66
  • Mice
    #66
    a gond ott van, hogy manapság már nincs olyan hogy demo. elméletileg van, gyakorlatilag meg annyira kiherélt, hogy vagy nem derül ki semmi a játékból v tényleg xar. régen 1 2d-s gaménál mennyi volt a játékidő? gondolok itt az epic termékeire. órákig ott ültünk előtte és nyomtuk a végén meg már vérben forgott a szemünk hogy meglegyen fullban amiben mégennyi pályát igértek. akkor még én is költöttem játékra és érdekes 2000 forintokba kerültek azoka gamék. ma meg ami nem egy éves játék az mind 10 v afölött. pff...
  • Mice
    #65
    "és a tizenévesek sem mind taktikus vásárlók, akik azért kalózkodnak, hogy pénzüket más szórakozási formákra tudják fordítani." hát persze hogy nem. sőt még hülye is vagyok meg szórom is...
  • alexTv
    #64
    Sőt! Ami bosszantó. Az a kereskedelmi lánc ami Európa több országában jelen van, csak itt magyarországon fejeli meg a gamékat , valami eszement üzleti szorzóval.
    Ékes Példa erre a Spellforce ami napjainkra 3000 Ft-ra optomalizálódott , meg is vettem izibe.
    Pl.
    A Battlefield 2 az amazon.com-on $49.99
    azaz 10,232.64 HUF.
    Nálunk ugyanez 14600.
    Ott mennyi a minimálbér meg az átlag kereset, meg itt.
    Sorolhatnám. De nem teszem
    -onnan

    Ergo! Az új játékokat szedd ossze innen onnan ha meg letelt az 1 év és még mindig szereted vedd meg az eredetit.
  • Caro
    #63
    Ez így van. Sajnos.
  • Caro
    #62
    Bocsi, XXI-t akartam írni. :)
  • Balumann
    #61
    Én sem veszek boltba egy játékot se, hisz semmi pénzünk ilyenekre, és nem is vennénk eredetibe ha nem tudnám letötleni.
    Viszont ha egy játék tetszik, megértem hogy meg is veszik, és meg is érdemelnék a játék készítők azt a 10000 Ft-ot, csakhát tudtommal ebből 2-3 ezer jut csak a játékkészítőnek a többi pénzt meg az állam, meg ilyenek elnyelik a semmiért (legalábbis az én felfogásom szerint)
  • TheZsenyka
    #60
    "Továbbra is virágzik a játékok feketepiaca"

    Mintha valaki azt mondaná: "Továbbra is van gyorshajtás az utakon" Nem mondod?
  • kigyi
    #59
    Az ok hogy pénz nélkül nem megy de lehetne nekik annyi, hogy ha olcsóbban nyomnák akkor sokkal de sokkal több fogyna és bizony nagyobb lenne a haszon is!
  • kigyi
    #58
    Hát ahogy érzitek, én sem költök játékokra vagy csak akkor teszem ha nagyon akarok vele játszani (online) és máshogy nem lehet pl. CS :) És persze akkor ha van értelme a dolognak mert olyan jól sikerült a game pl. Live For Speed persze ennek a két eddig elkészült része kerül 9e-be :) és a 3. résszel együtt lesz majd annyi mint most egy átlagos játék. Hát amíg nem lesz 4-5e egy game addig nem is veszek többet.
  • Lazarus
    #57
    A kiadóknak is meg van az értelme... pénz nélkül nem lehet elkezdeni játékot fejleszten.

    Én 3 eredeti játékot vettem.
    WoW, SWG, GTA:SA (ezt megbántam), meg nyertem egy eredeti UT2k3at is :)
  • Hege15
    #56
    MONDOM A FRANKÓT
    - AMIKOR 3-5 EZER FORINT LESZ EGY GÉM AKKOR EGY HÓNAP-BA 1 EMBER FOG VENNI EGY JÁTÉKOT.

    - EGYÉBKÉNT A SOK KIADÓ BASSZA MEG ÉN AKKOR SE FOGOK MEGVENNI EGY JÁTÉKOT SE EREDETIBE ÉS MÁR CSAK AZÉRT IS HOGY KIBASSZAK A KIADÓKKAL
  • Felfedező
    #55
    Aki pénz költ a játékokra az egy barom, ez a szerény de határozott véleményem...
  • Lenny
    #54
    De mi a XXI. században élünk...
  • szgege
    #53
    Ez az ország úgy ahogy van beteg.Vannak egyes részek,ahol szép nagy fizetéseket kapnak lásd bankszakma és egyes IT területek,másutt meg bek.phatjuk.Most végzek és már jó ideje nézelődöm állás után.Nem elég,hogy szarok a fizetések is ,az állások gázak.S még örülhetünk ,hogy ennyit kapunk,mert ha másutt lakik az ember örül ha állása van.
    Láttam egy vicces minisztériumi pályázatot frissen végzett diplomásoknak,kissé leakadtam bruttó 90000Ft-val akarnak csábítani.Az agyam dobom el,hogy ki volt azaz állat aki ezt megírta.Aztán csodálkoznak,hogy az embereknek nem jut erre pénz vagy arra,ilyen fizetések mellett.
  • Caro
    #52
    Ez nem politizálás, ez társadalomkritika.
    A politikusok meg soha nem fognak saját érdeküket sértő törvényeket meghozni.
    Úgyhogy ennyi, ördögi kör.
    Max egy forradalom segíthetne.
    De a XIX. sz. agymosott embereinek ilyen nem jut eszébe.
  • Yossarian
    #51
    Off. Hogy miért? Hatalom, befolyás, majd ezeknek újbóli gazdasági előnyökre váltása.
  • AtisH
    #50
    Ahogy elnézem sokan még a munkakereső életüknek igencsak az elején vannak. Elöszőr anyuci-apuci pénzéből vannak a sláger gammák (ajándék, zsebpénz, stb.), később már csak a kedvenc játékokra fussa a saját fizuból (autó+lakáshitel mellett), azután meg a gyerek(ek) szájától vonódik el a falat az 1-2 divatjamúlt játék kedvéért. Bár az utóbbinál lehet, hogy még jut azért kajára is.
    Az tény, hogy a világ ezen részén igen csak kevés pénzből kell a dolgozónak kijönni. És ezen ha akar sem tud változtatni. Az szintén nem működik, hogy akkor menjen el az illető külföldre, mert akkor mindenki ezt csinálná és pl. egy játékfejlesztő sem tud alkalmazni +1000 embert. Be kell látni, hogy a jövedelem nagy része (70-80%) bizony csak kevés ember (10-20%) kezében összpontosul. A nagy többség max. a hasonszőrűek kárán tud kevéske plussz többletre szert tenni. És ez a törvényszerűség a világ másik felén is igaz...
    Tehát warez volt, van és lesz!
  • kukac78
    #49
    "Szerintem mind ottmaradna. Ugye Te sem hiszed komolyan, hogy a fizetésükért csinálják?"

    Akkor mi másért? Fizetés + lobbi pénzek + befolyás...
    Az sok befizetett adóból dolgoznának csak minimálbéré...
    Max. felemelnék a minimálbért...

    De ne politizáljunk...
    Ez a topic nem erről szól...
  • Yossarian
    #48
    Herótom van a mai politikai elit "hirtelengazdagjaitól", de róluk inkább elhiszem, hogy nehezebb megvenni őket, mint egy minimálbéres képviselőről.
  • Yossarian
    #47
    "Megnézném hány politikus maradna a "szakmánál", ha minimálbért kapnának..."

    Szerintem mind ottmaradna. Ugye Te sem hiszed komolyan, hogy a fizetésükért csinálják?
  • Yossarian
    #46
    A játékok árát meg én is marhára sokallom, de a gazdagabb országokban, ahol meg tudnák venni a játékokat, zenéket, ugyanígy virágzik a warez. Sztem az ember úgy van vele, hogy ameddig meg tudja az original cucc és a másolt közötti x forintot spórolni, addig meg is akarja. minél nagyobb az X, annál nagyobb a csábítás, annál több ember él jól a másolt cuccból. De szerintem lehetetlenség annyira lemenni az árral, hogy megszűnjön warez :D
  • kukac78
    #45
    A politikusoknak minimálbéré kéne végezniük a feladatukat... Ha elhivatottságból csinálja a feladatát, akkor annyié is dolgozna... Ha meg nem, akkor csak azé lessz politikus, hogy degeszre tömje az összes zsebét...
    Megnézném hány politikus maradna a "szakmánál", ha minimálbért kapnának...

    A témával kapcsolatban: akkor is lenne warez, ha a tényleges átlagfizu több lenne... Mert pénzt szvsz csak arra adnak ki az emberek amit arra érdemesnek tartanak...
    Zsákbamacskát akkor sem vennék, ha sok lóvét keresnék egy hónapban...
  • Yossarian
    #44
    a különbségről meg annyit, hogy az kell.
    Mi a francért menne el neked fasza játékokat írni valaki, mikor lehetne a palacsintagyárban portás is 169-ért?

    De érdekesség képpen fordítsuk meg a dolgot. A mi cégünknél kidolgozza a belét minimál bérért néhány kubikos. Ha megkérdezném, hogy irreálisnak tartanák-e a fizetésedet az övékéhez képest, akkor tutira leesne a fejük a heves bólogatástól. Sőt, ahogy ismerem őket, azt mondanák, hogy keress annyit mint ők, mert nagy a különbség. :DDD A különbség dolgában egyébként valahol mélyen egyetért veled mindenki, de ezt már csak egy másik rendszer oldhatja meg. Hívhatjuk Utópiától a kommunizmuson keresztül a mennyországig bárminek, de lássuk be, a realitása elég kicsi :)
  • Yossarian
    #43
    "Egyébként meg félreértettél, nem az ő fizetését sokallom, nem is a sajátomat keveslem, a _különbséget_ tartom irreálisnak."

    Ne haragudj, de nem vagyok gondolatolvasó :)
    Ezt írtad: "Én keresek bruttó 169.000 Ft-ot, keressen ő is annyit, aztán kalap." Ebből pedig egészen más jön le :D (mások is úgy értették, ahogy én)
  • BiroAndras
    #42
    "Egy directx-et és .NET-et ismerő programozónak (pláne ha engine programozó) a havi fizetése bőven 1milla felett van."

    Ha bele van számolva minden költsége a cégnek. Az nettóba olyan 400K körüli, az kb. reális. De ekkora fizetést már nem szokás alkalmazottként kapni. Legalábbis ott, ahol a fizetések teszik ki a kiadások jó 70%-át. Szóval ezek az emberek általában "alvállalkozók", és így rögtön csak fele annyiba kerülnek.

    "Dolgozik egy játékon 15-20 ilyen ember 2évig... az sok lóvé. És még a kiadónak is kell haszon."

    Ilyen ember egy közepes cégnél dolgozik 2-3. A többiek eccerű mezei programozók, és kb. felét kapják.

    Egy nagyobb játék fejlesztése magyarországon kb. havi 5-15 milla (tisztán a fejlesztés). Ez 10-30 fős projektre elég (beleértve a programozókat a dizájnereket, a grafikusokat, a zenészeket, és a tesztereket). Külföldön persze jóval többe kerül, és egy komolyabb játékra még ezen felül is rengeteget költenek.
  • Lenny
    #41
    Azért kíváncsi lennék, hogy hogyan állapítják meg, hogy hány amber tölt le zenét, filmet. Miféle műszerrel, programmal? Szerintem ez nagy humbuk , úgy ahogy van.

    ja igen, azt még elfelejtettem, hogy sokan pont azért vesznek meg egy játékot/mennek el a moziba, mert warezba megszerezték, és bejött nekik. Szóval ez statisztika NAGGGYON sántít...
  • Lenny
    #40
    Inkább 15-20%. De közelebb a 20%-hoz.
  • mrzed001
    #39
    A politikus azért kapja a sok zsét, hogy ne legyen lefizethető, és a NÉP javát nézze

    Persze, ez csak az elmélet és az álom kategóriába tartozik
  • Lenny
    #38
    Látom szinte mindenkinek egyezik a véleménye a kérdéssel kapcsolatban. Én is csatlakoznék!
    Igenis sokba kerülnek a játékok, én konzolozok, arra még drágábbak , a legújabbak simán 18000 Huf-ba fájnak. Inkább letőttöm' és ha tetszik akkor megveszem. Persze tőlünk nyugatra, ahol degeszre keresik magukat az emberek, ott a szoftverek is olcsóbbak, kb. olyan mintha mi max 3000 ft-ért vennénk egy játékot.
    Ugyanez vonatkozik a DVD-kre is, bár egy jó filmért inkább kiadok 7000-ret, abban legalább nem csalódok.
  • HerrKiss
    #37
    #35, #32 : OK, velem lehet beszélni. Akkor fizessen a cég nekem annyit. Lássuk be, ennek kisebb a realitása.
    Egyébként meg félreértettél, nem az ő fizetését sokallom, nem is a sajátomat keveslem, a _különbséget_ tartom irreálisnak. Nem mondom, hogy mindenki fillérre keressen ugyanannyit, de nagyságrendi különbségeket nem engednék meg.

    Egy politikus szerinted végez annyi hasznos munkát, amennyi pénzt bezsebel?
  • mrzed001
    #36
    Annak az esélye, hogy annyit fogok keresni, mint pl egy osztrák, vagy német kollégám ~0
    Jelenleg a saját szakmámban a szorzó 6-10-szeres
    Én nem fogok annyit kapni, mert inkább felvesz 10 olcsó palit a magyar cég.
    Szóval igenis, keressen csak ő is ilyen keveset
  • Yossarian
    #35
    miért keresne annyit mint te? A versenyszférában mindenki annyit keres, amennyit fizetnek neki. Csináld utána és túrd ki az állásából!

    Egyébként meg olyan jellemző ez a pitiáner hozzáállás a magyarok között. "XY tizszer annyit keres mint én, keressen már ő is ilyen keveset!" De véletlenül sem az jut elsőre eszébe, hogy ő is 10-szer annyit akar keresni...
  • Caro
    #34
    De a programozók külföldön sem keresnek jobban. Mások viszont igen!
  • fflx
    #33
    a szamok nem csalnak, csak az ertelmezesuk esetleg. a statisztikaban pont ez a szep, hogy mindenki ugy ertelmezi ahogy akarja.
  • fflx
    #32
    ezen a szemleleten jobban teszed, ha gyorsan valtoztatsz... sose a masiktol sajnald a sokat, hanem inkabb te magad is arra torekedj, hogy annyit keress.
  • HerrKiss
    #31
    Csatlakozom az előttem szólóhoz. Én is múlt héten vettem egy Diablo 2-t kieg.-gel együtt, mert ez a játék MINŐSÉGI, és a 3.990 Ft-os ára kigazdálkodható. Más kérdés, hogy megvan warezban is, már a megjelenése óta. Azokra a lemezekre most már bátran állíthatom, hogy biztonsági másolat :-)
    Ugyanígy a másik nagy kedvencem, a StarCraft is megvan eredetiben. Most már csak a WarCraft 3 hiányzik a sorból, de a kieg.-gel együtt sajna még mindig nem a megfizethető kategória, legalábbis nem az én pénztárcámnak.
    Meg van egy kisebb rakás újság-melléklet játékom, előfizető vagyok egyik lapnál. Ennyire telik sajna, hiába tetszene a GTA-SA, egyenlőre marad a warez, mert nem tudom kifizetni érte a 9.990 Ft-ot. És szerintem sokan vannak ezzel így...
    #20 - szerintem elég szomorú, hogy ilyen irreálisan magas fizetések vannak. Lehet, hogy nagyon profi az a programozó, de azért nem kéne, hogy 8-10-szeres különbség legyen fizetés és fizetés között. Én is dolgozom heti 5x8 órát, ő is. Én keresek bruttó 169.000 Ft-ot, keressen ő is annyit, aztán kalap. Próbáljon valaki ebből lakáshitel + gyerek mellett kigazdálkodni havi 10.000 Ft-ot játékra (pedig azért egy hónap alatt végignyomok legalább egy játékot...)!
  • bandia
    #30
    Pedyg annyi, csak az az egyetlen probléma, hogy ez úgy jön ki,hogy a vezérigazgatók és a felsQ 10000 milliós, 100 milliós jövedelmei is nyomnak a latban. Tehát teljesen irreális. És azt hogy átlag, csak statisztikailag értelmezhetjük sajnos. A számok csalnak, és ezt jól tudják akik ilyenekkel próbálnak szépíteni dolgokat, szemétség sajna...
  • bertino
    #29
    "az országban az átlagfizetés 120000 Ft"

    Ehh ez... no comment, aki ezt irta az nagyon nincs tisztában a dolgokkal
  • mrzed001
    #28
    Ott az igazság, no meg Haxoror-nál
    A legtöbb járék gyártójának fizetnie kellene, hogy játszak a gameval
    A warez kvázi demó, kipróbálod, és ha 2 hónap múlva megint elővennéd, akkor érdemes megvenni.
  • skorpio7
    #27
    Biztos elírtad és 10-20%-ot akartál írni. Tudod van olyan területe az országnak mint a "keleti" országrész, ahol többségnek a 12000 Ft-os frissen kijött játék a fizetés 20%-a... és ne higgy az olyan elferdített statisztikában, hogy az országban az átlagfizetés 120000 Ft. Én már csak tudom, mivel Szolnokon lakom.