Gyurkity Péter

Elfogták az eBay Germany weboldal eltérítőjét

A német rendőrség elfogta azt a 19 éves helmstedti fiatalembert, aki a hatóságok szerint egyedül felelős az eBay Germany weboldalának egy héttel ezelőtti feltöréséért.

Korábban phishereket, azaz jelszótolvajokat gyanúsítottak a tett elkövetésével, de a nyomozás során kiderült, hogy magányos elkövetőről van szó, és a bűncselekmény - legalábbis a fiú állítása szerint - mindössze gyermeki csínytevés. A vád szerint a hacker saját oldalára irányította át az eBay Germany weboldalának látogatóit, bár az egyelőre nem tisztázott, hogy az átirányítás hogyan sikerülhetett. Az elkövető DNS-átirányítási kérelmeket küldött számos sűrűn látogatott weboldalra - többek között a Google, a Web.de, az Amazon.com, és az eBay Germany oldalára - és jóllehet ezen kérelmek legtöbbjét elutasították, az eBay esetében ez mégsem történt meg. Továbbra is vizsgálják, hogy milyen módon sikerült átirányítani a weboldalt a tulajdonos tudta és beleegyezése nélkül.

A vádlott elmondta, hogy nem akart kárt okozni, és puszta szórakozásból próbálkozott az oldalak eltérítésével - egy darabig nem is hitte el, hogy sikerrel járt. Állítását némileg alátámasztják a nyomozás adatai, miszerint a fiú nem nevezhető profi hackernek, és a bűncselekmény elkövetésében az interneten széles körben megtalálható segédeszközöket vette igénybe, amelyek használatához semmilyen különleges szaktudásra nincs szükség.

A rendőrség szóvivője elmondta, hogy egyelőre nem jelentettek be kártérítési követelést, és a nyomozás jelenlegi állása szerint nem is keletkezett valódi kár, de a jogszabály értelmében a fiú hamarosan bíróság előtt felel tettéért. Az ügy a rendőrség szempontjából tehát lezárult, a kérdés azonban továbbra is érvényes: mennyire veszélyeztetettek azok a népszerű, és nagy forgalmat lebonyolító weboldalak, amelyek egyszerű eszközökkel eltéríthetők?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • crx #5
    Nem is hecelte meg semit nem csinált csak valaki nem teljesitette a feladatát.
  • Lacc #4
    ez lol
  • aaaaa #3
    Azért a E-Bay adatbiztonsággal foglalkozó kollégáit is meg kellene hívni arra a tárgyalásra. Miért kapják a fizetésüket, ha bárki meghackeli az oldalukat ?
  • antijedi #2
    akkor menyé kefélni inkább ahelyet hogy ide irogatsz hülyeségeket :)
  • artschiatwork #1
    Puszta szórakozásból a nyakát is ki lehetne törni a gyereknek... 19 évesen mért szórakozik ilyennel, mért nem megy inkább kefélni egyet? Soha nem értettem, hogy mi ebben a poén...