Berta Sándor

Európai uniós domainnevek legkésőbb az év végétől

A .eu-s domainnevekben az elemzők szerint óriási lehetőségek rejlenek, jól tudják ezt a cégek és a magánszemélyek is, nem véletlen, hogy már most óriási az érdeklődés egy-egy európai uniós domainnév tulajdonjogáért.

Az új uniós domainnévvel is az interneten való egységét akarja bizonyítani az Európai Unió. Eddig közel sem volt ennyire egyértelmű a tagországok álláspontja ebben a kérdésben, mint most. Korábban éveken át számos vita folyt arról, hogy kell-e és ha igen, milyen egységes domainnév az Európai Uniónak? Most végre sikerült ebben a tekintetben megállapodniuk az uniós tagállamoknak. A szakemberek körülbelül 500 millió (!) regisztrációs igényre számítanak. Csak összehasonlításul: 2004 végén világszerte összesen 64 millió domainnév volt használatban, ezeknek a fele volt .com végződésű.

Az .eu domainneveket azonban - szemben például a .com-mal - tényleg csak és kizárólag európai uniós vállalatok vagy személyek regisztrálhatják. 2004 októberében az Európai Bizottság megbízta az EURid regisztrációs szervezetet azzal a feladattal, hogy dolgozza ki a domainnév-adási szabályokat és szempontokat. Ezeket ugyan majd csak az idén áprilisban hozzák nyilvánosságra, ám részben már ismertek.

Az illetékes európai biztos, Erkki Liikanen azt reméli, hogy a .eu domainneveknek köszönhetően egy új európai identitás jön majd létre a világhálón. A regisztráció során az európai uniós tagországokban székhellyel vagy képviselettel rendelkező cégek előnyt fognak élvezni a magánszemélyekkel szemben. Svájci vállalatok és személyek egyelőre nem vehetnek részt a regisztrációs folyamatban. A második lépcsőben a különböző civil szervezetek és védjegy-tulajdonosok juthatnak majd európai uniós domainnévhez. Utoljára kerülnek sorra a magánszemélyek és a kisvállalatok.

A szakértők főleg az olyan kifejezések területén várnak majd nagy harcot, mint a sex, a media, a television vagy a press. A regisztráció ezen szakaszában már csak egy szabály létezik, az nyer, aki előbb megszerzi az adott domainnevet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #12
    hát pölö egy fordító segítségével (ember/autómata)
    egy cég/alapítvány ne akarjon .eu-t ha nem egész EUban müxik, csak 1-2 országban.
    Magánszemély meg csak gizdából se akarja, ha valamiért mégis akkor hajrá, lehet fordítani.
    és egyébként is, rengeteg új munka lehetőséget teremtene, felpörgetné a gazdaságot stb... :D

    egyébként komolyan gondolom. ha beírok egy .hu-s címet, akkor attól elvátom hogy magyar legyen. ha beírnék .eu-sat akkor elvátnám, hogy magyarúl is tudjon, mint pl a hivatalos EU oldal
  • PLaci #11
    Igen? Megnézem, hogy írod te megasaját oldaladat pl. dán nyelvre
  • FTeR #10
    ki kéne kötni, hogy a .eu-s oldalaknak a tagországok hivatalos nyelveit maximálisan támogatni kell. ha nem bünti jön...
  • [HUN]PAStheLoD #9
    nem biztos , .com is ócsóbb :]
  • Hegyikecske #8
    Hmm, aki eddig domaoin regen gondolkozott, erz majd jobban megéri nek, de csoda ha a jövő évre lesz belőle vmi (nekünk magánszemélyeknek) Csak kivi vok a keresők mi alapján fognak csoportosítani akkor...
  • Ceb #7
    "Az .eu domainneveket azonban - szemben például a .com-mal - tényleg csak és kizárólag európai uniós vállalatok vagy személyek regisztrálhatják."
    Sztem ez azt jelenti amit szeretnél.
  • atlagember #6
    Mondjuk azt jó lenne kikötni, hogy csak eu-s tulajdonú cég regisztálhasson eu végződést, mert így az amerikaiak meg a japánok majd elregisztrálják az orrunk elől a jólhangzó neveket, aztán vehetjük meg tőlük jópénzért.
  • atlagember #5
    Ez már régóta ígérik, az előzetes hírek szerint 2004 szeptemberétől már lehett volnak regisztrálni, de még mindíg ülnek a dolgon. (Bár itt a magyaros hangzású cégneveknek nagyobb az esélyük, sajnos túl sok azonos rövidítéssel létezező cég van az EU-ban.)
  • Kis-Bob #4
    gondolom,hogy joval dragabb lesz,mint a hu :D
  • Esrohnoil #3
    Király lesz mikor pl. magyar v. angol oldalakat keresel, aztán kijön mindenféle cselák szar.