Specker Balázs

Továbbra is virágzik a játékok feketepiaca

Egy brit felmérés megállapította, hogy továbbra is hatástalanok az illegális letöltések ellen fellépő kezdeményezések.

A BBC News híre szerint a felmérést végző Dr. Jo Bryce, a Central Lancashire Egyetem, valamint Dr. Jason Rutter, a Manchesteri Egyetem kutatója úgy találta, hogy a felhasználók nem tekintik lopásnak a jogvédett anyagok letöltését. Az eredmények igencsak kellemetlenek a játékipar számára, ugyanis a felmérés összegzése szerint a kalózkodás több mint 2 milliárd font (kb. 740 milliárd forint) kiesését jelent a játékfejlesztőknek. A felmérést az ELSPA (Szórakoztató Szoftverek Forgalmazóinak Egyesülete) által szervezett konferencián tették közzé, és a Hamis nemzet címre keresztelt jelentést a jövő héten tárják hivatalosan a közvélemény elé.

Annyit már most is tud­ni lehet, hogy a jelen­tés szerint az embe­rek - bele­értve azokat is akik nem élnek az ille­gális letöltés lehető­ségével - a kalóz­kodást az élet részé­nek tartják, és egyál­talán nem érte­nek egyet a kormány és a játék­ipar nézetével, miszerint ez tulajdon­képpen nem más, mint lo­pás - olvas­ható a GamesIndustry olda­lán. "Nem az emberek tájékozat­lanságáról van szó, leg­többjük pontosan tisztá­ban van tette lehet­séges követ­kez­mé­nyével és jogsze­rűt­lenségével, ám még­sem törő­dik vele" - fejtette ki Dr. Bryce a londoni csúcstalálkozón.

A felhasználók alapvetően máshogy ítélik meg az illegális letöltéseket, mint a hamis áruk vételét vagy eladását, úgy érzik ez egy sokkal tisztább folyamat, leginkább úgy gondolnák rá, mint egy ingyenes szolgáltatásra. Hogy mi viszi rá az embereket a letöltésre? A felmérésben a pénzt jelölték meg legfőbb okként, azonban a helyzet közel sem ilyen egyszerű, nem feltétlenül a magas keresetűek kalózkodnak a legkevésbé, és a tizenévesek sem mind taktikus vásárlók, akik azért kalózkodnak, hogy pénzüket más szórakozási formákra tudják fordítani.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #66
    a gond ott van, hogy manapság már nincs olyan hogy demo. elméletileg van, gyakorlatilag meg annyira kiherélt, hogy vagy nem derül ki semmi a játékból v tényleg xar. régen 1 2d-s gaménál mennyi volt a játékidő? gondolok itt az epic termékeire. órákig ott ültünk előtte és nyomtuk a végén meg már vérben forgott a szemünk hogy meglegyen fullban amiben mégennyi pályát igértek. akkor még én is költöttem játékra és érdekes 2000 forintokba kerültek azoka gamék. ma meg ami nem egy éves játék az mind 10 v afölött. pff...
  • Mice #65
    "és a tizenévesek sem mind taktikus vásárlók, akik azért kalózkodnak, hogy pénzüket más szórakozási formákra tudják fordítani." hát persze hogy nem. sőt még hülye is vagyok meg szórom is...
  • alexTv #64
    Sőt! Ami bosszantó. Az a kereskedelmi lánc ami Európa több országában jelen van, csak itt magyarországon fejeli meg a gamékat , valami eszement üzleti szorzóval.
    Ékes Példa erre a Spellforce ami napjainkra 3000 Ft-ra optomalizálódott , meg is vettem izibe.
    Pl.
    A Battlefield 2 az amazon.com-on $49.99
    azaz 10,232.64 HUF.
    Nálunk ugyanez 14600.
    Ott mennyi a minimálbér meg az átlag kereset, meg itt.
    Sorolhatnám. De nem teszem
    -onnan

    Ergo! Az új játékokat szedd ossze innen onnan ha meg letelt az 1 év és még mindig szereted vedd meg az eredetit.
  • Caro #63
    Ez így van. Sajnos.
  • Caro #62
    Bocsi, XXI-t akartam írni. :)
  • Balumann #61
    Én sem veszek boltba egy játékot se, hisz semmi pénzünk ilyenekre, és nem is vennénk eredetibe ha nem tudnám letötleni.
    Viszont ha egy játék tetszik, megértem hogy meg is veszik, és meg is érdemelnék a játék készítők azt a 10000 Ft-ot, csakhát tudtommal ebből 2-3 ezer jut csak a játékkészítőnek a többi pénzt meg az állam, meg ilyenek elnyelik a semmiért (legalábbis az én felfogásom szerint)
  • TheZsenyka #60
    "Továbbra is virágzik a játékok feketepiaca"

    Mintha valaki azt mondaná: "Továbbra is van gyorshajtás az utakon" Nem mondod?
  • kigyi #59
    Az ok hogy pénz nélkül nem megy de lehetne nekik annyi, hogy ha olcsóbban nyomnák akkor sokkal de sokkal több fogyna és bizony nagyobb lenne a haszon is!
  • kigyi #58
    Hát ahogy érzitek, én sem költök játékokra vagy csak akkor teszem ha nagyon akarok vele játszani (online) és máshogy nem lehet pl. CS :) És persze akkor ha van értelme a dolognak mert olyan jól sikerült a game pl. Live For Speed persze ennek a két eddig elkészült része kerül 9e-be :) és a 3. résszel együtt lesz majd annyi mint most egy átlagos játék. Hát amíg nem lesz 4-5e egy game addig nem is veszek többet.
  • Lazarus #57
    A kiadóknak is meg van az értelme... pénz nélkül nem lehet elkezdeni játékot fejleszten.

    Én 3 eredeti játékot vettem.
    WoW, SWG, GTA:SA (ezt megbántam), meg nyertem egy eredeti UT2k3at is :)