hogy le kellett kapcsolni egy idore". Megvarjak mig kiszolgaltatotta valsz, ebbe az az uzlet. Utana mar nincs menekves. :(

    Csak peldakent egy off:

    Ugyanaz mint amit a szupermarketek csinalnak. Beengedtek az orszagba oket, allami finanszirozast kaptak, mert munkahelyeket teremtettek. Jobbara mas EU orszagokbol tortenik az elelmiszer keszletek feltoltese. (legalabbis tobbnyire a hosszutavon romlandoke) Szegeny gazda meg termel a szomszed faluba, de nem kell senkinek a faradsagos munkajanak a gyumolcse, mert beviszik Mo-ra azokat a genkezelet izetlen, magtalan, tartalmatlan sz@rokat amikkel aztan feltoltik a polcokat.

    Eredmeny: Gazda tuntet, genetikai kutatointezetek hosszutavon jol jarnak, a magyar megveszi mert "olcso de sz@r", gazda beleun a tuntetesbe, rajon, hogy olcsobb ha megveszi o is a sz@rt, majd kesobb mar eladja az osei foldjet is egy vastagzsebu tokesnek aki hozzacsapja a tobbihez es elveti "bosegesen termo" genkezelet magokkal.

    A lenyeg a lenyeg, a gazda kiszolgaltatotta valik, mert mar nem onellato, hanem akkor eszik, ha engedik neki. Innettol, mar csak akkor eszik, ha megengedik. Ez a modern feudalizmus, ahol a "foldesurak" eldontik, hogy kinek jut.

    De ez csak egy kiragadott pelda volt, a politikaban mindenhol ez mukodik.

    UI: Fenti peldanak, az a pikanteriaja, hogy meg egy esetleges katonai tamadasnal is csak nehany elelmiszerelosztora kell strategiai csapast merni es mar terdel is egy orszag. Katonailag is olcso es gazdasagos. Ki van am ez talalva :(
  • Equ
    #5
    "A nettel is ugyan úgy beszopnak mint a GPS-el"

    hát egyenlőre az egész világ leburalhat az usa lábe elé, hogy ingyen és bérmentve használhatja évtizedek óta a dollármilliárdokba került és dollármilliós üzemeltetési költségű gps-t...

    egyelőre az eu-nak van gondja a saját rendszerével, mert túl drága és évek óta húzódik, de említhetjük az egnos projektet, ami sok éves késésével szintén saját magát köpte szembe az eu, ne is folytassuk. Inkább ne erőltessük, hogy ki bukik és mit, az eu hibát hibára halmoz, egyre szánalmasabb...
  • NEXUS6
    #4
    Akkor a gyufát meg csak a magyar kormány engedélyével lehet forgalmazni, mert az meg magyar találmány!

    Lehet hogy ők találták fel, de a net esetében már biztos több a nem amcsi üzemeltető meg júzer.
  • Troppauer
    #3
    Nincs ezzel semmi baj, megiscsak ok talaltak fel....
  • NEXUS6
    #2
    Legyenek vele boldogok!

    A nettel is ugyan úgy beszopnak mint a GPS-el, nem tudják eldönteni, hogy hasznot csináljanak belőle, vagy a stratégiai szempontokat vegyék előre. Így aztán mindkettőt elbukják.
  • Pharaoh
    #1
    Mi mást is várhatnánk az usa-tól?