Gyurkity Péter

Terroristaellenes keresőszoftvert tesztel a 9/11 Bizottság

Az amerikai Buffalo Egyetem olyan új keresőszoftver kifejlesztésén dolgozik, amely állításuk szerint a világhálón fellelhető nyilvános dokumentumok megszűrésével nagy segítséget nyújtana a terrorista támadások megelőzésében.

A több kormányzati intézmény, többek között a Szövetségi Repülésirányítás (Federal Aviation Administration, FAA) támogatásával megindult projekt célja, hogy az új kereső rátaláljon a nyilvános oldalakon fellelhető rejtett információkra, és megtalálja az összefüggést az egymástól látszólag távol álló írások, nézetek között.

A Buffalo Egyetem által korábban közzétett jelentés szerint a kutatócsoport a 2001 szeptemberi terrortámadás után jött létre, és jelentős kormányzati támogatásban részesült. Mi több, az új kereső már korábban átesett a tűzkeresztségen, amikor a 9/11 Bizottság rendelkezésére álló dokumentumok, illetve a támadással kapcsolatos weboldalak átvizsgálásra használták fel. Erről többet sajnos nem árultak el, az viszont kiderült, hogy a csoport csak nemrég készült el a szoftver prototípusával, és jelenleg a tesztelési fázisnál tartanak.

"Tegyük fel, hogy egy kérdésben érintett két, számunkra eddig ismeretlen személy. Ahhoz, hogy felfedezzük az őket összekötő kapcsot, végig kellene néznünk az összes elérhető dokumentumot. A mi szoftverünk viszont éppen a célból készült,hogy lerántsa a leplet ezekről az összeköttetésekről" - jelentette ki a CNET-nek adott interjújában Rohini Shrihari, a Buffalo Egyetem professzora.

Shrihari és a CEDAR (Center of Excellence for Document Analysis and Recognition) kutatócsoportja pontosan azt szeretné elérni, hogy a szoftver - matematikai algoritmusok alapján - listát állítson fel két megfigyelt dokumentum közötti lehetséges kapcsolatokról, amely lista egyben rangsort is képezne a lehetséges összekötő kapcsokról. Az orwelli világra emlékeztető megoldás mindenképpen érdekes, ugyanakkor félelmet is kelthet azokban, akik az amerikai kormányzati hatalom újabb kiterjesztését látják a szoftverben. Számukra megnyugtatásul szolgálhat, hogy a fejlesztést egyelőre kizárólag a 9/11 Bizottság munkájával kapcsolatos dokumentumoknál használják fel, igaz, az már más lapra tartozik, hogy a kormányzat jövőben milyen módon kívánja hasznosítani a keresőt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ddfg #29
    Ha nem irok 3 honapig, akkor koncepcios per aldozata lettem, emeljetek emlekmuvet a tiszteletemre :)
  • ddfg #28
    Valaki jo sok allami penzt akar leakasztani :) telleg, 911 - 9/11 errol nem filoztak meg az emberek? :D Amugy oriasi szamitasi, tarolasi, feldolgozasi kapacitast igenyelne, "cenzurazni" a net teljes forgalmat, megkockaztatom, hogy lehetetlen. Kulonben is, melyik program fogja eszrevenni abbol, hogy "jol nyakoncsapnam azt a majmot" akkor BUSHBACSIROL van szo ? :DDDD felre a politikat, most csak azert o kerult elo, es nem mar, mert o a fo terroristairto napjainkban. Viva la resistance :D vagy valami hasonlo.
  • Inquisitor #27
    Különben is, minek fejlesztették ki az Echelont több tizmilliárd dollárért, ha erre külön szoftver kell?
    Jah, hogy azt az EU megfigyelésére és ipari kémkedésre hozták létre? Na és? Ha olyan fontos a Terroristák keresgélése, csoportosítsák át az erőforrásokat.
  • kukacos #26
    Erre lehet pénzt kapni az usában, hát szegény kutató mit írjon bele... ma minden amcsi kutatói pályázaton +50% dob, ha benne van legalább egy félmondat arról, hogy az eredmény használható terroristák ellen is. Ha kávéfőzőgépről van szó, akkor is. Borzasztóan kreatívak lettek a pályázatírók, a képfeldolgozó rendszerek ugye a repülőtereken lettek hirtelen fontosak gyanús személyek felismerésére, a biológiai kutatások ugye a mikrobiológiai veszélyek ellen, a szociológiai kutatások a rejtett kapcsolathálókat derítik fel, a kutyatáp-kutatások pedig a robbanóanyaggal töltött kutyákat szoktatják le a dinamitról. Gondolom.
  • Laci73 #25
    Jobb lesz ha önként jelentkezünk :)

    De komolyra fordítva a szót: ahogy lentebb is írják, már rég léteznek a cikkben ismertetnél nagyságrendekkel fejlettebb - és (még) nem publikus - megoldások. Másrészt: mit is definiál (határoz meg) az a a szó hogy terrorista? Irkab1rka, elég jól meghatároztad.
  • Tetsuo #24
    A newbee-knak még megbocsájtunk..
  • neonlight #23
    Szerintem ez egy irtózatos nagy marhaság. 911 bizottság meg terrorista kereső sw.
    teljességgel hatástalanok az igazi terroristák ellen. Azt sem hiszem, hogy az interneten cseverésznek, nyilvánok helyeken a terroristák. A 9/11-es ügyről meg az usa-ról amúgy is megvan a véleményem...

    Ez a terrorista kereső sw meg egyértelműen az adófizetők pénzének lenyúlása, fake kampó hülyeség.
  • maozedong #22
    nc. :C
  • noss #21
    "Terroristaellenes keresőszoftvert tesztel a 9/11 Bizottság"
    ha ezt meghallja egy átlagos amcsi, akkor akár még az adóján felül is fizetne érte...

    melyik a nagyobb bűn? embereket becsapni, vagy becsapható embernek maradni?
  • robocop #20
    Azért megnézném, hogy egy eccerű jelszóval védett rar-al hogy boldogul a kicsike...
    Na persze észszerű jelszavakra gondolok, nem az egyszerűekre. Például tudom ajánlani a teknőcöm nevét: Xdj2-*$s2d£q :)
    Mire visszafejti, addigra rég robbant a bomba.
    Mert egyenlőre nem tudom máshogy elképzelni a progi működését, minthogy szavakra keres rá, figyeli a gyanúsabb/veszélyesnek ítélt weboldalakat, és figyeli az onnan letöltött állományokat.
    Továbbá érdekelne, hogy jut be regisztrációt igénylő, https oldalakra.
    Ha esetleg rosszul képzeltem el a progi működését, írjátok le lécci, igazán érdekelne az elve.